Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verrassende ontdekkingen op CJP Serveert NFF
28 SEP 2015 • Door Djuna Kramer Foto's Esther Kuik • Meer blogs over Film Festival

Verrassende ontdekkingen op CJP Serveert NFF

Dingen meemaken die je al zag aankomen is saai! Op CJP Serveert NFF sloegen de verrassingen ons gelukkig aan alle kanten om de oren.

Alle CJP’ers hebben een dirty mind.
Toen iedereen in de zaal was neergeploft, brak er een discussie los over het CJP Serveert-logo. 'Dat is toch zeker een tiet?' Aha, wij dachten dat ‘t het deksel van een serveerschaal was, maar nu jullie het zeggen….

CJP Serveert NFF
Misschien zijn wij degenen met een dirty mind.

Om de allerbeste films voor ons te kiezen heeft Claire van Daal, programmeur van het NFF, meer dan vijfhonderd films gekeken.
Haar vierkante ogen waren pas net weer een beetje rondgetrokken toen ze het introductiepraatje hield. Dit maakte haar meteen al de superheldin van de dag.

Familievader zijn is prima te combineren met het nobele ambacht van huurmoordenaar.
Bleek uit de hilarische korte film Hotwax van Hans Erik Kraan en Frans Pootjes. Je auto laten wassen, en passant een aantal maffiosi omleggen en nog op tijd zijn om de kinderen op te halen blijkt voor Harry (Maarten Heijmans) no problemo. Check hier de trailer.

CJP Serveert NFF Hotwax
Een paar van Harry's collegaatjes.

Er zijn waaghalzen in Amsterdam die bereid zijn enorme risico’s te nemen om met zelfgebouwde computerprogramma’s de beurs te slim af te zijn.
In de documentaire De Alchemisten, regiedebuut van Jona Honer, volgen we twee broers in afwachting van een gouden geldregen. Om die op ze neer te laten klateren, zitten ze de hele dag strak in het pak naar een scherm met lijntjes erop te staren. Zo koud en zakelijk als ze met elkaar omgaan, zou je denken dat ze zelf een computer proberen te worden. Ook al snappen we (oké, jullie verslaggever) niks van al het beursjargon, is het gek genoeg best komisch om te volgen hoe de broers emotie tot aartsvijand maken. Tegenslag na tegenslag incasseren ze met een stalen gezicht. Achteraf praten we met Jona, die net de Filmprijs van de stad Utrecht gewonnen heeft voor deze film. Hij heeft alles zelf gefilmd én gemonteerd, want hij wil niet afhankelijk hoeven zijn van anderen. Respect! Op de vraag of het bedrijf van de broers intussen helemaal in de soep gelopen is, antwoordt Jona ‘wat denk je zelf?’ Tsja, beurslife is a bitch.

Jona en host Vivienne kletsen nog even na in de zon.

In het Louis Hardlooper Complex hebben ze echt heel lekkere koffie.

CJP Serveert NFF Louis Hardlooper Complex
Jullie verslaggever wordt erg gelukkig van lekkere koffie.

Er bestaan heel vette videoclips die voor een budget van € 15,- gemaakt zijn. 
Dit leerden we in het mini-college over videopclips van muziekrecensent Job de Wit. De videoclip Peekaboo die Martijn Lenten maakte voor DJ Haus kostte exact één lunch voor de acteur die erin speelt. Check hier de andere clips die Job uitzocht voor het NFF (De clip die Teemong maakte voor Yellow Claw is ook echt een aanrader).

‘Drank en drugsmeisje’ Olivia Londsdale kan nogal goed acteren. 
Jonas Smulders, haar tegenspeler in Mees Peijnenburgs korte film Geen koningen in ons bloed, trouwens ook. Het verhaal van broer en zus Thomas en Naomi, die van pleeggezin naar pleeggezin zwerven, deed jullie verslaggever heel stiekem een traantje wegpinken in het donker. En dat terwijl ik van staal ben. Ook Claire van Daal noemde Geen koningen in ons bloed haar persoonlijke favoriet. Kijk hem dinsdag 6 oktober om 22.55 uur NPO 3, en houd Mees, Olivia en Jonas in de smiezen!

Als je in blinde paniek bent, verzin je de allerbeste scenario’s.
Terwijl je op weg bent naar een heerlijke zonvakantie, begint de paniek zich uit te breiden in je hoofd. Wat als het gas aanstaat? Wat als er een inbreker naar binnen klimt, terwijl het hele huis tegelijk onder water en in brand staat , je hond geëlektrocuteerd wordt terwijl je kat het strijkijzer naar beneden trekt waar je oma vervolgens face first  op valt? WAT DAN? Nou, dan heb je best wel een goed scenario bedacht. Paniek! Is een korte animatiefilm van Joost Lieuwma en Daan Velsink, waar de zaal gniffelend tot bulderend van genoot.

Wij zagen de nieuwste film met Michiel Romeyn eerder dan Michiel Romeyn zelf. 
Na de vertoning van De Grote Zwaen kwam Romeyn samen met cameraman Koen Stroeve onze vragen beantwoorden. Wat bleek? Hij had hem zelf nog niet gezien! Michiel had ons verder ook heel wat uit de doeken te doen over de extreem lage budgetten van de Nederlandse film (‘begin er nooit aan!’), waardoor je in kleine stinkende rotappartementjes moet filmen zonder fatsoenlijke kleedkamer. Desondanks een heel grappige film geworden, waarin een over het paard getilde schrijver terecht komt in de onderwereld van de goede oude jaren negentig. Met Michiel Romeyn als serieus creepy boevenkoning. Check de trailer hier

CJP Serveert NFF
Verwikkeld in een hevige discussie met CJP-ers Anouk en Elske over of Nederlandse misdaadfilms leuk zijn. Jawel toch!?

CJP’ers hebben hun creatieve vingers overal in de pap. 
Zo goed als iedereen die we spraken doet iets leuks in de creatieve sector! Suzanne (24) werkt mee aan de toneelvoorstelling Raad eens hoeveel ik van je hou, Anouk (30) is hoofdredacteur van de Theaterkrant en Sander (27) heeft zijn eigen designstudio. Als je niet voor de films komt is CJP Serveert dus ook een uitstekende plek om te brainstormen met andere cultuurlovers.

Bitterballen passen heel goed bij bier en ouwehoeren over films.
Ha, oké, dat wisten we eigenlijk stiekem al. 

Ook Michien Romeyn bleek een fan van de bier/bitterballen/filmgeleuter-combo.

Smaakte de dag naar meer, of heb je spijt als de haren op je hoofd dat je er niet bij was? Geen nood: er komen nog meer CJP serveert-events aan! Ga met ons naar het LIFF in Leiden, De IDFA in Amsterdam of naar de opening van MOTI’s nieuwe tentoonstelling Planet Hype en hou CJP Serveert in de gaten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.