Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De voors en tegens van een bungalowfestival
28 OKT 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Festival Muziek

De voors en tegens van een bungalowfestival

In november tovert Nachtiville het anders zo idyllische bungalowpark De Eemhof om tot house- en technofestival. Je hoeft dus geen meer tent mee te slepen, maar er kleven ook een paar nadelen aan deze vorm van festivallen.

Nachtiville is het kleine broertje van het legendarische Duitse festival Nachtdigital. Dat festival wordt door de gelukkige bezoekers die er ooit op miraculeuze wijze een kaartje voor wisten te bemachtigen steevast omschreven als een niet te evenaren ervaring. Eén van die mensen is toevalligerwijs een dj die 13 november op de eerste editie van Nachtiville zal draaien: de Amsterdamse technovlinder JP Enfant (echte naam: Jan Pieter Kind). Voordat we dieper ingaan op de voor- en nadelen van het slapen in een bungalow , vroegen we hem even wat Nachtdigital nu zo legendarisch maakt en of dat wel na te maken valt in een bungalowpark.

'Om te beginnen is Nachtdigital kleinschalig', begint JP, 'drieduizend man in totaal. En de omgeving is prachtig. Maar wat het zo goed maakt is dat ze er heel goed op letten dat de muziek die wordt geprogrammeerd perfect bij de stemming van de mensen op dat tijdstip past. Na een nacht dansen wordt er ’s ochtends meer ambient of wat toegankelijker house en disco gedraaid bijvoorbeeld. Dat heeft er bij mij ook wel toe geleid dat ik nét in mijn tent lag en in de verte muziek hoorde waardoor ik weer opstond en dacht: yes, hier gaan we nog even voor. Die drie elementen heeft Nachtiville ook, ik denk dat het prima gaat werken.’ Mooi, dat zit dus vast snor. Nu nog even wat CJP'er overhalen om een huisje te huren met een helder overzicht van de voor- en nadelen van een bungalowfestival.

De voordelen:

Er zijn haardblokken in overvloed
Houd drie seconden een brandende lucifer tegen de licht ontvlambare papieren verpakking van een haardblok en voilá: instant gezelligheid! Hoef je tenminste niet te praten.

Nachtiville-haardblok-korting-festival-nachtdigital--CJP
Tweeëneenhalf uur gegarandeerde gezelligheid, lucifers niet inbegrepen.

Als het weerbericht regen, sneeuw of hagel voorspelt, mag er gejuicht worden
Op Lowlands moet je er niet aan denken dat er ineens een hagelbui overtrekt, op Pinkpop is het elk jaar minstens één dag janken in de regen, maar op een bungalowfestival als Nachtiville kun je slecht weer alleen maar toejuichen. Als sfeerverhoger! Terwijl het buiten tekeer gaat, stijgt binnen -daar heb je hem weer- de gezelligheid.

Nachtiville korting bungalow kaarten programma CJP topweer
Topweer!

Je kunt voor het eerst in tien jaar weer zonder gêne van de glijbaan af
Dé attractie van elk bungalowpark is het subtropisch zwemparadijs. Een wondere wereld vol verwarmd chloorwater, neppalmbomen en supervette glijbanen. Maar sinds je mag stemmen is het een beetje vreemd om tussen de kleine kinderen je zwembroek op je enkels te laten zakken. Dat is immers de beste manier om een kronkelglijbaan te bedwingen, vertrouwt JP ons nog toe: ‘Mijn favoriete techniek is: zwembroek naar beneden en dan het water bovenaan de glijbaan een tijdje tegenhouden, zodat je één keer keihard naar beneden zoeft. Blote billen glijden het snelst’.

Nachtiville korting bungalow kaarten programma CJP koud bier
Dit is festivallen in stijl. Zwart-wit, alles. (Foto: Marjan Lazarevski, Flickr)

Koud bier!
Bungalows hebben, in tegenstelling tot de meeste tenten, stopcontacten. Dat brengt een hele hoop luxe met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een föhn of een scheerapparaat meenemen. Of een telefoon opladen, zonder daarvoor in een lange rij te hoeven staan. Maar het allerbelangrijkste is: er is een koelkast voor je meegebrachte bier! Dat maakt de afterparty echt een stuk leuker, kunnen we je vertellen.

Festivalseks is gewoon prima te doen
Stel, je hebt onze festivalflirttips in de praktijk gebracht en gezelschap voor de nacht weten te scoren, dan kun je hem of haar met gerust hart meenemen naar je bungalow. Je kunt ervan uitgaan dat er ’s ochtends goed gedoucht is en mocht je er over twijfelen, dan sleur je je verovering toch gewoon mee de douche in? Eén nadeel: de muren van de bungalow zijn wel bijna net zo dun als die van een tentje.

Er zijn minder mensen
Op een bungalowpark is maar een beperkt aantal plekken. Maximaal 3200 in het geval van Nachtiville. Dit betekent dat je er geen risico is op de mensenmassa die op zomerfestivals soms zo overweldigend is. Op een intiem festival houdt iedereen van min of meer van dezelfde muziek, ook zeer sfeerbepalend. Meer zielen, betekent niet altijd meer vreugd.

Er kleven echter ook drie grote nadelen aan een festival op een bungalowpark:

Bungalows zijn uitermate geschikt voor een afterparty
Zoals gezegd, hebben bungalows stroom. Er is dus een koelkast waar je bier in kunt leggen en een geluidsinstallatie. Tafel en stoelen aan de kant en je hebt een dansvloer. Probeer dat maar eens uit in een koepeltentje. Maar wacht even, horen we je denken, dit is toch juist allemaal voordelig? Jep. Behalve als je om acht uur 's ochtends toch echt even een dutje wil doen en die after zich in jouw slaapkamer afspeelt.

Je kunt dus een föhn meenemen of een scheerapparaat
Als je luxepaarden in je vriendgroep hebt zitten, is het misschien verstandig om ze deze blog niet toe te sturen. Voordat je het weet, ben je met hun elektrisch dekbed, haardroogkap of voeten-jacuzzi aan het slepen. ‘Echt énig, om ook eens een keer zo’n festival mee te maken.’

JP Enfant Tijger Nachtiville korting CJP bungalow festival
Wie heeft er een geschikte zwembroek voor JP Enfant?

Je moet minstens twee keer van outfit wisselen om Job Jobse te zien
Eén van de podia op Nachtiville is de grote trots van elk bungalowpark: het subtropisch zwemparadijs. (In het geval van de Eemhof is de trots nog groter; zij waren het eerste bungalowpark met een subtropisch zwemparadijs van Nederland.) Onder andere Job Jobse zal hier een set van meer dan zes uur draaien. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het betekent ook dat je moet omkleden als je van het Job naar een ander optreden wil en dat je een geschikte zwemoutfit moet vinden. Wat dat betreft heeft JP Enfant nog een verzoekje: 'Ik ben nog op zoek naar een tijgerzwembroek. Het is een beetje mijn traditie op Nachtdigital om iets met tijgers aan te doen, dus als de lezers van dit stuk een gouden tip voor een tijgerzwembroek hebben dan hoor ik het graag.’

Nachtiville duurt van 13 tot en met 15 november en met een CJP-pas krijg je tot maar liefst € 144,- korting op je bungalow! Zoals gezegd zijn er maar 3200 plekken, dus wees er snel bij.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.