Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Mooi roze is niet lelijk
20 JUL 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Mooi roze is niet lelijk

We kunnen Roze Maandag natuurlijk niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan, dus we zochten even wat toepasselijke kunstwerken voor je op.

Roze is waarschijnlijk de minst voor de hand liggende kleur om te gebruiken als je Hoge Kunst maakt. Onterecht, bewijzen deze negen grootmeesters.

Jeff Koons - Balloon Dog (1994-2000)

Roze Maandag Tilburg korting CJP Jeff Koons Balloon Dog (Magenta) (1994-2000)
Het perfecte huisdier: verliest nooit zijn haren en als je hem een tijdje geen eten geeft maakt dat helemaal niks uit.

We weten allemaal dat Jeff niet vies is van een chemisch kleurtje hier en daar. Maar van de vijf edities waarin Balloon Dog is verschenen (blauw, oranje, geel, rood en 'magenta') vinden wij juist dit roze exemplaar het mooist. In de kunstwereld denken ze daar iets anders over, want tot nu toe heeft de oranje Balloon Dog het meest opgebracht: een slordige 58 miljoen dollar, dames en heren. Daar steekt de roze variant dan toch wat magertjes bij af, met slechts 25 miljoen dollar.

Foto: Marc Wathieu (Flickr).

Richard Mosse - The Enclave

Vorig jaar exposeerde Richard Mosse zijn prachtige roze foto's en video's van Congo in het Fotografiemuseum Amsterdam. Alle planten zijn in zijn serie roze geworden, omdat het werk is geschoten op een speciaal soort fotofilm dat vroeger door het Amerikaanse leger werd gebruikt. Dat spul was namelijk gevoelig voor infrarood licht, waardoor je mensen makkelijker van bijvoorbeeld grasland en jungle kon onderscheiden. Het onderwerp van The Enclave is minder prachtig: Richard volgde rebellengroepen en hun slachtoffers in de bloederige 'onzichtbare' oorlog die al jaren in Congo woedt.

Pink - Het kapsel van Pink (omstreeks 2000)

Roze Maandag Tilburg korting kapsel Pink
What goes around, comes around, Pinks tatoeage voorspelde al dat er ooit een zangeres zou opstaan die haar kapsel zou jatten.

Goede kunst hoeft niet ingewikkeld of zwaar te zijn. Zolang je concept ijzersterk is en je de eerste bent die het bedenkt (ja, we kijken naar jou, Nicki Minaj), zit je gebakken. 

An-Sofie Kesteleyn - My First Rifle (2013)

Roze Maandag Tilburg korting An-Sofie Kesteleyn My First Rifle
Fijne verjaardag! Blaas jij de kaarsjes van iedereen even uit, Haley?

Een (heel vaak bekroonde) fotoserie om je hoofd bij tegen een bureaurand aan te rammen. In de Amerikaanse staat Kentucky is het een populaire gewoonte om jongens en meisjes onder de tien een werkend geweer cadeau te doen. Als je al zo achterlijk bent om je kind een dodelijk wapen in de handen te drukken op zijn of haar zesde verjaardag, moet dat natuurlijk ook per se de klassieke jongens - en meidenkleuren hebben: blauw en roze. Bekijk hier de hele serie van An-Sofie Kesteleyn.

Mr. Brainwash - Zo'n beetje al zijn werk (2008-nu)

Roze Maandag Tilburg korting brainwash paint pink bucket
Brainwash koopt zijn roze verf met hectoliters tegelijk.

Als iemand niet bang is om roze te gebruiken dan is het wel Mr. Brainwash (die je misschien nog kent als de hoofdpersoon in Banksy's film Exit Through The Gift Shop). 

Aerosmith - Pink (1997)

Het beste nummer over de kleur roze ooit. Misschien zelfs wel het beste nummer ooit over welke kleur dan ook. 

David Černý - Pink Tank (1991, 2011)

Roze Maandag Tilburg korting Pink Tank David Cerny
Jep, dat is een middelvinger naar Rusland.

Hou je vast, want dit is echt een topverhaal. Na de Fluwelen Revolutie eind 1989 mochten Tsjechen weer zeggen wat ze vonden van de Russen. Daarom schilderde kunststudent David Černý na de bevrijding in 1991 een tank roze die in '45 was neergezet ter ere van de Russische bevrijders. Om alle twijfel weg te nemen over het doelwit van hun spot, plaatsten Černý en zijn vrienden bovendien een enorme middelvinger op het dak. Russische politici staan niet echt bekend om hun voorliefde voor roze en de middelvinger kwam ook wel aan: Černý werd gearresteerd en de tank werd groen geschilderd. Een aantal net gekozen parlementariërs vonden dat een grof schandaal en verfden de tank weer roze als protest tegen de arrestatie. 'De gemeente' schilderde hem weer groen, Pragenezen sloegen terug met roze, enzovoort. Om van het gezeik af te zijn dropte men de tank uiteindelijk ergens achteraf in een museum. Toen David een vervangend kunstwerk voorstelde aan de gemeenteraad, werd dat onder druk van de Russen verboden. Maar in 2011 was er dan toch eindelijk gerechtigheid voor David: om 20 jaar bevrijding van de Russen te vieren werd zijn Pink Tank, inclusief middelvinger, een jaar lang tentoongesteld op een vlot midden in de Vlatva rivier die door het centrum van Praag loopt. Misschien een idee voor tijdens de Canal Parade?

Andy Warhol - Marilyn Monroe (1967)

Roze Maandag Tilburg korting Andy-Warhols-Marilyn-Monroe-Pink-Fluo
Geef maar toe, ook jij hebt wel eens overwogen een replica van dit werk boven de bank te hangen.

De Marilyn-serie van Andy Warhol is mega-vaak geparodieerd en gekopieerd (onder andere door Mr. Brainwash, die met een goed gevoel voor humor Marilyn Manson van een roze tint voorzag). Maar niemand kon de grote meester evenaren, behalve misschien Andy zelf. Toen hij een roze versie maakte van onze eigen Prinses Beatrix.

Pablo Picasso - Les Desmoiselles d'Avignon

Roze Maandag Tilburg korting pablo picasso les desmoiselles Avignon bordel
Een bordeel is volgens Picasso een doodenge plek.

Les Demoiselles is één van Picasso's beroemdere werken. Pablo noemde het zelf altijd Le Bordel d'Avignon of zelfs mon bordel, maar degene die het in 1916 voor het eerst tentoonstelde koos voor een iets publieksvriendelijkere naam. Het afgebeelde deed namelijk al meer dan genoeg stof opwaaien in die tijd. Overigens kent de carrière van Pablo een heuse Roze Periode, die liep van 1904 tot 1906. Gek genoeg hoort dit toch tamelijk roze schilderij daar net niet bij. Wegens de gelijkenissen van de gezichten met Afrikaanse maskers scharen experts de bordeelscène namelijk onder Pablo's Afrikaanse periode. 

Vandaag is roze, maar vanaf morgen tellen ook alle andere kleuren van de regenboog weer mee. Check expo Kleur in het kwadraat  in Museum de Pont in Tilburg. Gratis!   

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.