Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat ik geleerd heb van Grease
02 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

Wat ik geleerd heb van Grease

Les 1: als je jezelf bent, krijg je nooit een vent.

Films die je ziet als kind beïnvloeden de rest van je leven. Zo heb ik een onrealistisch beeld van mannelijkheid, mezelf introduceren en cocktails bestellen, dankzij James Bond. En als ik in bad lig, duw ik mezelf omhoog langs het schuine gedeelte van de badkuip om ‘a-ha-haaaa’ te zingen. Bedankt, kleine zeemeermin.

Toen ik hoorde over de Nederlandse musical Grease, realiseerde ik me ineens dat de film Grease óók mijn tienertijd heeft gekleurd. Dit zijn de levenslessen die ik opstak uit de relatieperikelen tussen de heilige Sandy en slick m*therf*cker Danny. Ze ontmoeten elkaar op vakantie (denk: Chersonissos zonder drank en seks), maar in het echte leven passen ze qua imago niet bij elkaar. Tot zij een metamorfose ondergaat… wat gelijk slaat op les 1: je krijg je nooit een vent als je je niet anders voordoet. 

Links regelt Sandy wel een vent. Rechts is haar voornamelijkste kopzorg de pony op haar voorhoofd.

Les 2: Als tiener hoor je in een gang te zitten.

Sandy had the pink ladies en Danny had the T-birds. Een flinke attitude, jasjes met een groepsnaam en dezelfde kapsels zijn verplicht. Als iemand spontaan begint te dansen of zingen, spreekt het voor zich dat je invalt met exact de juiste timing en in exact de juiste toonsoort. Wie zegt dat gangs alleen in the Bronx of Braziliaanse achterstandswijken thuishoren? Gangster life is ook very real op Rydell High.

Les 3: Emoties uit je door te zingen.

Kies daarbij een passende manier om je voort te bewegen. Zet je gevoel kracht bij door een passende manoeuvre. Voorbeeld: vrolijke mensen huppelen.

Een muzikale uiting van emoties. De meiden hebben een genietmomentje.

Les 4: Van zuigzoenen worden chagrijnige vrouwen met een praktisch kapsel zwanger.

Rizzo is hier het levende bewijs van. Voor zover een karakter in een film leeft natuurlijk.

Les 5: Als je een maagd stiekem in haar borst knijpt, dan krijg je een autodeur in je kruis.

Wees gewaarschuwd. Vooral af te raden tijdens een drive-in film.

Les 6: Vette lokken zijn een ultieme haardracht.

Ik ben nu dus totaal in de war door de komst van droogshampoo. Wat is er mis met even je hand door de frituur trekken en daarna je kuif opkrullen? Het is niet voor niets dat onze generatie het woord ‘vet’ te pas en te onpas gebruikt om leukheid uit te drukken.

Vet kapsel toch, je weet.

Les 7: Sekssymbolen hebben een kuiltje in hun kin.

Kijk maar naar Sandy én Danny. Kinnen als Duitse stranden. 

Les 8: Supercoole gangsters zitten op stijldansen in hun vrije tijd.

Klopt als een (haarspay-)bus.

Les 9: Vakantieliefdes zijn een illusie.

Op vakantie lijkt het allemaal romantisch, een beetje zoenen in de branding enzo, met die lieve romantische jongen. LEUGENS!! Als hij ineens megatoevallig bij je op school blijkt te zitten, is hij ineens een vrouwenverslinder die zich schaamt voor jouw imago. Boe.

'Sandy,  jeeez, doe niet zo moeilijk. Ga gewoon met mij rollenbollen in de branding, muts.'

Les 10: Een vrouwenhart verover je met sportieve prestaties, zoals een danswedstrijd.

Maar dan moet je niet ineens met een bimbo gaan dansen, want dan wordt je eigenlijke object van verlangen weer boos.

Les 11: Autoraces winnen werkt als een afrodisiacum op vrouwen.

Als jij wint in een illegale autorace weet zij weer wat ze zo leuk aan je vond: je vermogen om een vierwieler te besturen.

Les 13: Hard-to-get werkt, sowieso.

Dankzij hun coole gedrag zijn Sandy en Danny super tot elkaar aangetrokken.

Les 14: Roken is voor coole mensen.

Hoezo dodelijk? Wat je ook doet, doe het vooral niet zonder peuk.

Peuken!

Les 15: Draag leder.

Roze, zwart, maakt niet uit. Als je je maar hult in koeienhuiden.

Les 16: Bezit een auto.

Bij voorkeur eentje die op en neer kan bewegen, zoals je ook in old skool hiphopvideo’s ziet. So badass.

Les 17: Deze is belangrijk. Nogmaals: wil je een slicke vrouwenversierder uit een gang voor je winnen, dan moet je een uiterlijke metamorfose én een persoonlijkheidstransformatie ondergaan.

Heb je als vrouw een suffige pony, paardenstaart of andere coupe die je aan het vervoersmiddel van Sinterklaas doet denken: plemp er een permanent in. Draag daarnaast overmatig veel make-up, lik langs je lippen, praat als een webcam-girl en rook als een schoorsteen. Zorg ervoor dat je weet hoe je die peuk op de grond uittrapt. Kijk, dan ben je lekker bezig. Als man kun je je voordoen als netjes en sportief, terwijl je eigenlijk een kettingrokende gangsterboy bent.

Zo leeft iedereen nog lang en gelukkig. Oké, als je zo door blijft paffen misschien niet zo lang, maar wel heel gelukkig.  

De Nederlandse musical is nú in het theater te zien!

Heb jij naast deze cruciale levenslessen ook alle songteksten van Grease uit je hoofd geleerd? Is dat even handig! Die kennis kun je nu in het theater toepassen. Als CJP’er krijg je dikke korting op Grease de musical. Een selectie theaters geeft 50% lastminute-korting (maximaal vier kaarten per CJP-pas). Voor een prikkie zie jij Tim Douwsma en Vajèn van den Bosch shinen in de hoofdrollen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.