Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Waarom dode kunst beter is dan levende
28 SEP 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Waarom dode kunst beter is dan levende

Zondag werd Nederland wereldkampioen. Niet bij het WK Wielrennen in Richmond, maar gewoon in Arnhem: we hebben het beste levende standbeeld ter wereld. Maar is het ook kunst?

Je kunt je afvragen of je een deelnemersveld van zeventien landen wel mag bestempelen als wereldkampioenschap. Maar goed; wie zijn kunst écht serieus neemt, vliegt voor die titel en een hoofdprijs van € 2000,- natuurlijk wel even van Zuid-Amerika naar Arnhem. En inderdaad, één act kwam helemaal uit Bolivia. Wij liepen daarom met een heel andere vraag langs de standbeeldenroute in Arnhem: is een levend standbeeld leuker dan een levenloos standbeeld? Spoiler-alert: Nee, dat is het niet. Echt niet.

Living Statues Arnhem CJP korting Madame Tussauds Museum Arnhem zwempak
Door die suppoost lijkt het nét echt.

We kwamen, voor de duidelijkheid, echt met open vizier naar Arnhem. De wereldtop van de Living Statues zou zich hier verzamelen, dus we verwachtten geen Ramblas/Dam/Times Square-oplichters met een masker, maar doorgewinterde professionals die hun hand niet omdraaien voor een potje langdurig stilstaan. We waren er oprecht klaar voor om betoverd te raken door de enthousiaste beoefenaars van dit vak. Als het hier niet lukt, waar dan wel?

Living Statues Arnhem CJP korting Madame Tussauds Museum Arnhem Flesje drinken.
It's all part of the act. Dit duo was de rest van de dag blijkbaar wel steengoed, want ze wonnen de tweede prijs in de categorie Amateurs.

Helaas, al bij standbeeld één werd duidelijk dat de standbeelden namelijk juist wel graag hun hand omdraaiden. Om even een slokje te drinken bijvoorbeeld. Of gitaar te spelen. Eén viertal maakte het wel heel bont. Zij dachten: stilstaande standbeelden zijn zo ouderwets, wij spelen gewoon een DANSEND schilderij! Waar sommige serieuze artiesten nog netjes een bordje ‘pauze’ neerzetten als ze even de benen willen strekken, namen zij pauze door af en toe stil te staan. We stonden overigens niet alleen in deze observatie. Tijdens de award-ceremonie interviewde presentator Ron ene Annemarie. Annemarie kwam speciaal voor het levende standbeeld van Mary Poppins, dat ze ook al had gezien op het NK in Valkenburg. Ergo: ze kent haar levende standbeelden. Volgens Annemarie is er slechts één moment waarop bewogen mag worden. 'Wanneer er geld in het bakje valt. Maar dit jaar bewegen sommigen de hele tijd, dat vind ik niet kunnen!’

Living Statues Arnhem CJP korting Madame Tussauds Museum Arnhem dansen
'Hoe was je dag als levend standbeeld, schat?' 'Leuk hoor, héérlijk gedanst.'

Goed, oké. Blijkbaar hoort bewegen er tegenwoordig bij. Mensen willen tenslotte iets te filmen hebben voor op Instagram. Stappen we even overheen. De kostuums zijn namelijk vaak wel prachtig gemaakt. Dagen werk moet erin zitten, zo niet maanden in sommige gevallen. Om over de make-up sessies ’s ochtends en de afschmink-douche ’s avonds nog maar te zwijgen. Dat is gewoon lijden voor je kunst. Toch weet geen enkel standbeeld ons te raken. Waarom? Eerst denken we dat het komt doordat een levend standbeeld niet per se iets wil vertellen. De enige achterliggende betekenis is in vrijwel elk geval namelijk: vul mijn hoed. Maar dat is bij Madame Tussauds natuurlijk net zo goed waar en dat vinden we wél leuk; daar sta je toch echt met verwondering te kijken naar een levenloze Lady Gaga of Tom Cruise. Er moet dus nog iets anders aan de hand zijn.

Living Statues Arnhem CJP korting Madame Tussauds Museum Arnhem Bolivia
De kunst was hier vooral om weer uit het standbeeld te komen.

Het duurt een standbeeld of zestien voordat we daar de vinger op kunnen leggen. We zagen eerder al twee terracotta soldaten met een tasje van de Primark lopen en een verlopen prinses op de grond zitten naast een filiaal van de Wok World, maar bovenstaand tafereel doet de Living Statues definitief de das om. Het standbeeld uit Bolivia klimt op zeer ongemakkelijke manier van zijn sokkel, waarbij duidelijk wordt dat het in de lucht laten zweven van zijn been helemaal niet zo moeilijk was als je dacht: hij hing gewoon de hele tijd in een stalen raamwerk. Ons kwartje valt, al komt het absoluut niet in zijn bakje terecht. Levende standbeelden voelen te nep, te plat en te oppervlakkig. Bij elk standbeeld merk je dat opnieuw en het komt door één ding: je ziet de maker de hele tijd. Pas als een beeld zó lang niet met zijn ogen knippert dat je bijna gelooft dat het echt is, wordt het enigszins interessant. Blijkbaar is beeldende kunst pas echt mooi als je de maker niet meer ziet/herkent. Dan kun je nadenken over hoe knap iets is gemaakt en eventueel zoiets onbenulligs als een betekenis. Stel je voor dat je het Rijksmuseum bezoekt en Rembrandt staat daar nog aan de Nachtwacht te werken. De betovering is meteen verbroken.

Living-Statues-Arnhem-CJP-korting-Madame-Tussauds-Museum-Arnhem-winnaars
Hoera voor onze wereldkampioenen!

Op zich hadden we kunnen weten dat het tegen zou vallen. Een wereldkampioenschap duidt misschien eerder op sport dan kunst. En net als bij wielrennen valt er alleen wat te juichen als er gewonnen wordt of er een winnaar op de bovenste trede staat die net zo sympathiek is als Peter Sagan. In Arnhem mocht zich gelukkig prijzen met beide: het Rotterdamse duo Roest werd wereldkampioen en ze huilden van geluk toen ze de prijs in ontvangst mochten nemen. De uitgelopen schmink was het mooiste moment van de dag.

Wij zijn gisteren twee dingen gaan herwaarderen: Madame Tussauds en het kleine, maar zeer fijne Museum Arnhem. De beelden in beide collecties zijn 100% levenloos.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.