Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
19 fotografietrends waar je broek van afzakt
11 NOV 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

19 fotografietrends waar je broek van afzakt

Foto’s maken: wie is er niet narcistisch mee geworden? Jezelf vastleggen om aan iedereen te laten zien hoe leuk je leven is. Hierdoor ontstaan verontrustende fotografietrends, zoals je balzak boven een rustgevend kabbelend beekje hangen.

CJP neemt je mee langs fenomenen op het gebied van fotografie. Mocht je na het scrollen via billen, kindertijd-imitaties en dus die balzak denken: het is tijd om fotografie professioneler aan te pakken? Schrijf je dan in voor de portretfotografieworkshop speciaal voor CJP’ers in FOAM. Zo, nu de verkoopboodschap subtiel is verwerkt, kan het grote genieten beginnen.

1. Kindertijd-imitatie

Vroeger hadden je ouders maar één kans om de perfecte familiefoto te maken. Rolletjes waren hartstikke duur en er bestonden geen #filters om er nog wat van te maken. Dit is de reden dat er veel gekke (en lelijke) kinderfoto’s bestaan. En weet je wat dan leuk is? Om twintig jaar later je oude kinderfoto’s na te maken! Terug naar die authentieke plek of gezellig een vergelijkbare setting creëren. Trek die gekleurde jas aan, knip je haar in een bloempotkapsel en plak een pleister op je bril. Wat was vroeger toch alles beter, hè?

2. De ongemakkelijke verlovingsfoto

Ja, ik wil... met jou en al onze konijnen op de foto.

3. Benen op het strand

Je hebt benen en die liggen op een strand. En ja, de rest van de wereld heeft een veel stommer leven dan jij. We get it.

4. Vrouw-imiterende mannen

Gelukkig is daar de tegenreactie! Mannen met humor en beenhaar. Ze doen bovenstaande benen-op-het-strand-vrouwen na, maar dan dus ironisch.

5. Vingers-imiteren-benen-op-de-foto-foto

Ook als er geen strand in de buurt is, valt er voor thuisblijvers wat te lachen.

6. Selfies 

Selfies zijn het nieuwe roken. Je gaat er hartstikke dood aan en het is niet meer zo cool als een paar jaar geleden. De Koningin der Selfie is natuurlijk Kim Kardashian. Ben je net ontdooid uit je invriezing en weet je niet wie dat is: de vrouw die beroemd is door haar volumineuze billen en sekstape. Ze heeft een boek uitgegeven met alleen maar foto’s van zichselfie. Kim is ook de belichaming van de duckface. Voor deze fotografietrend tuit je je lippen alsof je Alfred J. Kwak bent.

7. Belfie/bottomselfie

Van Kim Kardashians gezichtsuitdrukking op een selfie gaan we naadloos over op de belfie. Dit is een zelfportret van billen, al dan niet gefotografeerd in de spiegel of door lukraak de camera over het schouderblad te gooien. Vooral vrouwelijke celebs hebben er een handje van dit te doen en de foto’s op social media te zetten. Hier kun je trouwens een belfiestick bestellen, mocht je interesse hebben. 

8. Standbeeldselfie

Net doen alsof een kunstwerk een selfie heeft genomen. Kan helemaal niet ha-ha.

9. Sleeve face

Een of meer mensen bedekken hun lichaam met vinylplaten waardoor een er optische illusie ontstaat. 

10. Planking

Tijdens deze fotografische activiteit ga je kaarsrecht op iets liggen. Het liefst op een plek waar normaal geen mensen liggen. Op de leuning van een roltrap of op een bergtop ofzo. Je handen houd je strak langs je lichaam. Denk vervolgens heel hard: ‘Ik ben een plank’. Dan komt je imitatie extra krachtig over op beeld.

11. Shelfie

Belezen types met een camera op hun telefoon maken een foto van of een portret met hun boekenkast. Laat je smaak voor bedrukte boomschors zien in al zijn glorie! Schrijver Rick Riordan heeft deze term bedacht en wij staan helemaal achter het concept ‘je bent wat je leest’. Bij CJP zeggen we altijd: ‘If you go home with somebody and they don’t have books, don’t fuck ‘em!’.

12. Het stilleven

Een plaatje van een door jezelf gecreëerde gezellige setting. Wat staat erop? Nou een kopje koffie met een moeilijk figuur in het schuim gegrafeerd. Of een tijdschrift voor mindfulness-types. Je kunt het stilleven ook toepassen op je kookkunsten of op een foto van een Apple-computer want dat insinueert je een bewuste keukenprins bent of een creatieve workaholic.

13. De awkward-zwangerschapsfoto

Echt leuk voor later.

14. De semi-artistieke zwangerschapsfoto

Kan iemand dat kind bevrijden en gewoon in een wiegje leggen? Deze DNA-reproductie heeft net maandenlang verticaal in de baarmoeder gezeten. Die modellencarrière komt later wel. Dankjewel.

15. Photobombing (door een mens)

Dit is het doelbewust of per ongeluk saboteren van een foto. Zo kun je in de achtergrond lollige bekken trekken of seksueel getinte posities innemen. Het is vooral grappig als een beroemdheid dit doet.

16. Photobombing (door een dier)

Dieren zijn soms ook net mensen hè? Ook zij kunnen foto’s bomben als geen ander.

17. Google je naam met de woorden ‘glamour shot’

In de vorige eeuw ontstond er een trend in fotografie waar we nóg nachtmerries van hebben: the glamour shots. Plaatsvervangende schaamtevolle portretten die zogenaamd persoonlijkheid en klasse uitstralen. De emoji met het zure mondje vol tanden en de driehoekige ogen is de juiste gezichtsuitdrukking bij deze foto’s. De trend is om je naam te googlen met de woorden ‘glamour shot’. Die afbeelding kun je dan gebruiken als profielfoto. Deze sexy kersttrui-man komt als tweede zoekresultaat als ondergetekende ‘Martine glamour shot’ bij google intypt. Hoe ziet die van jou eruit?

18 Knuffelfoto

Soms voelt de natuur als een warme knuffel. Het woord ‘knuffel’ kun je op meerdere dimensies interpreteren. Dus maak een foto van Teddy met kleurfilter om ‘aarden’ te visualiseren. Vergeet niet om een hashtags te plaatsen met termen als: earth, authentic of zen. Ook mooi: probeer een zonsondergang vast te leggen met je stoffen vriendje.  

19 Nutscaping

De ‘selfie for real men’. In 2007 begon kunstenaar Clancy Philbrick een project waarbij hij op ieder afgezaagd reizigerskiekje zijn ballen uit zijn broek haalde en deze deels fotografeerde. Nu is het een ware trend en doen mannen van over de hele wereld het: nutscaping. Geen bal aan dat vrouwen niet mee kunnen doen.

Wil je wel/ook meedoen met fotografie? Ga 21 november naar FOAMS portretfotografieworkshop ter waarde van € 50,- speciaal voor CJP'ers. Je bespaart maar liefst € 30,-, want je betaalt maar € 20,-! Als (amateur)fotograaf leer je hier hoe je een mooi, bijzonder portret in beeld brengt. Wie weet is jouw werk wel trend nummer 20 in dit kekke lijstje.  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.