Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Happende Haring
18 SEP 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

Happende Haring

Deze Haring eet je niet met uitjes. Straatactivist, cartoonist en anti-kapitalist Keith Haring hapte zelf: naar onrecht en snobisme. Daarmee heeft hij veel invloed gehad op de kunstwereld én ons leven.

Je herkent Keith Harings werk aan de abstracte cartoonpoppen. Figuren die zich als een puzzel uitstrekken en hele ruimtes vullen. Ze zien er eenvoudig uit. Kleurrijk. Leuk zelfs. Maar achter de lijnen schuilen diepe boodschappen. Keith zag het als een missie om tijdens zijn leven als kunstenaar (een carrière die uiteindelijk maar een decennium heeft geduurd) maatschappelijke missstanden aan de kaak te stellen. Hij streed tegen milieuvervuiling, kapitalisme en discriminatie. Alles uit de losse pols, zonder vooraf schetsen uit te werken. Zijn werk kun je nu zien in de Rotterdamse Kunsthal tijdens de tentoonstelling The Political Line.

Keith Haring met Harry Potter-bril, blote bast en spuitbus.

Lekker revolutionair

Keith werd eind jaren zestig geboren. Hij groeide op in de tijd van hippies en flowerpower. Door zijn opvoeding kreeg hij de smaak van het revolutionaire leven te pakken, al was hij toen nog te klein om zelf revolutionair te participeren. Zijn vader was amateur-striptekenaar en Keiths eerste kennismaking met tekenkunst dankzij vaderlief en de Disney-films. Tijdens zijn puberteit studeerde Keith aan de Ivy school of professional art in Pittsburgh, maar het commerciële aspect van de opleiding stond hem ontzettend tegen. Dus kapte hij met school. Als 19-jarige verhuisde de toekomstige kunst-celeb naar New York en kreeg daar een beurs voor The school of visual art.

Subway drawings

In de New Yorkse metro zag Keith ware kunstwerken in alle tags van graffiti-spuiters. In diezelfde ondergrondse begon Keith aan zijn eerste publiekelijke kunst. Hij tekende op de lege krijtborden die ervoor dienden om reclameposters op te plakken. Willekeurige passanten ontdekten steeds meer van zijn werk op straat en hij werd zelfs een keer gearresteerd voor vandalisme. Keith realiseerde zich dat hij macht in handen had en verdiepte zich in de betekenis van beeldtaal. Hij ontdekte dat je met afbeeldingen een compleet verhaal kon vertellen. Zo ontwikkelde hij een stijl waarmee hij communiceerde via schilderijen, geluid en film. Wat begon als simpele figuren veranderde in afbeeldingen met thema´s als geboorte, dood, seksualiteit, oorlog, aids en drugsverslaving.

Actiefoto in de ondergrondse van NYC. #checkdiedudelinks #lol.

Andy Warhol

Keiths filosofie was ‘kunst is voor iedereen en níet alleen voor de elite’. Hij deelde deze visie met vele andere artiesten uit zijn tijd, denk: Andy Warhol, Christo en Pierre Alechinsky. Zijn werk verspreidde zich razendsnel door New York en hij werd steeds bekender in de down town-scene. Dit was een gemeenschap van jonge schilders, muzikanten en performers. Andy Warhol wilde hem graag in zijn vriendengroep en de mannen raakten bevriend. Gezamenlijk creëerden de artiesten de urban-straatcultuur. Keith haalde zijn inspiratie uit graffiti, strips en muziek, maar ook uit ‘hoge’ kunst. Sterren als Madonna en Grace Jones gebruikten Keiths tekeningen in hun video’s en artwork en Andy Warhol kwam veelvuldig voor als de Andy Mouse.

Andy Warhol in muis-vorm.

Crack is wack

Tussen 1982 en 1989 maakt Keith grote publieke werken die vanaf halverwege de jaren tachtig steeds politieker werden. Een voorbeeld is de grote muurschildering met de slogan Crack is wack in New York en zijn tekening op de Berlijnse muur. Keith ontwierp ook een Free South Africa-Poster en maakte samen met duizend kinderen een gigantisch schilderij van het vrijheidsbeeld in het project Citykids Speak on Liberty. De kinderen mochten hun gedachten over vrijheid loslaten op het kunstwerk. Zo zorgde Keith voor participatie.

Keiths werk op de Berlijnse muur.

Pop Shop en commercieel

Na zijn expositie in de befaamde Galerie Shafrazi exposeerde Keith wereldwijd en kwam er steeds meer vraag naar zijn kunst. Toch behield Keith zijn mening dat kunst voor iedereen is. Zo bedacht hij The Pop Shop. Een winkel waar hij vazen, buttons, stickers en T-shirts met een print van zijn werk erop verkocht aan de massa. Daarnaast maakte hij kunstwerken voor een grote menigte, zoals een standbeeld voor een kinderziekenhuis, en commerciële pop art-werken voor merken als Absolut Vodka, Lucky Strike sigaretten en Coco Coca. De kritiek die Keith kreeg op de commercialisering van zijn eigen werk was juist een onderdeel van zijn filosofie. Hij zei dan: ‘Ik zou meer verdienen als ik maar een paar tekeningen maakte en de prijs opdreef. Mijn winkel is een extensie van wat ik doe in de metrostations.' 

The Pop Shop.

Aids

In jaren tachtig ontstond er grote paniek onder de homoseksuelen. Een onbekende ziekte verspreidde zich onder de homogemeenschap en vele mensen stierven. In 1988 ontdekte Keith dat hij ook slachtoffer was van het aidsvirus. Keith richtte zich in die periode meer op dat onderwerp en zorgde met zijn werk voor aids-awareness. Soms deed hij dat subtiel zoals in zijn werk Untitles (cat. no. 27), maar soms was zijn werk straight on activistisch, zoals de tekening Silence=Death. In 1990 stierf Keith aan de gevolgen van aids. Een verlies voor de kunstwereld in het bijzonder en de mensheid in het algemeen.  

Silence = Death.

Kunsthal 

De Keith Haring Foundation zorgt er sinds zijn dood voor dat Keiths werk nog steeds wereldwijd wordt tentoongesteld. Het financiert ook projecten in onderwijs, aids-bestrijding en restauraties van Keiths werk. Zowel sociaal als politiek gezien heeft Keiths werk invloed gehad op de wereld zoals we die nu kennen. Kunst is toegankelijker, street-art is geaccepteerd als kunstvorm en Keith schudde de wereld door elkaar met zijn boodschappen over aids, drugsverslaving en oorlog. Jij kunt tot 7 februari met korting genieten van zijn werk tijdens de tentoonstelling The Political Line in de Rotterdamse Kunsthallen.

Voor CJP’ers is kunst altijd toegankelijk. Wat je kunt verwachten van de expo? Grootschalige schilderijen op canvas en zeildoek, kunstwerken van Sumi inkt, objecten en sculpturen, beelden uit de documentaire The Universe of Keith Haring en unieke dagboekfragmenten. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.