Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zuipen tot we verf op canvas druipen
02 SEP 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Expo

Zuipen tot we verf op canvas druipen

Bier atten is een kunst. Tequila shotten zonder zout en citroen ook. Laten we even niet zo lichtvoetig doen: booze speelt echt een serieuze rol in de kunstwereld, al zeker vanaf de zeventiende eeuw.

Ach, het was zo’n avond waarop je even buiten de lijntjes kleurde. Dat doet alcohol nou eenmaal met je: alles is ineens grappig. Of juist in- en intriest. Ook kunstenaars blamed it on the alcohol. Op ontelbare doeken pronken onder andere bier en wijn tussen historische figuren en stillevens. De een benadrukt vooral het genot van alcohol, de ander de duistere en depri stemmingen die sterke drank ook teweeg kan brengen. Gris een biertje uit de koelkast en check onderstaande drankgerelateerde schilderijen.

Fissa

Juist: onderstaand werken van kunstenaars die de fissa- en genietfunctie van alcohol inzagen.

De vrolijke drinker – Frans Hals (1628)

Tik je bierflesje zacht tegen het scherm aan: deze schutter wil met je proosten. Volgens het Rijksmuseum kan niemand het weerstaan om een drankje met de man te doen. Hm, bij je volgende bezoek aan het Amsterdamse kunstpaleis maar je bier meenemen?  

Le Déjeuner d’Huîtres – Jean François de Troy (1735)

Champagne showers, champagne showers. Als de personen op dit kunstwerk LMFAO’s nummer hadden gekend, stond-ie sowieso op repeat. Je ziet hoe champagne als een feestelijke toevoeging geldt aan de oestermaaltijd. *Slurp*  

Wijnetiketten van Karel Appel en Lucian Freud

Grootse kunstenaars ontwierpen etiketten voor de Franse wijnbrouwer Château Mouton Rothschild. Karel Appel schilderde in 1994 twee drinkers die een wilde dans opvoeren rond een soort totemfles. Alsof de geest binnenin de wijnfles bevrijd moest worden. Lucian Freud maakte in 2006 een exotisch etiket dat vooral het plezier van drinken nabootst: de palmplant is de wijn en de gekleurde zebra als een blij ei verbeeldt de wijndrinker.  

Neutraal

Eh, ja, drinken. Dat heurt er toch gewoon bij? Deze kunstenaars plaatsten dranken in een alledaagse context, waardoor ze juist weer bijzonder worden.

Stilleven met vergulde bierkan – Willem Claeszoon Heda (1634)  

Drank en eten in stillevens gaven een goed beeld van de booming geldindustrie die Nederland in de zeventiende eeuw kende. 

Het Melkmeisje – Johannes Vermeer (1660)

Oké, geen wijn, maar melk. Wel een heel erg random kunstwerk. Dit is een dienstmeisje dat melk inschenkt, in volle concentratie. Alles is stil en statisch, behalve de stroom melk. Geeft de koeiendrank wel een heilig tintje, vind je niet? 

Hels

Ken je absint? Dat groene, alcoholische brouwsel waardoor je in een mum van tijd lallend rondloopt of op je kop staat? Als je te veel neemt, tenminste. De drank is rete-sterk. Niet voor niets is absint – bijnaam The Green Fairy – een periode verboden geweest in enkele landen, waaronder Nederland. In de negentiende eeuw gooide de massa, inclusief kunstenaars, absint graag achterover. Maar de drank zou hallucinaties en epileptische aanvallen opwekken. Er bestaat zelfs een horrorverhaal over een dronkenlap die zijn gezin uitmoordde nadat-ie onder andere twee glazen absint ophad. Damn.

Vincent van Gogh – Henri de Toulouse-Lautrec (1887)

Rumour has it dat Vincent vaak te diep in het absintglaasje keek. De drank zou zelfs invloed hebben gehad op zijn felle kleurgebruik. CJP houdt niet van losse eindjes en stapte op het Van Gogh Museum af voor duidelijkheid. 'Vincent schilderde niet als hij ziek was, ook niet als hij te veel gedronken had', was het antwoord. 'Alcohol had geen invloed op zijn creativiteit, maar Van Gogh hield wel van een glaasje.' Weten we dat ook weer. 

The Absinthe Drinker – Viktor Oliva (1901)

Zwaar depressief buigt de man in kwestie over de tafel, met The Green Fairy naast hem als troost. Of heeft de groene alcohol juist de depri bui veroorzaakt?

Portrait of Angel Fernandez de Soto – Picasso (1903)

Call us crazy, maar de uitstraling van deze man genaamd Angel Fernandez de Soto – een Spaanse vriend van Picasso – is niet om over naar huis te schrijven. Misschien kan-ie de absint beter even opzij zetten.  

Geïnspireerd door de kunstzinnige drankverbeeldingen? Je kunt De vrolijke drinker en Het Melkmeisje live aanschouwen in het Rijksmuseum met 50% CJP-korting. Wil je liever zélf aan de slag? Maak dan je eigen drankkunstwerk met een Dopper. Als je nu een CJP-pas koopt of cadeau doet, krijg je gratis zo’n toffe fles waar je heel veel mee kunt.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.