Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP doet het met dichters: Daan Doesborgh
14 AUG 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

CJP doet het met dichters: Daan Doesborgh

CJP houdt van zinnen. Hoe mooier, hoe beter. Daarom geven we graag de ruimte aan waanzinnig getalenteerde dichters. Zij dichten die vol met hun waan van de week. Deze keer: Daan Doesborgh (26) over een natte klap in je gezicht.

Daan Doesborgh is, om het allitererend te houden, een bezige baas. Dichten doet hij niet (louter) achter een stoffig bureau met een kaars erop, maar op het podium. Hij ontdekte in juni 2005 dat hij dat interessant vond en is er nooit meer mee op gehouden; in 2011 werd Daan zelfs gekroond tot Nederlands Kampioen Poetry Slam. Inmiddels is hij presentator van die wedstrijd. Daarnaast kerft Daan regelmatig scherpe stukken in de drukmallen van literair-satirisch magazine Propria Cures, vertaalt hij in opdracht teksten uit het Engels en is hij in te huren als dichtdocent. Als je na zijn gedicht voor CJP meer poëzie van Daan wil lezen, dan kan dat. Daan bracht tot nu toe drie dichtbundels uit: De reeds beweende liefdes van Daan Doesborgh, De Venus Suikerspin en Requiem.

We vroegen Daan om een gedicht over wat hem deze week opviel aan het nieuws. Misschien hadden we beter kunnen wachten tot er ook daadwerkelijk weer nieuws was om over te schrijven.

Reces
Het nieuws zit als een lamme in zijn stoel
Loopt als een botte strandtenthouder rond
De journalist heeft nog een grotere mond
Een volle krant als onbereikbaar doel

We zinken in de dagen van de hond
Dit zomergat ontslaat je van gevoel
Een zomergast weet nooit wat ik bedoel
In zwembroek krabt een popster aan zijn kont

De lome zomer naait je dicht
Een spanking door het tijdsgewricht
Een natte klap in je gezicht

En wat nog overblijft dat wringt:
Een dichter die van headlines zingt
Een aap die door een hoepel springt

Zoals het bezige bazen betaamt, gaat Daan deze zomer zelf niet op reces. Op zondag 23 augustus viert hij op Lowlands bijvoorbeeld het 125-jarig bestaan Propria Cures met een Interactieve Verjaardagsmatinee. Veel tijd om felicitaties in ontvangst te nemen is er echter niet, want dezelfde middag nog staat Daan op een gratis poëziefestival in café Daan & Daan in Amsterdam. Het is niet zeker of hij een hoepel meeneemt naar zijn optredens.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.