Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Lowlands met een Alpha-mannetje
23 AUG 2015 • Door Tekst: Martine Bakker. Foto's: Naomi Wallenburg. • Meer blogs over Festival

Lowlands met een Alpha-mannetje

Publieksfluffer, wandelende artiesten-Wikipedia, calamiteiten-oplosser en hét gezicht van het hoofdpodium. CJP volgde de man in de belangrijkste bijrol op Lowlands: Alpha-host Waldo Volmer. 

Waar is Waldo? Uh, nou, de hele dag op en rondom de Alpha-stage, dus. De man die alle bands ontmoet, artiesten introduceert, het publiek aanspoort én ervoor zorgt dat zelfs de mensen die tegen het hek aangeplempt staan zich op hun gemak voelen. 

Nu we weten waar Waldo is, zijn we ook benieuwd wíe de man is die sinds dit jaar het stokje overneemt van Henk Koolen, een rot in het vak die twintig jaar lang met zijn stem het publiek opwarmde. Waldo is geen onbekende in de Nederlandse muziekwereld. Hij is onder andere programmeur voor de Gigant in Apeldoorn, general manager van het ruige muziekplatform Never Mind The Hype, geeft les op de Herman Brood Academie en is leadzanger van heavy rockband The Apologist.

In je hemd

Op de eerste dag van Lowlands 2015 staan Chef’Special, Rudimental, Limp Bizkit, Paulo Nutini en Ben Howard op het Alpha-menu. De tent is volgepropt met Chef’Special-liefhebbers als Waldo voor het eerst op het podium verschijnt: armen vol tatoeages, bebaard, glimmende zonnebril en een warme stem: ’Is er iemand gisteren al tot het gaatje gegaan?’ Het publiek joelt. Zelf moeten we toegeven dat we ondanks niet-te-vroeg-pieken-voornemens ook behoorlijk hebben gepiekt. Dus ook bij de CJP-verslaggeving knikken van herkenning.

Als de Neder-reggae klanken van Chef’Special tot in het puntje van de Walibi-achtbanen te horen zijn, trekken we de host aan zijn sleeve. ‘Waldo, je introduceerde jezelf helemaal niet! Sta je op zo’n groot podium, weet niemand wie je bent.’ Waldo: ‘Ja, maar zo hoort het ook. Als host speel je de grootste bijrol van het hele festival. Kijk: als je het verneukt dan sta je voor 15.000 man in je hemd, maar uiteindelijk komen mensen voor de artiesten, niet voor de presentator. Ik moet zorgen dat het publiek een herkenningspunt heeft en weet dat er weer een act begint. Het hoogst haalbare is dat mensen je niet irritant vinden.’ Op de vraag of hij ook een supergoede grap heeft ingestudeerd op het moment dat hij met zijn bek vol tanden staat, zegt hij lachend 'nee'. Jammer, maar hij kan zich altijd nog verstoppen, natuurlijk. 

Het Alpha-mannetje voor zijn tent.

Op naaien

Waldo komt al zo’n twaalf jaar op Lowlands, maar heeft nooit eerder op het festival van de lage landen gewerkt. Hoe komt hij eigenlijk aan deze awesome baan? ‘Dat vraag ik mezelf ook af’, lacht hij zelf. ’Ik denk dat ik op de radar ben gekomen doordat ik ook Down The Rabbit Hole presenteer, een Mojo-activiteit, net als Lowlands.' We nemen plaats naast de beroemde geel-blauwe tent terwijl Waldo vertelt over de bijbehorende zenuwen. ‘Op de weg hiernaartoe voel je het wel, en na de briefing neemt ook het gewicht toe, maar als je eenmaal in de dag zit draait alles gewoon.’ Ondertussen gaat het publiek los op een mix van dubstep in de Chef’Special-set. Is het niet extreem intimiderend dat al die mensen naar je kijken? ‘Op het podium weet je wat je doet, dat hoor ik ook van artiesten. Het is meer in de voorbereiding dat je jezelf zit op te naaien. Ik heb op podia vaker gehad dat mensen zeiden: 'ik stond te zwaaien en te schreeuwen maar je reageerde niet!' Dat zie je gewoon niet door de zee van mensen.’

De opgewarmde crowd.

Onderonsjes

Ah, het leven van een host. Gaat hij tijdens deze job eigenlijk iemand ontmoeten waar hij zelf fan van is? ’Ik ben geen fan, maar wel benieuwd naar de show van Limp Bizkit’, zegt Waldo vlak voor de show die de geschiedenis in zal gaan als zweet-slagveld. ‘Ik heb ze nooit live gezien en back in the 90’s vond ik het altijd tof. Ik kijk ook uit naar Kendrick Lamar zondag, hij heeft zo’n goede plaat. En Paulo Nutini vind ik verrassend goed, nu ik me er meer in verdiept heb.' Heeft Waldo ook onderonsjes met de artiesten? ‘Het contact gaat grotendeels via de stage-manager, die is de baas op het podium. De stage-manager overlegt met de tourmanager of de artiest wel of geen aankondiging nodig heeft, want sommige artiesten hebben een intro-tape dus dan hoef ik niets te doen. Zoals bij Ben Howard, bijvoorbeeld.’

Twee meter afstand

Na een energieke set van Rudimental (het interview met deze Londense boys lees je 18 september op CJP.nl) en het beuken op Limp Bizkit vragen we de host om wat juice. Het moet toch te gek zijn om zulke grote artiesten van dichtbij te zien? ‘Ik zie de artiesten inderdaad op en af gaan als ik in de side-stage ga, maar ben daar niet zo gevoelig voor. Al is het ergens wel stoer om artiesten op twee meter afstand te zien, als je ze verder alleen van live tv-registraties kent. Voor veel mensen die in de industrie werken geldt: je moet daar niet te veel van onder de indruk zijn, want dan raak je afgeleid door de eventuele sterrenstatus van de artiest. Het is je werk.’ 

Rudimental ging tot het gaatje. 

De nacht in

De tijd vliegt als je het fantastisch hebt en voor je het weet zijn de laatste videofragmenten van geëmotioneerde meisjes die huilen om Ben Howard alweer in beeld. Dan komt Waldo nog één keer op: ’Dit was het! Althans voor hier. Ga lekker de nacht in en graag tot morgen.’ We spreken Waldo nog een laatste moment, want: is er nog iets bijzonders gebeurd? Heeft Paulo Nutini hysterisch om dertig witte konijntjes backstage gevraagd? 'Haha, wat backstage gebeurt, blijft backstage', zegt Waldo, 'maar er waren geen rare dingen en alles liep goed. ‘Geen stressmomenten, althans niet voor mij. De crew heeft keihard gebuffeld om te zorgen dat alles smooth verliep.’

Nog een afsluitend biertje met de crew en dan duikt Waldo relatief vroeg (voor Lowlands-begrippen) zijn hotel in, zodat hij zijn stem spaart voor de twee dagen die nog volgen. Dus: Lowlandsgangers! Tot en met zondagavond kun je Waldo vinden in de Alpha-tent. Op zondagavond sluit Major Lazer het hoofdpodium af en dat gaat volgens Waldo een gigantische show worden. Zie je daar! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.