Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
3 schrijvers onder de 30
29 OKT 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lezen

3 schrijvers onder de 30

Het is herfst. De redactie ligt vol bladeren. Of nou ja: vol catalogi van uitgeverijen. Uitpluizen geblazen dus. Wie zijn dit seizoen die getalenteerde jonge schrijvers naar wiens werk we uitkijken?

Het blijkt moeilijker dan je denkt om tussen alle door-het-leven-getekende gezichten een jong exemplaar te spotten. Hoe moet dat nou tijdens al die literaire evenementen, waarbij je graag goed voor de dag komt met kennis over jonge auteurs? CJP presenteert drie portretten van dertigminners die binnenkort met frisse, nieuwe schrijfsels komen: Elfie Tromp, Yannick Dangre en Monique/Mounir Samuel.

Elfie Tromp (30/10/1985)

Theatermaakster, presentatrice, schrijfster en columniste. Studeerde psychologie en toneel.
Portfolio: Iedere woensdag schrijft Elfie een column in Metro. Haar boek Goeroe (2013) werd genomineerd voor Beste Rotterdamse boek en ze won datzelfde jaar de VPRO Bagagedrager voor haar longread Alfateef. Ondertussen richtte Elfie literair tijdschrift Strak op en maakte ze verzamelbundels, kinderboeken en gedichten.
Feit: Elfie woont samen met haar Chinese naakthond Chin-Chin. 

Het boek Underdog
In november 2015 komt haar tweede roman Underdog uit, over de excentrieke Rein die verslaafd is aan World of Warcraft. Als bijbaantje werkt hij in de kennel van zijn familie, die aan de rand van de  financiële afgrond verkeert. Zus Adelien ziet maar één redmiddel: hun allerbeste teefje laten dekken door een internationale topreu. Daarvoor moeten broer en zus naar Australië. Elfie schrijft met humor, bevlogen en gaat diep op de personages in. Daarnaast verwerkt ze veel van haar eigen opvoeding met honden (haar moeder heeft veel viervoeters) in haar verhaal. 

Om alvast in de sfeer van Elfie’s werk te komen: is hier de korte film Vonk die ze maakte voor het 48 Hour Film Project, over een norse lasser en een wanhopige taartenkoerier.

Yannick Dangre (30/11/1988)

Schrijver, dichter en model Yannick studeerde Nederlandse en Franse literatuur.
Portfolio: Yannick publiceerde op zijn 22ste debuutroman Vulkaanvrucht, die werd bekroond met de Debuutprijs. In 2011 kwam hij met gedichtenbundel Meisje dat ik nog moet en won de Herman De Conickprijs. Zijn tweede boek Maartse kamers kwam uit in 2012 en zijn tweede dichtbundel Met terugwerkende kracht publiceerde hij in 2014.
Feit: Yannick kan ontzettend mooi voordragen. Luister hier een passage uit Maartse kamers. ‘Een verhaal over twee oude nichten. Ook die verdienen een kans in de literatuur.’ 

Het boek De idioot en de tederheid
In februari komt Yannick met zijn derde roman, over een gezin na de oorlog. Het verhaal wordt vertelt vanuit kleinkind Tristan. Zijn opa en oma hadden in de jaren zestig een kruidenierswinkel waar hun vier kinderen bij hielpen, ook al was opa nogal gewelddadig. Dan besluiten de kinderen om deze man de toegang tot het huis te ontzeggen. Als twee van de broers later de zaak willen verkopen om een fietswinkel te beginnen, komt Tristans opa toch weer in beeld. Yannick maakt muzikale zinnen, een verhaal met een sterke opbouw en schrijft vol passie.

Om alvast in de sfeer van Yannicks werk te komen: leer je dit gedicht uit je hoofd. Dat kan altijd goed van pas komen als je bij de ijsberen staat en je je dierentuindate wil imponeren.

Artis
Hij is negen en wil nog steeds een leeuw
worden. Je probeert hem te vertellen
over uitvinders, Porsches, dichters
die jaren van tevoren hun heldendood
verkochten, maar hij wil het niet.

Dus loop je weer hier en kijkt naar
hoe je zoon zich een weg tussen de tralies
droomt. ‘Kijk, pap, kijk dan,’ kirt hij
en je knikt. Lang geleden stookte ook jij
op je zolderkamer pure levensdrift.

Je zou elke nacht door meisjesharten kruipen
en met pen of patent van je tijdgenoten
wegsluipen. Het werd niets. Geen roem

of poen of Porsche. Alleen een loonstrook
die met je hoogmoed spot en een zoon
die maar geen koning wordt.’

Monique/Mounir Samuel (30/09/1989)

Politicoloog, columnist en auteur. Je kunt haar, of tegenwoordig hem, kennen van optredens bij Jinek en als de Midden-Oosten deskundige die gemotiveerd buikdanste op de tafel bij Pauw & Witteman.
Portfolio: Mo – zo wil hij tegenwoordig genoemd worden - maakt columns en reportages voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Trouw. Hij kreeg een Bob den Uyl Prijs-nominatie in 2013 voor (toen nog) haar vorige reisboek Mozaïek van de revolutie. Daarnaast won (toen nog) ze de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor jong journalistiek talent 2013 en verscheen de young adult-roman Dansen tussen golven traangas.
Feit: Mounir Samuel is geboren als Mounira Samuel en was tot juni 2015 bekend als Monique Samuel. Ze was getrouwd met een man, scheidde en kwam uit de kast als queer. In juni 2015 maakte hij bekend transgender te zijn. Waarschijnlijk was de catalogus van De Geus toen al gedrukt want daarin staat nog Monique. Mo houdt blijkbaar niet van hokjes. Zie hier de aflevering van Jinek met het hele verhaal

Het boek Zetá
Mo’s literaire debuutroman komt in januari uit en gaat over Zetá, een achttienjarig meisje dat in Spanje op zoek gaat naar het verleden van haar vader. Daar leert ze dat ware liefde betekent dat je voortdurend moet loslaten. Het is een reis door Europa, waarbij de verloren generatie op zoek gaat naar identiteit. Mo schrijft vol lef, met snelle zinnen en is niet bang voor vrijheid van meningsuiting.

Om alvast in de sfeer van Mounirs werk te komen: is hier een voordacht op de Dam. Dit komt uit de bundel Uitgesproken!, vol teksten die ‘een diep verlangen naar bezinning en rust verwoorden’. Hopelijk is hij door de naamtransformatie nu dichter bij zijn rust en bezinning. Alhoewel: zonder strijd, geen literatuur.

Wil je ook rust en bezinning? Ga met CJP-korting naar Geen Daden Maar Woorden in Rotterdam, naar TiLT: Verse Taal in Tilburg, of naar Wintertuin Festival in Nijmegen. Drie literaire festivals vol jonge en gevestigde schrijvers, poëzie en discussie. Grote kans dat je een van bovenstaande tegen het lijft loopt. Zo niet, dan kun je patsen met je opgedane schrijverskennis.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.