Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Dit leesvoer verandert je leven
02 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lifestyle

Dit leesvoer verandert je leven

De één vindt quinoakutten moeilijk irritant. De ander is fobisch voor al het eten dat ooit leefde, inclusief kiwi’s. Soms moet je het hoofd wat zuurstof bieden door je kop uit het zand te trekken, want anno 2015 kan een beetje bewustwording over je voeding echt geen kwaad.

De 'M' van 'mag het wat minder', yo?

Het is vrij hip om je vrienden te vermaken met anekdotes over groene smoothies en een veganistische levensstijl. Toch zit niet iedereen daar op te wachten. Geen zorgen. Het hoeft ook niet meteen extreem, maar onthoud: je kiest er zelf voor wat je wel of niet eet.  

Er is heel veel informatie over voeding en er zijn heel veel meningen. Waar haal je nou de juiste info vandaan over wat je wél en wat je niet moet eten? Voor iedereen die verlangt naar wat verdieping in het leven, check deze culturele activiteiten met een missie. Wedden dat jij voortaan twee keer nadenkt voordat je een burger of zak chips in je giecheltje stopt?

Lees het boek Salt, sugar, fat: How the food giants hooked us

Klinkt als een smakelijk receptenboek voor reuzentaarten, is een aanrader voor mensen die elke dag eten en willen weten waarom er altijd dat verlangen heerst naar ‘slecht eten’. Even om je wakker te schudden: in Engeland is 60% van de bevolking te zwaar, in China zijn er nu voor het eerst meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht en in Mexico is het obesitas-probleem drie keer zo groot als twintig jaar geleden. Om over Amerika maar te zwijgen. We zijn verslaafd aan zout, suiker en vet. Onderzoeksjournalist Michael Moss laat ons zien welke praktijken de grote merken uitvoeren, zodat wij ons lichaam blijven volstoppen met frisdrank, voorverpakte voeding en vadsigheid. Newsflash: het kan ze geen fuck schelen dat consumenten ziek worden, zolang de merken maar verkopen.
Bij de American Book Centre krijg je 10% CJP-korting op dit boek.

Kijk de documentaire Cowspiracy: The Sustainability Secret

Dit is een film waarbij Leonardo DiCaprio betrokken is, zonder dat hij sterft aan bevriezing of zelfmoord dankzij zijn liefje. Hij werkte namelijk mee als uitvoerend producent. Door deze film leer je over de milieuvervuiling die afkomstig is van de veeteeltindustrie. Kijk, je kunt nog zo zuinig zijn met kort douchen en je lampen uitzetten, als vleeseters maak je nauwelijks verschil. De productie van vlees kost namelijk liters water, daar kan geen korte douche-sessie tegenop. De film onderzoekt waarom er vanuit goede doelen zo geheimzinnig wordt gedaan over het schadelijke effect van vlees en zuivel op het milieu. Waarom staat het propageren van een vegetarische levenswijze niet op hun agenda? Dat zoekt Cowspiracy uit. Shocking: zien welke vernietigende gevolgen het heeft wanneer je als gast bij Oprah zegt dat de vleesindustrie één grote boevenpraktijk is, zoals voormalig boer Howard Lyman deed. Ondergetekende eet sinds deze film geen vlees meer. Just saying.
Deze film kun je zien op Netflix.

Ga naar Foodtopia in museum Boerhaave

Wie loopt er niet vol keuzestress rond in de Albert Heijn? Je wilt gezond eten, maar ook lekker. En niet te belastend voor het milieu. Tijd voor een potje verdieping. Tijdens Foodtopia in museum Boerhaave staan Nederlandse voedingsonderzoekers en hun uitvindingen centraal. Zo ontmoet je de uitvinder van de kweekburger, dat is een burger gemaakt van spierstamcellen uit koeien om klimaatverandering en dierenleed tegen te gaan. Klinkt goor, is de toekomst. Je kunt verschillende hapjes proeven. Een betere wereld begint in het museum.
11 & 12 oktober is het Foodtopia-weekend. Als CJP’er betaal je in plaats van € 9,50 maar € 4,50 voor je entreekaartje. De hele tentoonstelling is tot 3 januari 2016 te zien.

Kweekvlees, yummie. 

Kijk dit YouTube-filmpje over een suikerloze maand.

Heb je liever een visuele prikkel om de gevolgen van vet, suiker en zout te zien? Ga dan voor dit filmpje. Deze gast eet een maand geen suiker én drinkt geen alcohol (alcohol is ook suiker, dus een wijndieet is een illusie!). Hij voelt zich na het hele afkickproces behoorlijk goed. Ná het afkickproces ja, want zo heftig is het om te stoppen met suiker.

Lees het boek Omnivore’s dilemma

Met antwoorden op prangende vragen als: wat eten we nóú weer vanavond? Omnivoren hebben zoveel keuze - zelfs seizoensgebonden voeding is altijd verkrijgbaar – dat er vaak dilemma’s ontstaan. Moeten we nou voor een biologische appel kiezen of voor een gewone? Als het biologisch is, moet het dan lokaal óf geïmporteerd? Liever wilde vis of gekweekte vis? Weinig koolhydraten of weinig calorieën? Michael Pollan is een Amerikaanse journalist die graag schrijft over de perikelen op ons bord. Deze quote is ons na het lezen bijgebleven: ‘Als de muren van de vleesindustrie doorzichtig zouden zijn, letterlijk of zelfs alleen maar figuurlijk, dan zouden we niet langer doorgaan met het kweken, vermoorden en eten van dieren zoals we dat nu doen.’ Gezellig leesvoer.
Bij de American Book Center krijg je 10% CJP-korting op dit boek.

Ga naar EAT THIS! Festival

Festivalgangers, ook jullie kunnen je verdiepen. Op 16 oktober is het wereldvoedseldag. Een dag om lekker bewust te doen. Geen overbodige luxe, want 800 miljoen mensen op aarde hebben niet genoeg te eten. Op de vooravond van deze vredelievende dag, 15 oktober dus, staat Pakhuis de Zwijger in het teken van bewustwording. Er zijn snacks van over de hele wereld, een silent cinema en dansen op toffe tracks. Een initiatief van Oxfam Novib en OneWorld, in samenwerking met Fairfood, YFM en FoodGuerrilla.
Met CJP-pas betaal je maar € 12,- voor je toegangskaartje in plaats van € 17,50.

Zo, nu jij ook een quinoakut bent, is het een idee om op 9 oktober naar CJP Serveert in MOTI te gaan. Tijdens ons event over hypes is Tim den Besten, de uitvinder van het woord quinoakut, een van de sprekers. Na afloop kun je samen een bitterbal eten, als je die dan nog wilt eten tenminste. Er zijn ook kaassoufflés en je kunt er bier drinken.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.