Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Next-level lasergamen
30 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Next-level lasergamen

Een concert waarbij de muziek lasertekeningen aanstuurt, dat is iets voor in de toekomst toch? Niet als het aan zangeres Rita Zipora en visual artist Hidde de Jong ligt. CJP sprak ze in de Amsterdamse Melkweg, waar de artiesten een back to the future-waardige show presenteerden.

Rita Zipora debuteerde in 2014 met haar album Als ik kijk. Poëtische, dromerige nummers met beats die klinken alsof de Nederlandse Portishead voor je neus staat. Nu komt de zangeres met nieuw materiaal en dat lanceert ze met een visueel spektakel, dankzij bewegende lasertekeningen. Lasers worden natuurlijk wel vaker gebruikt tijdens muziekshows, denk: trancefeesten, maar vaak zijn dat hysterische laserwaaiers die over het publiek heen schieten. Rita pakt het anders aan.

Rita Zipora is hier lekker explosief bezig.

Verf en lichtbundels

Als we ons nestelen in de backstage en in de spiegel kijken, die omringd is met normale gloeilampen (saai), steekt Rita van wal. Het begon allemaal toen haar ex-bandlid Tristan Hupe ontdekte dat je met laserstralen kunt tekenen op een doek, dat is ingesmeerd met lichtgevende verf. ‘Het leek ons een te gek idee voor een show, om gepersonaliseerde lasertekeningen op zo’n doek te tonen. Dus benaderden we Resal Laser, een bedrijf dat lasers verhuurt voor feesten en werkt met kunstenaars als Daan Roosegaarde.’ Vervolgens werd visual artist en afgestudeerd drummer Hidde de Jong bij het project betrokken om alle technische eindjes aan elkaar te knopen, wat nog een hele klus bleek te zijn. Hidde: ’Een laser is niet zonder gevaar. Je raakt blind als de geconcentreerde lichtbundel in je oog komt en het doek vliegt in brand, als de laser te lang op één punt staat. Ik zorg er dus voor dat de straal over de band heen schijnt én in beweging blijft.’ Gelukkig, want het idee dat Hidde naast muziekfreak en techniekgenie ook nog uitblinkt in brandweerman en ambulancebroeder zijn, is onrealistisch.

Gezellig backstage momentjes met nagels knippen, water drinken en supernormaal licht.

Artistieke vrijheid

Om dit technische hoogstandje voor elkaar te boksen, gebruikt Hidde het muziekproductieprogramma Ableton. ‘De meeste muziekprogramma's zijn gemaakt voor shows die vooraf vaststaan. Ik wil juist dat een act muziek kan maken, met een gesynchroniseerde show, zonder dat de muzikant beperkt wordt in zijn of haar artistieke vrijheid. Ableton stelt mensen in staat om live elektronische muziek te improviseren. Als de toetsenist begint, dan volgt mijn computer. Zo hoeft de band geen rekening te houden met wanneer de laser wordt ingezet. Heel gek eigenlijk dat bands concessies moeten doen voor de presentatie, want mensen betalen voor de muziek. Niet voor de lichteffecten. Anders gaan ze wel naar een lichtshow.’ Of CJP’s persoonlijke favoriet: lasergamen.

Computergenie Hidde in actie.

Robotachtige relatie

De gepersonaliseerde tekeningen zien er niet alleen spacy uit, ze geven ook een extra lading aan Rita’s muziek. Rita: ‘Het zijn visuele interpretaties van tekenares Barbara Wijnveld. Het nummer Blauw bijvoorbeeld, gaat over twee mensen die proberen te communiceren. De tekeningen bestaan uit een man en een vrouw die met de ruggen naar elkaar toestaan. Enerzijds zacht en menselijk, anderzijds futuristisch en robotachtig. Mijn inspiratie daarvoor is de film Ex Machina. Op de muziek draaien deze figuren om elkaar heen. Zo gaat het ook in een relatie. Contact maken lukt soms, maar af en toe ben je samen tóch alleen.’ Wel toepasselijk om het lied Blauw te noemen, zo kunnen singles die regelmatig blauwtjes lopen zich ook met Rita’s show identificeren.

La la la laaaaaasers!

Glow-in-the-dark-cape

Als de show begint, komt Rita Zipora op in een glow-in-the-dark-cape, waar de sterrenhemel die je vroeger op je kamer had bij verbleekt. Lasers schieten door de ruimte. Wanneer ze afsluit met het nummer Het explodeert, explodeert het publiek. Niet letterlijk gelukkig, maar ze klappen bijna door de geluidsbarrière heen. Backstage treffen we Rita uitgelaten: ‘Tijdens het zingen keek ik achterom en was verbaasd: het is gewoon gelukt en ziet er super uit! Je houdt toch in je achterhoofd rekening met het risico dat het helemaal fout gaat.’ Wij zijn ook geïnspireerd. Thuis maar even alle spaarlampen vervangen door laserlampen. Of deze aftermovie projecteren op de muur.

Rita Zipora Live & Lasers aftermovie.

CJP’ers krijgen dikke korting op concerten in heel Nederland. Heb jij met korting Rita Zipora’s show in de Melkweg gezien? Dan was je getuige van deze unieke première. Heb je het gemist? Niet getreurd. Volgend jaar gaat Rita vaker optreden met haar futuristische show. Het volledige nieuwe album komt begin 2016 uit, maar op 30 oktober krijgen we vast een voorproefje met de minimalistisch getitelde EP EP1.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.