Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ook jouw postbode maakt topkunst
15 JUL 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Ook jouw postbode maakt topkunst

Wat gebeurt er als één van onze topmusea een expo samenstelt, zonder dat de curatoren weten of het werk door Corbijn, Dumas of de postbode gemaakt is?

Als je bedenkt dat er elk jaar weer een paar honderd man worden toegelaten tot een kunstacademie, kom je al snel tot de conclusie dat er in Nederland waarschijnlijk heel veel kunst wordt gemaakt die vrijwel nooit te zien is. In veel gevallen is dat misschien maar goed ook. Niemand zit bijvoorbeeld echt te wachten op onze origamikunsten. Maar er zijn uitzonderingen. Daar kom je wel achter als je de komende maanden door de ZomerExpo in het Gemeentemuseum Den Haag loopt.

The Voice is er niks bij.

Sinds 2011 kan iedereen een kunstwerk ‘insturen’ voor de ZomerExpo. Tijdens drie voorrondes verspreid over het hele land wordt bekeken of het kunstwerk in de expositie kan worden opgenomen. Een soort Tussen Kunst en Kitsch zeg maar, maar dan met nieuwe spullen en zonder kunstexperts die werken laag taxeren om er zelf winst mee te maken. Op de schaal na, er waren dit jaar meer dan 3000 inzendingen, is dat nog niets eens zo heel bijzonder. Nee, wat de zomerexpo zo goed maakt is dat alle werken anoniem worden bekeken door een jury. Het maakt dus niet uit of je een professional met een huge netwerk bent of een huisvrouw die haar slechte huwelijk probeert te vergeten door het gebroken servies kunstig aan elkaar te lijmen. Dit jaar kreeg bijvoorbeeld zelfs een postbode een plekje in het Gemeentemuseum. Op de ZomerExpo gaat het puur om hoe goed je werk is. En dat levert een verrassend toffe dingen op.

Hieronder een kleine greep uit de werken die wij erg tof vinden, maar de expo is zo groot dat we je echt op het hart willen drukken zelf even een kijkje te gaan nemen. Wie weet groeit één van deze namen immers uit tot de nieuwe Rietveld of Van Gogh.

Albert Dekking - Rijzende reus (2006)

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Albert Dekking
Overdag is Albert architect, maar in de avond maakt hij kunst. Toffe kunst.

Jurgen Winkler - Eigen baard eerst (2011-2015)

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Jurgen Winkler
Jurgen is blijkbaar écht goed, want bij de eerste ZomerExpo in 2011 werd zijn werk ook al anoniem gekozen.

Mardoe Painter - Post Mortem Rehearsal (2015)

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Mardoe Painter
Jep, Painter is de echte naam van deze fotografe. En nee, niemand van de geportretteerden was bij het nemen van deze foto al echt overleden.

Harry van Holland - So What (2015)

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Harry van Holland
Is dit de nieuwe Mondriaan, of wat?

Suuz van der Vaart - In illusions of order (2013)

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Suuz van der Vaart
Suuz is 'sculpting assistant' van Thom Puckey (die je misschien nog kent van ons artikel over marmeren beelden met guns), maar ze kan er zelf ook wat van.

En tot slot: Leo van der Meer (DE POSTBODE!) - face it (2014 

Zomerexpo WOEST Gemeentemuseum Den Haag korting CJP - Leo van der Meer
Dat dit ook echt een topwerk is blijkt wel uit het feit dat het meteen in het openingsweekend verkocht werd. Go Leo!

Met een beetje triest gevoel sluiten we deze blog af, want we hebben nog zoveel ander werk gezien dat we hier graag met jullie willen delen. Deze foto van Sander van der Bij bijvoorbeeld (haha, yes!). Gelukkig is de ZomerExpo nog tot 20 september te bezoeken, gaat dat zien! Met € 3,50 CJP-korting uiteraard.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.