Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Geniale ideeën op Dutch Design Week
19 OKT 2015 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Expo Lifestyle

Geniale ideeën op Dutch Design Week

Einhdhoven barst deze week bijna uit zijn voegen van de creativiteit. Op elke straathoek wacht een cool innovatief idee en de designers vliegen je om de oren. We hebben een speciale  CJP-route uitgestippeld, zodat je het spoor niet bijster raakt.

 

Natuurlijk verzinnen we niet zomaar routes zonder ze zelf te testen. Daarom gingen we zaterdag op pad naar de innovatiefste stad van Nederland: Eindhoven. Het was meteen duidelijk dat het geen gewone zaterdagmiddag was: taxi’s reden rond met hele tafels op hun dak, kinderen zaten op schommels waar enorme kleurige beesten boven vlogen. En dat was nog vóór de locaties van Dutch Design Week in zicht kwamen. We stipten met een lippenstift - bij gebrek aan pen - alle onderdelen van de CJP-route aan op de kaart en als echte designpadvinders gingen we op jacht naar de spannendste nieuwe ideeën van Nederland.

DDW CJP korting
En dat deden we.

In Limbo Embassy -  Manon van Hoeckel

Nadat we ons een weg baanden langs het de podium waar A Polaroid View soundcheckte en een eetstandje waar pepernoten in alle voorstelbare smaken werden uitgedeeld (aanrader: framboos), kwamen we bij het Veemgebouw. Hier zie je de Dutch Design Awards Exhibition: alle designs die kans maken op deze prijs zijn tentoongesteld en je kunt zelf je stem uitbrengen. Die van ons gaat naar In Limbo Embassy, van Manon van Hoeckel. Zij ontwierp een mobiele ambassade voor uitgeprocedeerde asielzoekers, die Nederland van alles te bieden zouden hebben, als ze de kans maar kregen. Omdat deze groep in Nederland officieel niet mag werken, bedacht de ambassade een andere manier om een beetje geld te verdienen en – heel belangrijk – iets om handen te hebben. Gedrukte waar met een politieke boodschap verkopen in de openbare ruimte is altijd toegestaan (lang leve persvrijheid!) daarom verkopen de ambassadeurs officiële portretten van zichzelf. Wil je een portret kopen, of in gesprek gaan met een ambassadeur over zijn verleden en toekomstdromen? Lees dan hier hoe je dat doet.
Dutch Design Award Exhibition – Veemgebouw, Strijp-S.

Slimme chick, die Manon.

Fairphone

In het Klokgebouw werden we overdonderd door honderden slimme producten: 3-d geprinte bh’s bijvoorbeeld, of eerlijke smartphones. Normaal gesproken gaan die krengen binnen de kortste keren stuk en ben je de sjaak, maar aan de fairphone kun je eenvoudig zelf knutselen. Fairphone verkrijgt daarnaast de mineralen die nodig zijn uit mijnen waar de werkers niet uitgebuit worden. Bij de tweede editie, die deze herfst op de markt komt zijn álle componenten na te bestellen. Je krijgt er een compleet overzicht bij van de herkomst van elk onderdeel. Hij gaat dus veel langer mee én je weet dat hij op een eerlijke manier gemaakt is.
Fairphone – Klokgebouw, Strijp.

CJP Dutch Design Week fairphone
Even eerlijk: had jij je überhaupt wel eens afgevraagd hoe je pokkie in elkaar zit?

Holy Crap – Pim van Baarsen

Als je langs een fiets en drie zakken afval loopt, ben je niet meteen diep onder de indruk. Gelukkig kwam designer Pim van Baarsen een praatje met ons maken, zodat we zijn geniale idee niet zomaar negeerden. 'Toen ik door Nepal reisde, was ik verbijsterd over de enorme hoeveelheid afval die overal rondslingerde' vertelt Pim. ‘Holy crap! dacht ik bij mezelf en daar begon het project.' Het komt erop neer dat gezinnen punten kunnen verdienen met het scheiden van afval, die in een app geregistreerd worden door de vuilnisman op de fiets. Met die punten kun je o.a. beltegoed kopen. Je hebt een profiel waarop te zien is hoeveel punten je hebt, maar ook bijvoorbeeld hoe je buren het doen (‘kom op jongens, we laten die opscheppers van hiernaast toch niet wéér meer plastic scheiden dan wij!’). Het gescheiden afval wordt vervolgens gerecycled. Megaslim, van Pim. Lees hier meer.
Design Academy Eindhoven – De Witte Dame, Central Area.

Holy crap Pim van Baarsen DDW CJP korting
HOLY CRAP! Foto: Pim van Baarsen

The 'all in one' Veenhuizen time flies keyboard – Jeroen Heeren

Jeroen verdiepte zich in de vrije tijd van gevangenen (klinkt als een contradictio in terminis) en ontdekte dat er veel behoefte is aan het leren spelen van een instrument. Jeroen: ‘Vaak is de toegang tot muziekinstrumenten erg gelimiteerd. Als deze er is, hebben de gevangenen geen idee hoe je het ding moet stemmen, laat stáán muziek maken.’ Jeroen bedacht een keyboard dat een muziekinstrument en lesprogramma in één is. De gevangenen kunnen het lenen in de bibliotheek en de vele eenzame uren in hun cel gebruiken om muziek te leren maken. Voor de gevorderden zijn er twee enorme exemplaren van het keyboard, die aan elkaar vast zitten. Zo kun je elkaar diep in de ogen kijken en een gevoelig duet spelen.
Design Academy Eindhoven – De Witte Dame, Central Area.

Jeroen Heeren DDW CJP Korting
Zelfs Mozart moest het ooit leren.

Air Planting- Carolijn Slottje

Na flink wat rondbanjeren, was het tijd om een gratis design-taxi te pakken. In stijl ging de reis verder naar het Piet Hein Eek gebouw, dat we het liefst compleet leeg zouden kopen (overal zachte banken, toffe tafels van gerecycled afval en glazen constructies vol coole planten). Terwijl we naar een bizarre collectie schoenen met metershoge hakken stonden te kijken, trokken een paar rondvliegende kwallen onze aandacht. Bij nadere inspectie bleken het de creaties van Carolijn Slottje,  die planten in potten maar ouderwets vindt. Deze tropische groene vrienden kun je ‘in de lucht’ planten, waar ze er ontzettend zen bijhangen. Toen ondergetekende Carolijn vertelde over een plantentrauma - zelfs cactussen zijn blijkbaar sterfelijk -  vertelde ze dat je de plant in haar creatie makkelijk kunt vervangen. Gelukkig maar, want dan kan de CJP-redactie ook zonder groene vingers veranderen in een awesome urban jungle.
Studio Carlijn Slottje – Piet Hein Eek, Strijp.

DDW CJP korting
Zelfs wij kunnen deze jongens in leven houden.

Wil jij ook naar Dutch Design Week? Dat kan, mét CJP-korting. Check hier onze eigen route.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.