Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NFF: Grandioos grenzeloos
23 SEP 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film

NFF: Grandioos grenzeloos

CJP is je gids in de onbegrensde hoeveelheid films die je kunt zien tijdens het Nederlands Film Festival, dat vanaf vandaag weer van start gaat.

Wie het tegenwoordig nog over ‘on-Nederlands goed’ heeft, mag heel snel zijn of haar koffers pakken en zich ergens in een hoekje van de aardkloot gaan schamen. Nederlandse films zijn van een kaliber om trots op te zijn. Ze verleggen grenzen en gáán over grenzen. ‘Nederlands goed’, zeggen wij van CJP. Het thema van het Nederlands Film Festival is dit jaar dan ook: grenzeloos Nederlands. Wij vertellen je wat er Nederlands én wat er grenzeloos is aan de volgende aanraders in het programma.

J. Kessels

De literaire pulpschrijver Frans gaat samen met J. Kessels, zijn favoriete personage, op roadtrip van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn. Ze zijn op zoek naar een vreemdgaande frikandellenkoning.
Waarom grenzeloos? Er zijn Deutsch gesproken passages, mann mann mann, daar kan dit nummer nog een puntje aan zuigen. 
Hoe Nederlands? Er zijn frikandellen. Diep-gefrituurde openruggetjes. En iemand die daar de koning van is. Hoe Hollands wil je het hebben?

Boy 7

Sam wordt wakker in de metro. Hij heeft geheugenverlies en gaat samen met Laura, die dezelfde aandoening heeft, op zoek naar zijn identiteit. Dan komen ze terecht bij een gesloten heropvoedingsinstituut waar jongeren worden gechipt en getraind voor de Nationale Veiligheid.
Waarom grenzeloos?Boy’ is een super Engels woord.
Hoe Nederlands? Boy 7 is de eerste Nederlandse sci-fi thriller. 

Zurich

Nina zwerft in een poncho langs de snelwegen van Europa om haar verleden te vergeten en ontmoet een Duitse chauffeur waarmee ze naast de vrachtwagen, óók de koffer induikt. Haar vlucht is uiteindelijk niet bevorderlijk voor haar gemoedstoestand.
Waarom grenzeloos? In een roes van rouw en verdriet wordt je meegenomen over de autowegen van Europa.
Hoe Nederlands? De Nederlandse zangeres Wende Snijders maakt haar acteerdebuut in deze film en naast Duitse dialogen hoor je ook veel Nederlands uit haar gouden keeltje komen.

Gemoedsomstandigheden.

Those who feel the fire burning

In deze heftige en poëtische documentaire wordt de situatie van vluchtelingen aan de Europese grenzen aangekaart. Via het perspectief van een verdronken oude man zie je vluchtelingenkampen en beleef je van eng dichtbij de issues van een verslaafde moeder.
Waarom grenzeloos? Het vluchtelingenprobleem is een onderwerp waar we onze ogen niet voor kunnen sluiten en is het eerste woord dat omhoog komt als je ‘grenzeloos’ bij Google intikt. 
Hoe Nederlands? Deze film is een aanrader voor zowel Facebookers die welkompakketten voor vluchtelingen samenstellen, als voor interpunctieloze, haatdragende comment-plaatsers. Beide zijn bewoners van hetzelfde land.

Prins

Om de chick van zijn dromen te veroveren en de pestkoppen uit de buurt te bashen, zoekt Ayoub heil bij een geschifte gangster die hem kan helpen aan geld en zelfvertrouwen.
Waarom grenzeloos? Deze film is een Hollandse equivalent van Drive. Mét pubers, gruwelijke beats en een grenzeloos awesome auto.
Hoe Nederlands? Prins is opgenomen in Amsterdam-Noord (gestoord) én zit bomvol oer-Hollandse hiphoppers als Lil Kleine en Vjèze Fur.

One Night Stand: Geen koningen in ons bloed

Niet iedereen wordt geboren als prins. Of koning. Tomas en Naomi zijn van die pechvogels. Hun jeugdzorgwereld biedt weinig uitzicht op een vrolijke toekomst. Gelukkig hebben de broer en zus wel elkaar. (Deze film zie je ook bij CJP Serveert op zaterdag 26 september!)
Waarom grenzeloos? Aan liefde van deze broer en zus zit geen grenzen.
Hoe Nederlands? Olivia Lonsdale speelt in de film. Je weet wel, het tonguitstekende meisje in een tijgerpakje in de video van Drank & drugs. Dit nummer is hét Nederlandse exportproduct van dit moment. Olivia schittert trouwens ook in het nieuwe C. magazine.

CJP Serveert trekt vollere zalen.

Giovanni en het waterballet

Synchroonzwemmen is Giovanni’s obsessie en hij wil niets liever dan meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen. Al gaat de wereld van ritmische zwemmende atleten niet altijd over rozen. Omringd door opgedofte meisjes gaat Giovanni voor zijn laatste examen, dat ervoor kan zorgen dat zijn droom uitkomt.
Waarom grenzeloos? Deze jongen verlegt zijn sportieve grenzen en draagt ook een te gekke supermantrui, wat de films zelfs een out-of-this-planet-gevoel geeft. 
Hoe Nederlands? Giovanni’s droom is meedoen aan het NEDERLANDS kampioenschap synchroonzwemmen.

Giovanni en de supermantrui.

De Grote Zwaen

Een Amsterdamse schrijver met een gigantisch ego ligt in scheiding. Dat is niet alles wat klote is aan zijn leven. Zijn boek wordt ook nog eens niet serieus genomen én is hij blut. Dan vind hij een tas met geld op de plek waar zijn boekhouder is vermoord. Op slag is hij het mikpunt van een klopjacht. (Deze film gaat in première tijdens CJP Serveert.)
Waarom grenzeloos? Grensverleggende zwarte humor om te lachen.
Hoe Nederlands? Een van de mannen die achter de schrijver aan zit, is een hasj-importeur. Blowen is soo Dutch!

Holland, Natuur in de Delta

De mensen achter De Nieuwe Wildernis komen met deel twee. Dit maal zoomen ze in op het deltagebied. Grandioze beelden van bevers, hazen, stekelbaarzen en een pimpernelblauwtje. Een wat? Een pimpernelblauwje. Tsja, wie had ooit gedacht dat p.i.m.p. en blauwtje één woord konden vormen.
Waarom grenzeloos? De makers van deze trilogie zijn grensverleggend in hun visuele technieken en hebben ervoor gezorgd dat natuurfilms (en dan bedoelen we niet porno) cool zijn.
Hoe Nederlands? De gedetailleerd gefilmde beelden van het Nederlandse landschap maken bezoekjes aan Thaise tempels of Zuid-Amerikaans oerwouden overbodig. We willen alleen nog maar in eigen land op vakantie.  

Van 23 september tot 2 oktober is het weer de lievelingsweek van film-freakend Nederland: Nederlands Film Festival! Op vertoon van je CJP-pas krijg je € 2,50 korting op kaarten. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.