Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP Serveert IDFA 2015 in quotes: Will you marry me?
23 NOV 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

CJP Serveert IDFA 2015 in quotes: Will you marry me?

Meestal ga je naar de film zodat je niet met je date hoeft te praten. Maar tijdens CJP Serveert IDFA 2015 wordt flink geluld. Rapper Sonita kreeg zelfs een huwelijksaanzoek, dat ze op een perfecte manier afwees.

'Wie heeft er allemaal zelf zijn boterhammen gesmeerd?'

Wie Nicolaas Veul heeft gevolgd tijdens de hyper-realityserie Super Stream Me, weet dat hij er eigenlijk helemaal niet zo van houdt om in de belangstelling te staan. Het is dan ook geen verrassing als onze presentator een beetje zenuwachtig is tijdens zijn inleidende praatje. Hij maakt er gelukkig zelf ook grapjes over. Enigszins hakkelend vraagt hij het publiek te tweeten wat ze van de documentaires vinden. 'Of tweet dat de host vet zenuwachtig is, als je wil.' Een paar minuten later is Nicolaas weer zichzelf en vraagt hij, na zijn aankondiging dat de broodjes van de Brakke Grond goedkoper zijn gemaakt voor CJP, plagend: 'Wie heeft er allemaal zelf zijn boterhammen gesmeerd?' Vijf paar handen gaan aarzelend omhoog.

Lees ook: IDFA 2015: 10 tips waar je geen spijt van krijgt

'Pas tijdens de montage merkte ik hoe mooi het verhaal was'

Tom Fassaert heeft een schrijnende, absurde, grappige en ontroerende documentaire gemaakt over zijn familiegeschiedenis. Hij bezocht zijn oma in Zuid-Afrika, die lang geleden haar kinderen in een tehuis stopte om model te kunnen worden. De gevolgen van die beslissing waren erg heftig, een oom van de maker hield er een levenslange psychose aan over, maar de film draait al snel niet meer om het verleden. Tijdens één van de bezoeken van haar kleinzoon bekent oma namelijk dat ze verliefd is op Tom. De Q&A na de film met Tom en zijn vader is dan ook erg interessant. De beste vraag: 'Als je oma vertelt dat ze verliefd op je is zit je met twee tegenstrijdige rollen tegenover haar; als kleinzoon en als regisseur. Wat dacht je?'
Tom: 'Het moment zelf was zó bizar dat ik dacht dat ik het verkeerd begreep. (Tom's oma spreekt een mix van Zuid-Afrikaans, Duits en Nederlands, -red.) Ik realiseerde me toen niet wat het voor de film betekende. Pas tijdens de montage merkte ik hoe mooi dit verhaal was. En tragisch.'
Vader van Tom: 'Je gelooft bijna niet dat dit verhaal echt zo gebeurd is. Ik zou eigenlijk willen dat de ondertitel 'een tragische klucht' was.'

Roos maakt via het recensiebord van CLEEFT een prima punt over Ukrainian Sheriffs

CLEEFT recensiebord CJP Serveert IDFA 2015 korting film documentaire festival
Heb je een mening over een cultureel evenement? Plak hem op CLEEFTs wandelende recensiebord.

Tijdens CJP Serveert liep een redacteur van de community voor cultuurverslinders CLEEFT met een heel groot bord rond. Bezoekers konden daar met een post-it hun mening op plakken. Zo deed Roos een prima duit in het zakje wat betreft de tweede film op het programma: 'Ukrainian Sherrifs was een bijzondere documentaire, grappig en ook wrang. Ik vond het alleen jammer dat het gewoon een beetje uitstierf. Weinig opbouw en een wat gek einde.' Dat vonden we zelf eigenlijk ook. Toen we de film selecteerden, was hij namelijk een stuk meer to the point. De makers hebben later helaas besloten om twintig minuten toe te voegen aan wat eerst een heel fijne, zeventig minuten durende, Man Bijt Hond-aflevering in de Oekraïne was. Kill your darlings, documentairemakers!

'Heel bijzonder om Sonita aan het einde van de film op het podium te zien.'

Ook CJP'er Isabel plakte een waarheid als een koe op het recensiebord van CLEEFT: 'Heel bijzonder om Sonita aan het einde van de film op het podium te zien.' De Q&A met de hoofdrolspeelster van de derde documentaire was inderdaad het absolute hoogtepunt van CJP Serveert IDFA 2015. In Sonita volgen we een meisje van achttien dat samen met haar zus en diens dochtertje van Afghanistan naar Iran wist te vluchten. De documentairemaakster filmt Sonita's eerste (moeilijke) stappen als rapper, maar raakt dichter bij haar onderwerp betrokken dan ze wil als Sonita's moeder haar dochter komt halen. Als bruid is Sonita namelijk negenduizend dollar waard en die heeft haar broer nodig om een vrouw te kunnen betalen. Sonita ziet een uitweg in de documentairemaakster en dwingt haar tot het maken van een moeilijke beslissing door in de camera te zeggen: 'In de ogen van mijn ouders ben ik alleen maar een zak geld. Kun jij me niet kopen?' De film maakt diepe indruk op de hele zaal, dus als Sonita opstaat om vragen te beantwoorden krijgt ze spontaan een staande ovatie. 

'Will you marry me?'

Sonita krijgt tijdens het nagesprek een boel vragen te verwerken en ze beantwoord ze allemaal even zelfverzekerd. Als ze een vraag niet helemaal begrijpt, vertelt ze met een stalen gezicht gewoon haar eigen verhaal. Het is moeilijk om niet te vallen voor haar stoerheid en Sonita's antwoord op de vraag 'Will you marry me?' is dan ook perfect ad rem: 'How much do you pay?

'Laat die bitterballen maar komen!' 

Jojanne heeft haar prioriteiten op orde, blijkt op het recensiebord van CLEEFT: 'Fascinerend dat documentaires zoveel emotie en inhoud hebben. Laat die bitterballen maar komen!' Zo gezegd, zo gedaan. Voor een kaasstengel draaien we onze hand ook niet meer om. Ondertussen wordt Sonita bedolven onder mensen die met haar op de foto willen. Ze laat het met een grote glimlach op het gezicht gebeuren. 

Sonita CJP Serveert IDFA 2015 korting film documentaire festival
Sonita wordt tijdens CJP Serveert IDFA 2015 geflankeerd door de documentairemaakster (rechts) en haar redder (wie dit precies is, vertellen we om spoiler-redenen liever niet).

'I'll be bag'

Tote bag CJP Serveert IDFA 2015 korting film documentaire festival
We zijn benieuwd hoeveel van deze tasjes we volgende keer weer zien.

Wie vaker naar CJP Serveert komt, heeft misschien al een verzameling tote bags thuisliggen met de tekst 'The earth without art is just eh'. Om het verslavende karakter van Serveert te benadrukken hebben we deze editie een nieuwe variant meegenomen: de I'll be-bag. Van één anonieme CJP'er weten we in ieder geval dat hij/zij er volgende jaar weer is door het recensiebord van CLEEFT: 'Drie heel verschillende films, het programma was goed opgebouwd. Nu alweer zin in volgend jaar!'

CJP Serveert IDFA 2015 is helaas weer voorbij, maar het documentairefestival gaat nog door tot 29 november. Met een CJP-pas krijg je € 2,50 korting op losse documentaires, dus bekijk dat programma en bestel die kaarten! Laat je na afloop via CLEEFT weten hoe het was? 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.