Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat er mis gaat bij muziekdocu’s
05 AUG 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Film Muziek

Wat er mis gaat bij muziekdocu’s

Staren naar een ladderzatte Amy Winehouse, of liever aanschouwen hoe het jazztalent Back to Black klaarstoomt in de studio? Diehard voyeurs willen alles zien in muziekdocu’s, geautoriseerd of niet.

We smullen massaal van the good, the bad and the ugly in docu’s over beruchte gestorven zangers en zangeressen. Archiefbeelden en -materiaal van deze celebrities zijn giga privé, dus de familie steigert snel als er naar hun smaak onjuistheden in de film zitten. Zo ook pa en ma Winehouse naar aanleiding van Amy, die je vanaf 13 augustus in de Nederlandse bioscopen ziet met CJP-korting. Of misschien wel gratis, als jij een van de gelukkige winnaars bent. 

In eerste instantie steunden de birthgivers het filmportret over hun dochter, maar na de screening snerpten ze dat de productie ‘misleidend’ is en ‘een schandaal waarvoor de makers zich diep moesten schamen’. Hmmmkey, autorisatie geven voor nog meer gebruik van Amy's privémateriaal zit er hoogstwaarschijnlijk dus niet meer in. 

Monsterhits als Rehab en Back to Black komen voorbij. Inclusief tekst zodat jij je in de bios aan een potje karaoke kunt wagen.

Hemels
Ondanks de kritiek van de ouders lopen de box-officeresultaten van de film nu al op tot miljoenen dollars. Regisseur Asif Kapodia doet dus iets waar het publiek wél op zit te wachten. Na de première op het Cannes Film Festival werd dit levensportret de hemel in geprezen. Ja, die plek waar Amy met haar suikerspinknot misschien wel met een bak popcorn geniet van de docu. Of juist net als haar ouders ontzettend gefrustreerd raakt omdat inderdaad de waarheid flink verdraaid is.

Een muziekdocumentaire kent dus een welbekende tweestrijd: wat de nabestaanden van de betreffende celebrity willen showen enerzijds en wat het publiek wil zien anderzijds. We kunnen ons dan afvragen: zien we de waarheid, of misschien wrok en een verdraaide realiteit van een belanghebbende? Ondergetekende nam Amy, de Kurt Cobain-docu's Montage of Heck en Soaked in Bleach plus de Michael Jackson-docu This Is It onder de loep en vroeg zich af in hoeverre dit echt geloofwaardige documentaires te noemen zijn. 

The good

Applaus voor de docu's op deze punten.

Amy
The girl behind the name, luidt de ondertitel. Je volgt Amy van kind tot podiumbeest. Na deze film hadden we inderdaad het gevoel Amy wat beter te kennen. Regisseur Asif interviewde Amy’s ouders, ex Blake Wood, jeugdvriendinnen, bodyguards, muziekcollega’s en managers over hun kijk op Amy. Achter hoor- en wederhoor kunnen we in ieder geval een dikke groene vink plaatsen.

Cobain: Montage of Heck
Regisseur Brett Morgen mocht van Kurt Cobains dochter Frances en weduwe Courtney Love helemaal los gaan in de archiefruimte. Hij vond hier een zee aan videomateriaal, geluidsopnames, krabbels in notitieboeken en tekeningen van de blonde rocker. O.a. Courtney, Kurts ouders, zus, eerste lover en voormalig Nirvana-lid Krist Novoselic doen hun zegje over hem. Origineel materiaal en betrouwbare bronnen als het op Kurt kennen aankomt: aanwezig!

Spacende intro.

Soaked in Bleach
Deze film over Kurt Cobains dood kun je alleen tegen betaling via Vimeo bekijken. Privédetective Tom Grant trekt een beerput open over de verdachte praktijken van Courtney Love. Hij werd door de weduwe ingehuurd om Kurt op te sporen, maar had al snel door dat er iets niet klopte aan haar handelen. Soaked in Bleach bevat opgenomen telefoongesprekken en het oordeel van forensische onderzoekers, die opmerken dat alles rondom de zelfmoord van Kurt rammelt. Officiële en wetenschappelijke bronnen: check.

This Is It
Anders dan de bovenstaande portretten, duikt This Is It juist totaal niet in het privéleven. Je ziet Michael Jackson zijn moonwalk rocken en hoort dat hij de hoogste noten nog kan halen in The O2 Theatre in Londen, waar-ie z’n laatste concert ooit zou geven. Over zijn slechte gezondheid en het gesjoemel van zijn arts Conrad Murray wordt met geen woord gerept.

The bad

Vingerwijzen galore onder deze pijler.

Amy
Blake Wood en Mitchel Winehouse komen in Amy niet echt lekker uit de verf. Om even kort door de bocht een conclusie te trekken: Blake voerde Amy drugs, Mitchel vond het vooral belangrijk hoe zijn dochter in de media naar voren kwam en wuifde rehab weg. Niet voor niets schoten de ouders dus uit hun slof na het zien van het gemonteerde eindresultaat. Wat is nou waar?

Kusje van Amy.

Cobain: Montage of Heck
‘Ik wilde dat iemand de waarheid vertelde’, laat Courtney weten in een interview op het Tribeca Film Festival. Maar wat ís de waarheid, Court? Het struikelblok van deze film. Want heeft privédetective Tom niet een keihard punt en vallen belangrijke gegevens omtrent Kurt en Courtney nu niet buiten beschouwing?

Soaked in Bleach
Hoor- en wederhoor is ver te zoeken: Courtney wordt met de grond gelijk gemaakt. Professionals dragen in Soaked in Bleach bewijzen aan dat Kurt geen zelfmoord gepleegd kán hebben en dat Courtney vreemd reageerde op zijn vertrek. Ze heeft de makers aangeklaagd wegens een valse beschuldiging van samenzwering.

This Is It
‘Meer propaganda dan een documentaire’, bekritiseert een recensent op Rotten Tomatoes. In This Is It zie je inderdaad niets meer dan Michael die zijn repetities doet, muziekcollega’s die over de legende praten en de gelukkige dansers die in het laatste concert mochten optreden.

King of Pop in actie.

The ugly

Dit zagen we misschien liever niet.

Amy
Ai ai ai, bepaalde beelden uit Amy zijn oprecht lelijk te noemen. Je ziet Amy in haar meest oncharmante status als ze zwaar aan de drugs en drank zit. En herinner je je dat tenenkrommende laatste optreden in Belgrado nog? 

Cobain: Montage of Heck
De scène waarin Kurt wappie zijn dochter Frances Bean op schoot heeft, is schrijnend. Je kunt je afvragen of dit soort beelden wel voor onze ogen bestemd zijn. Wat is de meerwaarde?

Soaked in Bleach
Hoort een verhaal als dit niet thuis in de rechtbank? Moddergooien via een film zónder wederhoor is ethisch gezien niet echt oké.

This Is It
Dat is het ‘m juist met dit portret: je ziet niks lelijks. Wat dat betreft dus echt een eerbetoon aan Michael Jackson zelf om de dirt buiten beschouwing te laten. Kritische noot is daarbij wel dat de realiteit misschien wat verbloemd is.

Wat vind jij: moet het in muziekdocu’s puur om de muziek gaan, of is hommeles in de privésfeer ook onmisbaar? Wordt het dan niet meer een muZEIKdocu? Vorm vooral je mening bij Amy in de bios en vergeet niet om daar je CJP-pas heen en weer te zwiepen voor korting tot € 2,50.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.