Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 41
08 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 41

Is het de luisterlijst of is het een programmaboekje van een muzikale interrail? Dat laatste zou je bijna denken met bands als Gare Du Nord en Half Way Station.

Broederliefde & Mozes – Tent (single)

Bij CJP houden we van tenten: feesttenten, festivaltenten, koffietenten en in tenten zitten met beroemde venten. We houden óók van broeken die lijken op tenten. En daar gaat nou net dit lied over! HOE TOEVALLIG! Sommige mensen kunnen een vuilniszak aantrekken en er dan nog top uit. De gasten van Broederliefde kunnen zelfs een tent aantrekken met feestverlichting. Het effect: iedereen die deze video bekijkt gaat on the spot bubbelen en twerken. Tent staat op de soundtrack van de film Popoz, gebaseerd op een Comedy Central-serie, die gaat over het begin van de carrière van de twee schietgrage agenten Huub Smit en Sergio Hasselbaink. Nu maar hopen dat de film net zo dansbaar is als dit nummer.

Youth Lagoon – The Knower (single)

Deze androgyne man is niet vies is van een potje foundation op zijn gezicht smeren. Of een potje goede muziek maken, à la Woodkid. Youth Lagoon is het soloproject van de Amerikaanse muzikant Trevor Powers. Hij heeft zichzelf als kind geleerd om piano en gitaar te spelen en nam zijn eerste album thuis op. Een teruggetrokken bestaan, dat hij zelf ‘het jaar van de winterslaap’ noemt (The year of hibernation). In de zomer van 2013 verloor de zanger een van zijn beste vrienden, die verdronk in een rivier in hun hometown, terwijl Trevor op tour was. De artiest cancelde vervolgens zijn tour door Europa en ging terug naar Amerika. Heftig. Sindsdien is zijn perspectief op muziek schrijven verandert en dat hoor je. Zijn nieuwe nummer The Knower is een eerlijk, introvert liedje met blazers en bellen.

Leeways – Tales of a madman (album)

Trots: dat zijn we. Als een vogel die haar jonkies (niet jonko’s) uit het nest heeft gegooid en de zangvogels nu ziet vliegen. Afgelopen jaar zagen we de mannen van Leeways de Grote Prijs van Nederland winnen. CJP stond helemaal achter die keuze als jurylid zijnde. Leeways bestaat uit vijf mannen die samen een etnische mix vormen: Antilliaanse (x2), Surinaams-Bretonse, Russisch-Joodse en Israëlische wortels. Ze vuren een kolkende samensmelting van harde levenslessen en zonnige muziek af op hun publiek. ‘Uitbuikrock en waarheidsfunk’, noemen ze het zelf. Als je dat niet begrijpt, kun je het ook gewoon reggae-rock-hiphop noemen. Verwacht swingende verhalen over de onderkant van de maatschappij, familie en verblijfsvergunningen.

Gare Du Nord – Gimme That Sexy Thing (single)

Perfecte jazz-lounge voor de zondagochtend. Dat is Stronger, het album dat eind deze maand uitkomt. Lekker koffie laten pruttelen, terwijl je door de foto’s van afgelopen avond scrolt. De swingende sound van de saxofoon, harp, gitaar en zangstemmen creëren het ultieme weekendgevoel. Toch is de oorsprong van de plaat waar Gimme That Sexy Thing op staat minder harmonieus. Stronger is geïnspireerd op het verhaal van Guus van Hove. De toenmalige directeur van poppodium 013 werd tijdens een roadtrip in Californië dood gevonden, met zijn geliefde op anderhalve kilometer afstand. Niemand weet wat er is gebeurd. Barend Fransen, tekstschrijver van Gare Du Nord, schreef er een boek over en Stronger is weer op dat boek geïnspireerd. Muziek met diepgang dus. Vanaf vrijdag 9 oktober gaat de band op tour en de aftrap is in de Amsterdamse North Sea Jazz Club.

Half Way Station – Dodo (album)

Elektrische gitaren. Rockende drums. Psychedelische synth-drones. Dromerige zang. Als je die elementen bij elkaar optelt, kom je op de formule van de Amerikaanse bluesfolkband Half Way Station. De muziek komt voort uit enerzijds hypnotiserende bluesrock, zoals The Jack Wood en The Doors, en anderzijds donkere folk-invloeden á la Sigur Rós. Hun tweede album, Dodo, is de perfecte soundtrack bij een film over een epidemie op Mauritius. Althans; zo zijn veel dodo’s in het echt omgekomen, dus dat lijkt ons wel wat. De muziek klinkt in ieder geval donker en hypnotiserend. De liveshows blijven je bij door de onconventionele combinatie van film, dans en beeldende kunst. Zaterdag 10 oktober viert de band hun releasefeest in Rotown Rotterdam.

Riverdistrict – Kansas Anymore (album)

We tipten de grappige clip van Riverdistrict eerder in de luisterlijst en nu komt er dan eindelijk het album. Voor de rauwe alt-poppers is Utrecht de plek waar het allemaal begon voor ze. Tim Nolet bracht daar in 2010 in zijn uppie het album Portraits of Portraits uit. Daarna verzamelde hij een band om zich heen en nu is het tijd voor het album Kansas Anymore. Atmosferische indie, lekker catchy. Vrijdag 9 oktober staat de band in Plato in Utrecht en op 15 oktober in de Ekko. Luister hier het hele album.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.