Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 38
17 SEP 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 38

We hopen dat je oren goed schoon zijn, want eigenlijk zijn de hits van deze week nét te groot voor je gehoorgang. Met o.a. The Libertines, Sticks en DIIV.

Sticks & Big2 – Waar wacht je op? (single)

Vorige week dinsdag belde Big2 van The Opposites de Zwolse rapper Sticks op, met de vraag of hij naar zijn studio wilde komen. Of waarschijnlijk waren Big2’s letterlijke woorden: ‘Waar wacht je op?!’ De twee geven namelijk al jaren aan wel eens samen te willen werken, maar het kwam er steeds niet van. Twee dagen later gooien ze een clip op YouTube. Want ja, waar zouden ze nog op moeten wachten dan? Of zoals Sticks rapt over Big2’s beat van bijna Jeugd Van Tegenwoordige funkyheid: ‘als ik niet beweeg, breng ik niets teweeg’. Goed, lang genoeg gewacht. Aanslingeren die hap!

The Libertines – Anthems For Doomed Youth (album)

Als The Libertines iets aankondigen, kun je er maar beter vanuit gaan dat het juist niet gebeurt. Concerten worden vaker afgezegd dan gegeven en ook dit nieuwe album is al een keer uitgesteld. Dat je na elf jaar drooglegging nu dus toch eindelijk naar een nieuw album van The Libertines kunt luisteren, is zo onwaarschijnlijk als het feit dat frontman en professioneel drugsgebruiker Pete Doherty überhaupt nog leeft. Dat er goede nummers op Anthems staan is misschien nog wel verrassender. Je vindt ze vooral op de eerste helft van het album, maar toch: niemand maakt zulk lekker pub-gebral als The Libertines. Laat die gitaren maar rammelen en zing mee: To Camden we will crawl!

Rita Zipora – Het Explodeert (single)

Eergisteren mailde Rita zelf dat ze deze week een nieuw nummer op Spotify ging gooien, of we daar misschien alvast even naar wilden luisteren? Sympathiek, natuurlijk doen we dat dan even. En tering, Het Explodeert! Haar nieuwe single begint misschien net zo elektronisch kabbelend als we van Rita gewend zijn sinds haar bescheiden succesdebuut Als Ik Kijk, maar als de drums er bij het refrein invallen wordt dit ineens een soundtrack-kandidaat voor een Nederlandse actiefilm. Een goede, welteverstaan. We lezen op Rita’s website dat ze werkt aan een dik decor met lasers, dat had bij de tour na Als Ik Kijk toch echt niet gepast, en dat een volledige EP snel zal volgen. Prima, zetten wij tot die tijd deze track even op repeat.

DIIV – Dopamine (single)

Op nieuw werk van DIIV zitten we ‘pas’ drie jaar te wachten, maar de afkickverschijnselen waren echt een stuk groter dan bij The Libertines. Gelukkig is Dopamine precies de goede drug om ons weer even te kalmeren. Even dromerig en toch stuwend als altijd, maar een tikkeltje minder donker dan op debuutalbum Oshin. Dat komt vooral doordat zanger Cole Smith een beetje probeert te klinken als War On Drugs. Het is overigens verstandig om je high zo lang mogelijk te rekken; hoewel het album Is The Is Are gepland staat voor 2015, heeft de band nog altijd geen officiële releasedatum gegeven. 

Petite Noir – La Vie Est Belle / Life is Beautiful (album)

Petite Noir is een Franse spelfout: ondanks dat het schuurt en tegen alle regels in gaat, ligt het heel erg lekker in het gehoor. Een betere omschrijving kunnen we je niet geven. Echt niet, we hebben het geprobeerd en kwamen niet verder dan dit soort gedrochten:

‘Soms is het alsof Joy Division of The Killers (Just Breathe) over een glijdend R&B-ritme heen spelen. Dan weer klinkt het alsof Bloc Party eindelijk weet te feesten alsof het 2015 is (Down). En een volgend nummer lijkt een allesbehalve happy trip van Pharrell en Nile Rodgers (Freedom).’

Petite Noir, het alter ego van Zuid-Afrikaan Yannick Ilunga, plakt er het liefst zijn eiegen label op: ‘noirwave’. Terecht, want alle vergelijkingen hierboven (hadden we The Weeknd al genoemd?) ten spijt klinkt dit debuutalbum vooral als Petite Noir.

HAEVN – Finding Out More (single)

Wie geld wil verdienen met muziek maken, heeft twee opties: grootse anthems schrijven zodat je stadions kunt vullen of kleine liedjes maken, liefst met wat elektronische elementen, die perfect passen onder een reclame. Het Nederlandse duo HAEVN koos voor optie twee. Met succes. Hun eerste liedje Where the heart is werd meteen gebruikt door Volvo voor reclames in Duitsland, Portugal en Griekenland. Opname nummer twee, Finding Out More, klinkt je waarschijnlijk bekender in de oren: afgelopen februari zat 'ie onder een Nederlandse reclame voor BMW. Nu staan beide Josef Salvat/James Blake-achtige nummers eindelijk in volle glorie op Spotify. Het zal de heren aanzienlijk minder opbrengen dan de vijftien seconden die beide automerken van ze mocht gebruiken, maar wij zijn er blij mee.

Volg onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.