Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
LIkkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 34
20 AUG 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

LIkkebaardend Lekkere Luisterlijst Week 34

Brekende vliezen, flirten met een bulldozer en een nummer dat 3FM dwong tot een reactie over hun hoegenaamd racistische muziekbeleid: de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst is spannender dan ooit.

Deerhunter – Snakeskin (single)

Vorige week werd bekend gemaakt dat op 16 oktober een nieuw album van indieband Deerhunter verschijnt. Op de vrijgegeven hoes kijk je vanuit een afgebrand krot naar een kalme zee. Het lijkt een mooie dag, maar er is eerder iets ergs gebeurd en de sluierbewolking aan de horizon zou zich zomaar tot een dreigende storm kunnen ontwikkelen. Precies zo klinkt de eerste single van Fading Frontiers. De boventoon is zo fris en zonnig dat je bij het refrein bijna verwacht dat Jamiroquai in zal vallen, maar daaronder sluimert iets grimmigs. Het koortje dat Jamiroquai’s plek inneemt klinkt bijna spookachtig. Een intrigerende eerste indruk, we kijken uit naar de rest van het album.

FKA twigs – M3LL155X (ep)

Da fuck did I just see!? Vanuit het niets knalde FKA twigs haar nieuwe EP M3LL155X (naar Melissa, de naam die ze geeft aan haar ‘vrouwelijke energie’) het internet op. Of heeft FKA twigs een video-kunstwerk gemaakt, waar ze toevallig ook de muziek voor verzorgde? In het hoofd van twigs waarschijnlijk geen van beiden: de video’s en de nummers vullen elkaar aan als cup-a-soup en kokend water. Maar dan met een lekkerder en vooral vreemder resultaat. Kijken naar een bevalling was nooit eerder zo bevredigend.  

Luna Mae – Sugar (single)

In tegenstelling tot M3LL155X kun je de single van kersvers Radio 6 Soul en Jazz-talent Luna Mae beter zonder video bekijken. Niet dat Luna onaardig is om naar te kijken ofzo, maar haar wulpse pogingen om op het strand een gele bulldozer te versieren leiden nogal af van het erg fijne soul-liedje op de achtergrond. Toen Radio 6-presentator Jaap haar belde met het heuglijke nieuws, vergeleek hij de voormalig achtergrondzangeres van Waylon en Glennis Grace met Joss Stone. Dat kunnen we alleen maar onderschrijven. Sugar slaat daarmee geen spannende nieuwe muziekrichtingen in, maar dat hoeft ook helemaal niet als je een stem hebt als Luna Mae.

Goodbye Tomorrow - A Journey Through The Mind Of A Non Believer (album)

Sinds hun eerste track JAY Z afgelopen februari op allerlei muziekblogs vol lof werd onthaald, is de identiteit van de rapper(s?) achter Goodbye Tomorrow in nevelen gehuld. Het enige dat we weten is dat Goodbye Tomorrow uit Chicago komt. Maar op hun net uitgebrachte debuutalbum, droppen ze wel wat hints over wie ze zijn. Geïntrigeerd en vol energie door de album-opener I don’t give a fuck, zochten we de afgelopen dagen het internet af naar aanwijzingen. Op een Reddit-forum kwamen we dit linkje tegen naar de track 28, van ene S-preme uit Chicago. De laatste track van Goodbye Tomorrow’s album heeft dezelfde naam én dezelfde lyrics, dus het mysterie lijkt opgelost. Waarom Goodbye Tomorrow zo geheimzinnig deed ook: A Journey Through The Mind Of A Non Believer is echt vele malen beter dan de oude tracks van S-preme die nog op Spotify te vinden zijn.

The Strypes – Little Victories (album)

Als morgen hun tweede album uitkomt, is het jongste lid van The Strypes 17 jaar. Nog voor hij meerderjarig is, heeft zanger Ross Farrelly getourd met de Arctic Monkeys en mag hij Jeff Beck, Dave Grohl, Elton John en Noel Gallagher tot zijn fans rekenen. Niet slecht. Zeker niet omdat de band tot nu toe niet heel ver afweek van bestaande blues-standaarden. Weliswaar deden ze dat heel goed en energiek, maar toch. Op Little Victories laten ze de blues een beetje los en gaan ze op zoek naar de (stadion)rock. Want, zo zeggen ze zelf clichématig, ‘The Strypes zijn volwassener geworden’.

Fresku ft. Teemong, Braz & Go Back to the Zoo - Zo doe je dat (single)

Fresku is lekker bezig. Drie weken geleden zat Kreeft nog in de Luisterlijst, maar we konden dit satirische protest tegen de witheid van Hilversum niet zomaar negeren. Daarvoor is het nummer te sterk en qua boodschap belangrijk bovendien. Zoals we allemaal weten gaat hiphop om money getten en als je stacks wil bouwen, moet je op de radio komen. Alleen muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra betaalt namelijk een beetje lekker. Dus Fresku wil op de radio. Om als rapper op de radio te komen, moet je jezelf echter wit schminken: gebruik niet te veel slang, bleek je huid en ‘doe iets met een band, net als Kyteman’. In de bijbehorende clip doet Fresku het allemaal, maar tot nu toe mocht het niet baten. Zo doe je dat heeft de playlist van 3FM nog niet gehaald. Kreeft overigens wel, wat Fresku’s tirade lijkt te verzwakken. Lijkt, want daarmee is Fresku nog altijd één van de weinige donkere rappers uit Nederland die überhaupt uit ervaring kan vertellen hoe je op de radio komt.

Abonneer je op onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.