Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 40
01 OKT 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 40

Een credible vervanger voor als je het Koningslied in je hoofd hebt, Lorde en een single waar Adele één miljoen dollar voor geboden heeft: royaler wordt de Luisterlijst nooit meer.

Weval – It’ll Be Just Fine / Grow Up (maxi-single)

De eerste vijftien seconden van deze maxi-single denk je dat je je vergist hebt. Is dit Weval, het Nederlandse electronica-duo dat het zowel goed doet op popfestival Best Kept Secret als electronicahemel Pitch? Of legde ik nu een krakende jazzplaat onder de naald? Maar dan kruipt langzaam een warme synthesizer je oor binnen en weet je: It'll Be Just Fine. De nerveuze drumpatronen schuren en er gebeurt instrumentaal zo veel dat we ons goed kunnen voorstellen dat dansvloeren stil gaan staan, om eens even met ingehouden adem te luisteren. De perfecte setting om vervolgens Grow Up op het publiek te gooien. Je ziet de zaal langzaam weer in beweging komen, collectief de ogen sluiten en één arm met een slap handje in de lucht steken. Precies halverwege het nummer laat iedereen die arm weer zakken en kan een nacht dansen beginnen. Of een nacht knuffelen zonder te praten. Of allebei.

Julia Holter – Have You In My Wilderness (album)

Have You In My Wilderness is Julia's vierde album in vier jaar, maar die enorme productiviteit lijkt nog altijd geen wissel te trekken op de kwaliteit van haar liedjes. Integendeel, dit album zou zomaar eens de boeken in kunnen gaan als haar beste werk tot nu toe. Het is namelijk wel de lekker dramatische, licht psychedelische pop die je van Julia gewend bent, maar iets beter in één keer te verteren dan de voorgangers. 

Pauw – Memories (single)

De band zweert in de begeleidende blog bij hun primeur op 3voor12 dat ze de hook van Memories niet gejat hebben van het Koningslied. Sterker: frontman Brian Pots zegt het Koningslied nog nooit gehoord te hebben, al had hij zelf wel het gevoel dat de melodie bekend klonk. Toen Brian het Koningslied dan maar googlede kwam hij erachter dat die melodie gebaseerd zou zijn op Pocahontas, vertelt hij op 3FM, en die film heeft hij onlangs nog gezien. Als John Ewbank daar inderdaad ook zijn mosterd haalde, heeft Brian de Disney-invloed in ieder geval een stuk prettiger verwerkt. Voor een bult minder geld ook. Psychedelica van de bovenste plank en een fijn voorproefje van het album (Macrocosm Microcosm), dat 23 oktober zal verschijnen.

Disclosure – Caracal (album)

Op het nieuwe album van Disclosure staan zes gastartiesten (o.a. Kwabs, Lorde en Sam Smith) die deze Luisterlijst eerder al op eigen kracht haalden en het Londense duo is zelf ook geen vreemde hier. Op voorhand was dit album dus niet te negeren en we zijn erg blij dat het ook niet hoeft. Caracal  is een waterval aan hits die het goed doen op zowel de radio als in de clubs en de slaapkamer, zonder de muzikaliteit uit het oog te verliezen. In elk nummer zitten verrassende details die maken dat je het album ook als geheel op repeat wil zetten.

Sabrina Starke – Sabrina Starke (album)

Voor de hoes van Sabrina Starke plaatste de zangeres zichzelf tussen de 36 zwarte vrouwen die ze gedurende haar leven als rolmodel zag. Om, naar eigen zeggen, 'jonge meiden te laten zien dat de mogelijkheden oneindig zijn.' De bijzondere cover leverde, terecht, veel aandacht op. De plaat zelf verscheen afgelopen week echter bijna geruisloos. Dat is zonde, want de inhoud is minstens net zo mooi gemaakt als de buitenkant. Het leverde een eerlijke, technisch perfecte soulplaat met een boodschap op: een betere wereld is mogelijk, als we wat minder bang voor elkaar zijn en iets langer vaker nadenken.

Sia – Alive (single)

Sia schreef Alive met Adele in gedachten, maar bood het eerst aan Rihanna. (Ze schreef o.a. ook Rihanna's Diamonds.) Toen Rihanna het liedje teruggaf, was ze erg opgelucht. Ondertussen had ze namelijk gewetenswroeging gekregen; Sia vond het nummer zelf eigenlijk te leuk. Vervolgens nam Adele een demo-versie op van het nummer. Dat klonk fantastisch, volgens Sia, en naar verluid bood Adele zelfs een miljoen dollar om het te mogen zingen. Maar met haar gewetenswroeging in het achterhoofd hield ze het nummer toch voor zichzelf. Gelukkig, want Adele had haar stem nooit zo heerlijk durven oversturen als Sia doet in het refrein. Inmiddels schreeuwden er al minstens vijf miljoen mensen met haar mee dat ze Alive zijn, dus qua verdiensten komt het vast ook wel goed. 

Bonus: de video bij De Staat - Witch Doctor

De Likkebaardend Lekkere Luisterlijst is bedoeld voor nieuwe muziek, dus eigenlijk hebben we De Staat – Witch Doctor afgeschoten. Deze nieuwe video bij het al twee jaar geleden uitgebrachte nummer is echter zo tof, dat we je er wel even attent op willen maken. Als je wil weten hoe de fuck ze bovenstaande clip hebben gemaakt, kijk dan vooral ook even deze Making Of.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.