Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Feit of fixie: zijn er negen miljoen fietsen in Beijing?
14 OKT 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lifestyle

Feit of fixie: zijn er negen miljoen fietsen in Beijing?

99% van de Nederlanders heeft een fiets, waarmee we officieel het land met de hoogste fietsdichtheid ter wereld zijn. Maar hoe Nederlands ben jij? Kun je fietsfeiten van fictie scheiden?

1. De moderne fiets is een Nederlandse uitvinding

Er zijn een heleboel verhalen over het ontstaan van de fiets. Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk hadden allemaal een inwoner die claimde 'uitvinder van de fiets' te zijn, maar al die verhalen berusten op halve waarheden: het eerste patent (in 1863) op een 'fiets met trappers' ligt bij een wijlen smid uit de Zuid-Hollandse gemeente Schiedam. Feit of fixie?

2. Er zijn negen miljoen fietsen in Beijing

Er zijn negen miljoen fietsen in Beijing. Dat is een feit. Het is iets dat we niet kunnen ontkennen. Net zoals het feit dat ik van je zal houden tot ik doodga. Feit of fixie? 

3. De fiets was vroeger ook al een hipster-item

Tegenwoordig ben je pas een hippe koffiebar als er een fixie aan de muur hangt, maar tweehonderd jaar geleden waren fietseigenaren ook al voorlopers: in de volksmond heette de fiets namelijk ’dandy horse’ a.k.a. ‘hipsterpaard’. Feit of fixie? 

4. De voorloper van de fiets was letterlijk een voorloper

De officiele term voor de eerste fietsen was 'velocipede' (vrij vertaald: ‘snelle voeten’): men had nog niet bedacht dat trappers en een ketting wel een handige toevoeging zouden zijn en ‘reed’ dus rond op een soort trapfiets voor volwassenen. Feit of fixie? 

5. Het wereldrecord hoogspringen met een fiets staat op naam van een Nederlander

Spoiler alert: wie dit filmpje kijkt, weet wie het wereldrecord bunny hoppen houdt. Sportieve quizzers wachten dus even.

Rick Koekoek vestigde vorig jaar het wereldrecord hoogspringen vanuit stilstand op een fiets (de zogenaamde bunny hop). Hij sprong over een hoogte van maar liefst 143 centimeter. Wat betekent dat hij zonder enig gevaar over Peter Dinklage (Game of Thrones) heen zou kunnen springen, die meet immers slechts 135 centimeter. Feit of fixie? 

6. Ook de snelste man op een fiets ooit is een Nederlander

Fred Rompelberg was al vijftig toen hij in 1995 het snelheidsrecord vestigde. In de slipstream van een speciaal omgebouwde racewagen reed hij op de zoutvlakten nabij bij Salt Lake City maar liefst 268 kilometer per uur. Vermoedelijk zonder doping. Inmiddels organiseert Fred fietsvakanties op Mallorca. Feit of fixie? 

7. Nederland heeft nóg een wereldrecord: de langste fiets ooit gebouwd

Studenten aan de TU in Delft bouwden in 2011 een fiets van 35,79 meter lang. Om te kunnen spreken van een werkende fiets (en een geldig wereldrecord), moesten ze er honderd meter mee rijden. Dat lukte. Daarmee vestigden de Nederlanders een record dat tot op de dag van vandaag onbreekbaar blijkt. Feit of fixie?

N.B. Bovenstaand filmpje is van een eerdere recordpoging, in 2010. 

8. De eerste 34 jaar van de Tour moesten renners afstappen om te schakelen

De Tour de France wordt al sinds 1903 gereden, maar pas in 1937 was het toegestaan om meer dan twee versnellingen te gebruiken. Na 34 jaar werd eindelijk het verbod tegen de derailleur, het apparaat dat ervoor zorgt dat je ketting op het juiste tandwiel komt te liggen als je schakelt, opgeheven. Voor die tijd moesten wielrenners dus afstappen om te schakelen: het achterwiel moest eraf en omgedraaid worden, om zo het grote of kleine tandwiel te gebruiken. Feit of fixie? 

9. De gazelle is niet het populairste dier in fietslogo's

Hoewel geen enkel ander fietsenmerk hun brand identity zo ver doorvoert als Gazelle, hun hoofdkantoor staat immers in Dieren, is het ranke beest niet het meest voorkomende dier op fietsen wereldwijd. Een luipaard dan? Of een adelaar? Neen, een doodnormale duif. China noemde haar staatsfiets namelijk ooit De Vliegende Duif. Inmiddels zijn er meer dan een half miljard exemplaren van verkocht, meer dan van welk ander fietsmerk dan ook. Feit of fixie? 

Voordat je verder scrollt naar de antwoorden en verklaringen, willen we je graag even wijzen op onze nieuwe fietskortingen. Via CJP krijg je namelijk tientallen euro's korting op dikke stadsfietsen, klassieke omafietsen en, uiteraard, een aantal zeer stylo fixies. Check alle modellen en prijzen hier.

De antwoorden:

  1. Fixie: De voorloper van de fiets was zeker weten Duits, een Fransman vroeg in 1863 als eerste een verifieerbaar patent aan op een fiets met trappers. Volgens de overlevering schetste een leerling van Leonardo Da Vinci al een fiets met trappers in 1418, maar dat lijkt vooral een mooi verhaal te zijn.
  2. Fixie: Halverwege de jaren tachtig schijnen er daadwerkelijk zo'n negen miljoen fietsen in Beijing te zijn geweest, inmiddels ligt het aantal eerder rond de 2,9 miljoen. De Chinezen zitten tegenwoordig 'liever huilend in een BMW, dan lachend op de fiets', aldus experts.
  3. Feit: De eerste fietsen werden 'dandy horse' genoemd, omdat de early adopters er vaak wat apart uitzagen.
  4. Feit: Fietsen hadden eerst geen trappers, zie voor een paar prachttekeningen de link bij antwoord 3.
  5. Feit: Een Nederlander houdt het record hoogspringen met een fiets. Zijn naam is echt Rick Koekoek. En Peter Dinklage is echt maar 1,35 meter lang.
  6. Feit: Fred Rompelberg heeft al twintig jaar lang het snelheidsrecord op de fiets (YouTube-docu). Samen met zijn vrouw Tiny verzorgt hij nu fietsvakanties op Mallorca. Zijn website kan wel nog wat eindredactie gebruiken.
  7. Fixie: de studenten van de TU Delft hebben het wereldrecord even gehad, maar zijn het inmiddels kwijt aan een univeristeit in Australië. Op 17 januari jongstleden fietsten ze na één mislukte poging toch nog de benodigde honderd meter met hun 41.42 meter lange gevaarte
  8. Feit: tot 1937 werd schakelen door de organisatie van de Tour de France ook als een soort doping gezien. Een échte coureur moet immers ook zo snel mogelijk een band kunnen vervangen.
  9. Feit: De Vliegende Duif is écht het meest verkochte fietsmerk ooit. Waarom China zo'n duffe naam koos voor haar fiets is ons een raadsel, maar het heeft wellicht iets te maken met de posterijen.

En, hoeveel antwoorden had je goed? 

 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.