Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit worden de toppers van KLIK! 2015
08 OKT 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film Festival

Dit worden de toppers van KLIK! 2015

Animatie is al lang geen kinderspel meer. Wie straks rondloopt op KLIK! Animatie Festival, ziet direct dat het een volwaardige kunstvorm is. Wij doken in het programma en selecteerden het beste van het beste.

Doordat (bijna) elke animatiefilm frame voor frame wordt opgebouwd, zijn ze vaak erg kort. Om een zesdaags festival te vullen, moet je dus een heleboel films programmeren. Dat heeft KLIK! dan ook gedaan. Om het kiezen tussen zoveel moois iets gemakkelijker te maken, hebben we het programma alvast even voor je doorgespit. Dit zijn wat ons betreft de absolute hoogtepunten:

Een nieuwe film van de regisseur van The Lion King

Twintig jaar na De Leeuwenkoning (en acht jaar na de minder succesvolle computeranimatie Open Season) regisseert Roger Allers eindelijk weer een volledige tekenfilm. The Prophet is gebaseerd op de gelijknamige bundel poëtische essays van Kahlil Gibran, een Libanese poëet. Van zijn verzen over het leven zijn sinds 1923 meer dan honderd miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Dat boekje is netjes opgedeeld in hoofdstukken als liefde, huwelijk, wetgeving, vriendschap et cetera en de film volgt eenzelfde indeling. Met voor elk hoofdstuk een nieuwe tekenaar. Daardoor wordt het verhaal over dichter/dissident Mustafa en het ondeugende kind Almitra niet alleen emotioneel, maar ook een visueel erg heftig. Top!
Kahlil Gibran’s The Prophet - Donderdag 29 oktober - 20:45 uur, EYE 1

Achter de schermen bij de meest bijzondere animatieprojecten

Bij écht goede animatie vergeet je volledig dat je zit te kijken naar tekeningen of bolletjes klei. Pas na de aftiteling vraag je je waarschijnlijk af: hoe veel tijd en moeite zat hier wel niet in? Want wie een beetje verstand heeft van animatie, weet dat voor één seconde film in vrijwel alle gevallen meer dan twintig afzonderlijke 'foto's' gemaakt moeten worden. In The Making Of Animation krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij onder andere Loeki, studio Job, Joris en Marieke, een Nederlandse animatie uit 1961 en stopmotion-held PES. Hierna zul je zelfs slecht getekende tekenfilms als kleine wonderen beschouwen.
The Making Of Animation - Donderdag 29 oktober - 22:30 uur, EYE 2 en zondag 1 november - 20:15 uur, EYE 2

Leer animeren bij CJP Exclusief @ KLIK!

In samenwerking met KLIK! organiseren we een animatie-workshop genaamd Squash & Stretch, exclusief voor CJP'ers. In twee uur leer je de basisprincipes van animeren en maak je je eigen film. Na de workshop bekijk je het resultaat op een bioscoopscherm (hoe vet is dat?!) en vervolgens krijg je een filmprogramma voorgeschoteld van de pro's. Wij zorgen voor de benodigde punaises en elastiekjes, jij hoeft alleen nog maar even een kaartje te reserveren.
Donderdag 29 oktober - 18:00 - 22:00 uur, EYE (hele gebouw)

Het hypnotiserende plakband van Johan Rijpma

Vergeet alles wat je dacht te weten over animatie. Want hoewel de Nederlandse video-kunstenaar Johan Rijpma ook levenloze objecten laat bewegen, zou je zijn kunst volgens de smalle defenitie geen 'animatie' mogen noemen: zelden bouwt hij zijn beelden frame voor frame  op. Zijn video's volgen bovendien geen enkel verhaal, maar laten vooral heel mooie, natuurlijke patronen zien. Daar gebruikt hij ballonnen met verf, de rafelrandjes van een gescheurd A4-tje of bovenstaande plakbandrollen voor. We kunnen niet wachten om dit op een enorm bioscoopscherm te mogen bekijken. Helemaal nu we bedenken hoe bevredigend dat plakband moet klinken als je het in Dolby Surround hoort. Johan zal zelf ook aanwezig zijn om zijn werkproces uit te leggen, vragen te beantwoorden en onze hulde in ontvangst te nemen.
EYE on Art: Johan Rijpma - Rock, Paper, Sellotape - Dinsdag 27 oktober - 19:15 uur, EYE 2

In gesprek met de grootste stopmotionheld van de laatste jaren: PES 

PES is een persoonlijke favoriet van een aantal redactieleden. Elke keer als deze stopmotion-held een nieuwe video post, zitten we weer met open bek te kijken: hoe komt hij erop?! Op KLIK! kunnen we het hem eindelijk zelf vragen, want PES zal live tekst en uitleg komen geven bij een overzicht van zijn beste werk. Bij voorbaat excuus voor het hysterische gegil vanaf de eerste rij. 
The Art of PES - Donderdag 29 oktober - 19:00 uur, EYE 1

De beste animatiefilm van 2015

Wat Cannes is voor speelfilms, is 'Annecy' voor animatie. Wie op het 55 jaar oude filmfestival in dit Franse stadje met de hoofdprijs naar huis gaat, mag zich met recht de maker van de beste animatiefilm van het jaar noemen. Afgelopen jaar was dat Avril et le monde Truqué, oftewel: April en de buitengewone wereld. In deze film heeft Napoleon zijn Waterloo nooit gevonden en is Parijs anno 1941 een grauwe steampunk-fantasie waar het zeer gevaarlijk is om uitvinder te zijn. Helaas voor April waren haar ouders dat. Zij zijn al sinds haar kinderjaren vermist, maar April is vastbesloten ze te vinden. Op haar gevaarlijke zoektocht krijgt ze hulp van haar grootvader en een pratende kat. Je begrijpt: deze film heeft zijn award niet alleen te danken aan het feit dat hij Frans gesproken is. 
April and the Extraordinary World - zondag 1 november - 14:45 uur, EYE 1

Nostalgische reis door Europa. A je to, buur!

Voordat kinderen massaal vergiftigd werden met K3 keken we met zijn allen naar (herhalingen van) Buurman & Buurman, Pingu en de Fabeltjeskrant. Die drie poppenseries zijn ongetwijfeld de populairste in Nederland, maar ieder Europees land heeft zo zijn favoriet. Bij de Tsjechen zijn Buurman & Buurman nog populairder dan hier; Pat & Mat komen namelijk uit het Oost-Europese land. Vandaar ook de uitspraak: 'Zoals de Tsjechen zeggen, A je to!'. In Polen is het Moomin en elke Duitser kent het Zandmannetje. Op zondag 1 november kun je op KLIK! een uur lang onderuitgezakt genieten van een potje Europese nostalgie dat zijn gelijke niet kent. 
EUNIC: Puppet Nostalgia - zondag 1 november - 14:30 uur, EYE 2

In gesprek met Nederlandse Oscargenomineerden

Als deze trailer voor (otto) je qua stijl bekend voor komt, dan heb je waarschijnlijk ooit de clip bij Gers Pardoels single Ik neem je mee gezien. Of je hebt afgelopen februari tv gekeken. In de weken rond de Oscar-uitreiking kwam het werk van de Nederlandse genomineerden Job, Joris & Marieke namelijk meerdere keren per dag voorbij. Ook deze nieuwe creatie is ingezonden naar de Academy, dus wellicht komt die Oscar alsnog. Op KLIK! komen (Otto) tonen en vertellen over al die Oscar-avonturen. Dichter bij Jennifer Lawrence zul je voorlopig niet komen.
The art of Job, Joris & Marieke - zaterdag 31 oktober- 19:00 uur, EYE 1

Naast onze eigen exclusieve animatieworkshop, krijg je als CJP'er flinke korting op dagpassen voor het Animatie Festival in het EYE filmmuseum te Amsterdam: € 10,- op een passe-partout en € 5,- op een dagpas. Koop je kaarten hier. Op losse films geldt de standaard CJP-korting bij EYE: € 1,50. Die kaarten zijn alleen aan de kassa te koop.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.