Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
10 zinnen die gek genoeg Nederlands zijn
26 OKT 2015 • Door Djuna Kramer • Meer blogs over Festival Lezen

10 zinnen die gek genoeg Nederlands zijn

Onze moerstaal is veel veelzijdiger dan je zou denken. Hier tien bizarre zinnen die je kunt gebruiken zónder taalnazi’s op je dak te krijgen.

De Nederlandsche taal wordt dankzij globalisering al jaren verrijkt met prachtige nieuwe zinsnedes en uitdrukkingen. Geniet en leer: 

1) Wollah, ik moet even flink hard gaan tinderen zodat iemand me met een valleiorgasme van mijn pandapunten af kan helpen. Betekent: dat je met een zeer handige vleeskeuringsapp op zoek gaat naar iemand die je ein-de-lijk weer eens urenlang gaat laten klaarkomen. Dat zweer je. 

Geen woorden maar daden korting CJP
Waarschuwing, verontrustend: dit is hoe je eruit ziet als je meer dan een maand droogstaat.

2) Scripted reality-shows over panseksualiteit zijn echt mijn guilty pleasure. Betekent: dat je een stiekeme voorliefde hebt voor compleet in scéne gezette tv over mensen die bij hun partnerkeuze niet moeilijk doen over bijzaken als sekse en gender.

3) Volgens mij is er rapedrug in mijn drankje gegooid, want ik werd wakker op een nokkievolle wietzolder; echt een wowmoment was dat. Betekent: dat je niet goed op je drankje gelet hebt en weerloos met een louche type meegedrenteld bent naar zijn zolder vol wietplanten. Door deze ervaring sta je nu compleet anders in het leven.

4) Zit ik net lekker te chillen met een naamglossy, vliegt er een beyoncévlieg om m’n hoofd! Betekent: dat je lekker de Linda zit te lezen, als er een vlieg met een gouden achterlijf langsvliegt, die een stelletje aandachtsgeile biologen naar een superster genoemd hebben voor publiciteit.

CJP Korting Wintertuin Festival
Deze diva verstoort al twerkend jouw rustmoment.

5) Ik cyberstalk die knuffelallochtoon net zo lang tot hij sukkelseks met me wil hebben met fluisterpop op de achtergrond. Betekent: dat je een gigantische crush hebt op Ali B en knullig de liefde met hem wilt bedrijven met romantische hijgmuziek op de achtergrond. Echter: omdat je te bang bent hem aan te spreken, stalk je hem helemaal dood op Facebook en Twitter in de hoop dat hij met dit plan akkoord gaat.

6) Hé koekwaus, je moet eens wat meer in het hiernumaals zijn; ga lekker suppen of doe een löyli. Betekent: dat je een mafketel wil laten weten dat-ie meer in het nu moet leven, door staand op een surfplank rond te peddelen met 2 km per uur, of in de loeihete stoom te gaan zitten verschrompelen in een Zweedse Sauna.

7) Ze is echt een plork, maar omdat ik zo’n aandachtsjunk ben krijg ik toch elke keer puddingbenen als ze me een stemfie stuurt. Betekent: je kent een chick met een prima lichaam, maar een hoofd als een mopshond. Je bent nu eenmaal dol op aandacht, dus als ze je een selfie stuurt vanuit het stemhokje, zak jij door je knietjes van opwinding. 

CJP Korting Tilt Festival
Goed, ze is niet moeders mooiste, maar WAT een lichaam.

8) Ik ben flexiseksueel, maar als iemand een klimaatontkenner, terreurbroer of poenpakker blijkt te zijn, vind ik het tijd voor een bail-out. Betekent: De ene keer vind je meisjes leuk, dan weer jongens: daar doe je niet moeilijk over. Maar als iemand gaat lopen beweren dat de aarde helemaal niet opwarmt, een terroristische broer heeft of dikke bonussen in zijn zak steekt, ben jij pleite.

9) Als jihadbruid kun je je niet veroorloven een uitstelmoeder te zijn, dan krijg je echt fittie. Betekent: als je op een of andere manier de vrouw van een IS-strijder wordt, is het geen goed idee pas op je veertigste kinderen te nemen vanwege je carriére. Daar komt geheid ruzie van.

10) Die technerd heeft een hackathon gehouden tegen de tefalpremier en zijn juichaapjes, om mcdonaldisering tegen te gaan. Wat een eindbaas. Betekent: dat een zeer computer-bekwaam type nachtenlang bezig is geweest om de onraakbare premier en zijn volgers te hacken als protest tegen standaardisering van productieprocessen. Daarom is hij net zo imposant als de allerlaatste tegenstander die je moet verslaan voordat je een level hebt uitgespeeld.

Ben jij ook gek op vernieuwende taal? Dan is november dé maand voor jou! Ga met CJP-korting naar Geen Daden Maar Woorden in Rotterdam, naar TiLT: Verse Taal in Tilburg, of naar Wintertuin Festival in Nijmegen. Drie literaire festivals vol jonge en gevestigde schrijvers, poëzie, spoken word, muziek, cabaret en discussie. Kortom: héél veel lobi (tip voor de volgende keer, Van Dale...) voor taal! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.