Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 28
09 JUL 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 28

Het is tijd voor de enige Spotify-playlist ter wereld met een lebberende hond én baard in de afbeelding. Deze week o.a. Fuse ODG, Jack Garratt en Rachel Sermanni.

Fuse ODG – Only (single)

Voor het ultieme zomergevoel (ondanks de regen, serieus weergoden, wat doen jullie met ons!) moet er een afrobeat-nummertje in de luisterlijst. Een lekkere autotune, trommels en lichamen die worden vergeleken met safaridieren. Zoals: ‘a body like a snake’ of ‘I never be a cheater (cheetah!) if you be my wife.’  Zo gevat, dat kan alleen in Afrika. Ook de video is heel gezellig: dansen met gouden kettingen en wilde dieren. Er zijn ook coole figuranten die met gewichten in de weer gaan. ‘You remind me of Zimbabwe, I wanna see you waterfall.’  Sluit je ogen en het voelt alsof je zwemt.    

Jack Garratt – Worry (single)

Afgelopen weekend stond Jack Garratt op Pitch Festival met zijn diepe baslijnen, grootse vocalenbereik en synthesizers. Achter de rode baard van de Londenaar schuilt niet alleen een gezicht, ook een getalenteerd muzikant die blues, soul en folk mixt met elektronische invloeden. Een electro-troubadour zou je hem kunnen noemen. Stel je voor dat er een embryo ontstaat uit het ingevroren DNA van James Blake en Ed Sheeran; dat is dan Jack. Maar pas op. Worry werkt heel verslavend. Echt zo’n liedje dat je af en toe in je oor moet pompen als een adrenalineshot.

ILOVEMAKONNEN - No Ma'am feat. Rome Fortune & Rich the Kid (single)

Nee, joh. Rappers hebben geen minderwaardigheidscomplex. Vandaar dat rapconcerten vaak egodocumenten zijn, gepresenteerd op een notenbalk. Makonnen voert zijn zelfliefde - en zijn obsessie voor caps lock – tot in de puntjes door in zijn artiestennaam. Als mensen hem aanspreken, tonen ze meteen respect. Slim. Naast zelfvertrouwen heeft Makonnen ook het talent om in ieder nummer te verwijzen naar zijn dealende bestaan. XTC verkoopt hij inmiddels niet meer (I don’t sell Molly no more), maar wiet en coke wel. Soms informeert zijn moeder hoe het met de zaken staat. Daarover rapt hij in No Ma’am. Gister stond ILOVEMAKONNEN voor het eerst op het podium in Nederland. De Tolhuistuin in Amsterdam was één grote cirkelpit. WELOVEMAKONNEN.

Rachel Sermanni - Tied To The Moon (album)

Deze plaat heeft hetzelfde effect als kamillethee: kalmerend. Tied To The Moon is het tweede album van de Schotse singer-songwriter Rachel Sermanni. De liedjes schreef ze in Canada en daarna nam ze de plaat op in de Schotse hooglanden. Die natuurlijke invloeden hoor je. Het nummer Tractor is een goed nummer voor je roadtrip naar de Zwarte Cross. In het midden zit een hysterisch muzikaal intermezzo en de rest van het lied is een oase aan poëtische rust. Wil je Rachel in het echt zien? Ze staat in september op de bühne in Amsterdam, Rotterdam en Groningen.

Years & Years – Communion (album)

De driekoppige band uit Londen groeide op in de jaren negentig en dat hoor je. In hun soulvolle synth-pop zitten invloeden van TLC en Aaliyah, maar ook van Flying Lotus, Diplo en Radiohead. Noem ze een zelf-musicerende One Direction, want ze zijn hard bezig zo groot te worden en maken zelf hun dance, 90’s house en elektropop met heel veel lagen. Zóveel lagen; als spekkoek een geluid had, dan was het Communion. Het aanstekelijke nummer King ken je misschien van de radio en nu is de single Shine ook uit. Leer de tekst maar vast, want deze hoor je de rest van de zomer in strandtenten, op festivals en in de Albert Heijn.

Beach House - Sparks (single)

Nog even een muzikaal gelaagd lied om mee af te sluiten. Geïnspireerd op het weer, want vandaag is écht zo’n dag om veel laagjes te dragen. Sparks van Beach House is het nieuwste muzikale pareltjes van zangeres/orgelist Victoria en gitarist Alex. Het duo heeft de afgelopen jaren een organische shift doorgemaakt van dromerige pop naar indie rock. Maar de nummers blijven uit klanken bestaan die, ondanks het experiment, herkenbaar voelen. Zo heeft Sparks elementen van het shoegaze-genre en is het zelfs een beetje luguber. Een muzikaal equivalent van een kampvuur in een bezeten bos.

Abonneer je op onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.