Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Woede en hebzucht in de opera
28 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

Woede en hebzucht in de opera

Marikens duivelse vriendje stelt haar bloot aan seks, dood en verderf. Best heftig voor een maagd. Om het hoofdpersonage uit de opera Mariken in de tuin der lusten te begrijpen, leefde CJP ook een dagje aan de hand van de zeven zonden.

Het verhaal van Mariken van Nieumeghen is een klassieker, maar je hoeft geen stoffige bieb of de krochten van het internet in te duiken om je Neerlandse geschiedeniskennis bij te spijkeren. Ga gewoon naar de opera! OPERA2DAY heeft een eigen draai aan het verhaal gegeven met de experimentele voorstelling Mariken in de tuin der lusten. Het stuk zit - naast discutabele levenslessen over je maagdelijkheid bewaren - vol epische muziek, een flitsend decor en rauw geacteerde passages. Aangezien ondergetekende nog nooit naar een opera was geweest (The phantom of the opera telt zeker niet?), moest dit heel open-minded maar eens gebeuren.

Eerst even dit gezellige filmpje om alvast lekker in de stemming te komen.

Gemakzucht

Voor het gemak vertellen we je de strekking van het verhaal. De wereldvreemde Mariken, gespeeld door Hannah Hoekstra, heeft een dubieuze relatie met haar oom. Hij is wel in voor een potje incestueuze pedofilie. Op een dag moet ze van hem naar Nijmegen. Daar ontmoet ze haar feeks van een tante, die heel boos doet en zichzelf dood. Gelukkig is daar een sexy man met een ooglap (waar een etterende oogbal onder schuilgaat) die Mariken redt. Na zeven jaar feesten in Antwerpen, waarin Mariken zich moet hoereren en hij mensen vermoord, blijkt ooglap de duivel te zijn. Als Mariken het tijd vindt voor een nieuwe uitdaging, gooit vriendlief haar van grote hoogte naar beneden. Pedo-oom vindt Mariken op het randje van de dood en gaat met haar langs diverse kloosters voor vergeving. Het Wittevrouwenklooster in Maastricht is geïnteresseerd in haar boetedoening. Mariken hoeft alleen maar de rest van haar leven kettingen om haar polsen en nek te dragen en non-stop te bidden. Als God haar vergeeft, vallen de kettingen vanzelf af.

Hoogmoed: alvast een applausje voor de samenvatting van het plot.

IJdelheid

In het kader van ons toeleggen op betekenisloze uiterlijkheden: je voelt je als een heerlijk jonge god, tussen alle bejaarden die met rollators door de gangen van het theater rollen. De voorstelling is in het oud-Nederlands, echt de lelijkste taal ooit. Mochten je internationale vrienden je tijdens het backbacken in Azië aanspreken op het feit dat ‘ggg’ heel lelijk klinkt, stuur ze dan even door naar deze opera. Als de suïcidale tante op het podium verschijnt in Crocs, is het duidelijk dat wij het fashiongehalte van de avond danig omhoog brengen. Dat Crocs een podium mogen betreden... Heiligschennis!

Woede

Zit je net lekker, komt een laatkomer met een grote tas vragen of hij nog even voor je langs mag schuifelen. Dus MOET JE OPSTAAN. Woedeaanval bedwingen: check.

Onkuisheid

Het verhaal gaat dus over een meisje dat zeven jaar met de duivel leefde. De boodschap die je luid en duidelijk hoort: je moet vooral geen seks hebben voor het huwelijk, want dan eindig je al biddend aan de ketting. Wil je een leven met een ander toekomstperspectief, dan moet je moorden en jezelf hoereren op een laag pitje zetten. In de rode theaterstoelen is het echter makkelijk erotisch knipogen naar een smakelijke passant. Sorry! Een reflex!

Onkuisheid. Doe het niet. Foto: Deen van Meer

Gulzigheid

Het fijne van een fancy avond uit bij een opera, is dat je in de pauze gratis drank krijgt. Gelijk twee nemen natuurlijk! #alleswatgratisissmaaktbeter

Jaloezie

Allereerst: jaloezie voor alle vocalisten die bizarre klanken uit hun borstkast toveren. Ook de muzikanten zijn Beethoven-waardig. Dan komt het ultieme afgunst-moment. Mariken zit net lekker in haar dramatiek, loopt er een zwerver het podium op die de hele illusie van de vierde muur kapot maakt. Hij kruipt over de orkestbak, stuurt de dirigent – de koning der theater – weg en begint met handpoppen Jezus te imiteren. Daarnaast vraagt hij een willekeurige man in het publiek naar zijn seksleven. Wat begint als angst bij voor een overkill aan publieksparticipatie, verandert in een glimlach. Shit, waren wij deze coole zwerver maar met zijn poppenskills. Die zwerver is natuurlijk een acteur en onderdeel van het stuk. We waren er zowaar ingetrapt.

Dit is hem dus! Die zwerver. Foto: Deen van Meer

Hebzucht

Van zo’n avond toptheater wordt je toch wel hebzuchtig. Was er maar zoiets als een blauw pasje waarmee je korting krijgt op culturele tofheid, zodat je financieel de mogelijkheid hebt om vaker een bezoekje aan de opera te brengen. Oh, wacht.

Wil je ook een avondje zondigen bij Mariken in de tuin der lusten? Als CJP’ers krijg je korting in diverse theaters van Nederland. De voorstelling is t/m 21 november te zien. Check hier de speellijst.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.