Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Column: Cultuurbarbaar
06 OKT 2015 • Door Jan Versteegh • Meer blogs over Expo Lifestyle

Column: Cultuurbarbaar

BNN-presentator Jan Versteegh werd door een ex uitgemaakt voor cultuurbarbaar en is niet van plan dat op zich te laten zitten.

Enkele jaren geleden werd ik uitgemaakt voor het bovenstaande. Mijn toenmalige vriendinnetje, tevens studente aan de Kunstacademie, vond dat ik maar bar weinig begreep van de kunsten. Nu ben ik geen kunstkenner deluxe en in musea vind ik het belangrijker of ik iets bijvoorbeeld mooi, interessant of ontroerend vind dan dat ik per se de bedoeling van de kunstenaar begrijp. Echter, een cultuurbarbaar? Nee, zo beschouw ik mezelf niet.

De vriendin in kwestie studeerde de richting Autonoom op de kunstacademie, een richting die je opleidt tot zelfstandig kunstenaar die zich niet hoeft te beperken tot één discipline. Voor mij als buitenstaander leek het echter meer op ‘doe wat je wilt, als je er een goed verhaal bij bedenkt is het prima’. Of nou ja… een goed verhaal… gewoon ‘een verhaal’ is wel afdoende. En houd er rekening mee dat het vinden van betaald emplooi in de meeste gevallen geen makkelijke opgave is.

Zo was er ooit een jongen die de grote boom op de binnenplaatsen had bekleed met de uitgerolde tape van videobanden. Je reinste vandalisme als je het mij vraagt, te meer omdat het er door klitvorming niet meer uit te halen was. Cijfer? Een acht! Op mijn commentaar dat als dit kunst was, ik net zo goed een drol uit kon persen en zeggen dat dat kunst was, werd honend gereageerd. ‘Dat is al lang gedaan, schatje.’

De studenten Autonoom waren voorts vooral druk met het organiseren en/of bezoeken van borrels. Ik heb nog nooit een instantie gezien waar er zo vaak wat te vieren viel. Het einde van een semester? Zuipen. Een voldoende voor je werk? Zuipen. Het was maandag? Ook zuipen. De
eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat ik ineens opvallend vaak op de kunstacademie te vinden was. Je kunt veel van kunstenaars zeggen, maar ze zijn niet lullig met het uitdelen van witte wijn.

Toch begreep ik vaak niet wat iets kunst maakte. Op één van deze borrels was een jongen falafelballetjes aan het uitdelen. Dit bleek zijn afstudeerwerk. Mij leek het vooral het complementeren van de wijn met wat te knagen, maar daar dacht de jongen anders over. Zijn gedachte was dat door zijn falafelballetjes mensen een andere sociale beleving hadden van de borrel, dan wanneer er alleen wat te drinken was. Mooi bedacht, maar mijns inziens niet meer dan gebakken lucht. En balletjes dus. Hij was met vlag en wimpel geslaagd.

Laat ik heel duidelijk maken dat ik groot voorstander ben van kunst en cultuur, ook de experimentele kant. Maar een moeilijk gezicht trekken en een verhaal verkopen over waarom je snacks tot kunst verheven moeten worden, dat gaat mij wat ver. Ik schrijf dit op een piepklein vliegveldje in het oosten van Panama en heb zojuist een hond zijn ontbijt uit zien kotsen. Die compositie! Prachtig! Het wordt mijn beste werk denk ik.

Jan Versteegh presenteert bij BNN o.a. Spuiten en Slikken en 3 op Reis. @Jan_Versteegh

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.