Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Spoedcursus Zuid-Afrika
05 OKT 2015 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Festival Muziek Film Theater Expo

Spoedcursus Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is the place to be. Heb je nog geen kaas geëet nie van de nieuwste cultuur uit de regenboognatie? Check onze spoedcursus en verdiep daarna je kennis op Afrovibes Festival.

Omdat Nelson Mandela, Charlize Theron en J.M. Coetzee ervandaan komen. Omdat het er 27 graden is in december. Omdat aftrekplek er een woord is: genoeg redenen om een (wannabe) Zuid-Afrikaan te worden. Om je een stuk op weg te helpen, hier een snelle inburgeringscursus. 

Luisteren:

Die Antwoord
Maakt niet uit wat de vraag is, Yolandi Visser en Ninja hebben Die Antwoord. Als je deze hiphop-ravers nog niet kent is het tijd om de Zef-side van Zuid-Afrika te ontdekken. Zef  betekent zoiets als white trash en slaat op Arme Zuid–Afrikanen, die in trailerparks leven aan de randen van Johannesburg. Die Antwoord omschreef het als you’re poor, but you’re sexy. Arm of niet, Die Antwoord is baas. Zefinetely.

Oké, deze is al wat ouder, maar zo zef!

HemelBesem
Af en toe heb je gewoon behoefte aan iemand die in het Afrikaans tegen je zegt dat je je niet zoveel zorgen moet maken. En HemelBesem wil je nog een hele hoop meer zeggen. Hij gaat als een tornado alle festivals van Afrika af en heeft sinds 2013 vijf albums zelf geproduceerd en uitgebracht. Wat een hemelbesem precies is? Die uitrdukking wordt gebruikt om te sê dat die seun baie lank is. Dat-ie een lange slungel is, dus. Ga deze bezem van een vent zien op Afrovibes Festival op 9 oktober, samen met Afrolosjes. Op 8 oktober host hij trouwens ook een gratis poëzie-avond. Lees hier meer.

Vrije vertaling: Hakuna Matata.

Jeremy Loops
Na zijn studie wist de Kaapstadse Jeremy Loops zoals zovelen van ons bij god niet wat ie met zichzelf aanmoest en ging hij werken op een jacht. De hele dag rijke mensen voorzien van dure cocktails is nou eenmaal niet de meest verheffende bezigheid, daarom trok Jeremy zich zo vaak hij kon terug met zijn gitaar. Gelukkig voor ons, want uit heimwee naar down south werd hele fijne muziek geboren. Je kunt Jeremy op 23 februari zien in onze eigen Melkweg.

Jeremy loopt over van liefdesverdriet over het moederland.

Zuluboy
In Zuid-Afrika is Zuluboy behalve een hiphopartiest ook een soapster, die in twee dramaseries speelt. Gelukkig hebben de soapsterren van Zuid-Afrika exponentieel meer swag dan de onze (stel je voor dat Ludo uit GTST ineens rhymes komt spitten). Zuluboy groeide op in een townhship bij Durban en mixt de traditionele Zulu-muziek maskhandi met hiphop. Dit geheel wordt op Afrovibes nog eens aangelengd met de psychedelische bluesrock van onze eigen DeWolff. Check hieronder hoe dat klinkt en check hier de details van het optreden. Op 15 oktober spelen Zuluboy en HemelBesem op een avond over meertaligheid in het Theater aan het Spui, waar ook het prijswinnende stuk Undone van de jonge theatermaker Wessel Pretorius te zien is. Vooraf is er een spoken word-programma en achteraf een nabespreking met Pretorius.

Mashkandihiphoppsychedelicbluesrock, dus.

Eten:

Braai
Ben jij zo’n prutser die twintig aanmaakblokjes op de barbecue gooit voordat er ook maar een vonkje oplicht? Daarmee kun je in Zuid-Afrika dus echt niet aankomen. Jong en oud fixt daar in een handomdraai een braai. En niet met een zak kolen uit de supermarkt, neen, op stukken hout die je supergeduldig hebt laten branden tot het kolen zijn.

Belangrijk: voor braaien neem je de tijd. Je grist dus niet net als bij een Hollandse barbecue elk worstje weg zodra de barbecueër on duty het op zijn grillvork gestoken heeft, maar wacht tot alles klaar is. Dat scheelt een hoop sneaky op hamburgers loeren en op de vuist gaan met andere gegadigden. In plaats daarvan kun je gezellig chillen in de overheerlijke dampen, om vervolgens los te gaan als een stel varkies.

Afrovibes korting CJP
De nachtmerrie van elke vegetariër.

Zeggen:

Als je een beetje last hebt van de yuppiegriep, werkt niks zo goed als met een broodje grondboontjieboter een blokkiesraaisel doen, of luisteren naar een kreunsanger. Je kunt ook voor een buitenbrandje kiezen, maar pas op dat je skattie je niet betrapt tijdens een groeps-woeps.

Was je er al uit? Zo niet, hier de vertaling en nog een greep uit onze favoriete Afrikaanse slang:

Yuppiegriep: burn-out
Grondboontjieboter: pindakaas
Blokkieraaisel: kruiswoordpuzzel
Kreunsanger: smartlappenzanger
Buitenbrandje: affaire
Skattie: schatje
Groeps-woeps: orgie
Bibberstokkie: vibrator
Trappaard: fiets
Botsmuts: helm
Bek bezem:  tandenborstel
Warmpatat: vurig meisje
Prikkelpop: pin-up

De smaak te pakken? Leer hier meer Afrikaans.

Bekijken:

Sabelo Mlangeni - The Swallows
Sabelo Mlangeni fotografeert de culturele uithoeken van het bijelkaar geraapte zooitje dat Zuid-Afrika heet. Hij bracht onder andere de gay communites uit rurale gebieden in beeld - een onderwerp dat op z'n zachtst gezegd, eh, moeilijk ligt - en had met zijn intieme zwart-wit foto's solotentoonstellingen in o.a. Wenen, San Fransisco en London. Inyoni Yezulu, de zwaluwen, heet zijn nieuwe tentoonstelling. Er was een tijd dat grenzen ons net zo weinig boeiden als deze vogeltjes, maar wie vandaag probeert ergens anders te gaan wonen, raakt verstrikt in een web van vijandigheid en verblijfsvergunningen. Ga zien wat Sabelo's camera daarover te zeggen had op Afrovibes Festival. 

The Swallows Sabelo Mlangeni Afrovibes CJP korting

Page 27
'Mlangeni' is blijkbaar het Zuid-Afrikaanse equivalent van 'Jansen', want we komen hier alwéér een getalenteerde jonge maker tegen die deze naam draagt. Lulu, heet deze Mlangeni. Met haar 27 jaar mag ze al choreografieën maken voor Zuid-Afrika's grootste moderne dansgroep, de Vuyani Dance Company. In Page 27  laat ze de macho-cultuur van Zuid-Afrika een poepie ruiken met een eerbetoon aan de sterke vrouw. Ook dit stuk zie je op Afrovibes festival.

Page 27 Afrovibes CJP korting
Work it, Lulu.

Tot slot: the facts

Als Zuid-Afrikaan is spe moet je ook wat feiten weten over je nieuwe land. Even blokken dus:

Hoofdstad: Kaapstad, afstand tot Nederland: 9600km, oppervlakte: 1.219.912 km², aantal inwoners: 48.601.098, tijdsverschil: 1 uur later (in de winter), temperatuur: 17 graden (in juli), 27 graden (in december), taal: Afrikaans, Engels, religie: Christendom, munteenheid: Rand, regeringsvorm: Republiek.

Alles in je oren geknoopt? Baie geluk! Je bent (bijijijijijina) een echte Zuid-Afrikaan.

Ga voor aanvulling op deze spoedscursus naar Afrovibes Festival (mét CJP-korting!) en bekijk tientallen acts uit o.a. Zuid-Afrika en Nederland. Baie pret!

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.