Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hiphoppen in een hittegolf
06 JUL 2015 • Door Tekst: Martine Bakker. Foto's: Naomi Wallenburg. • Meer blogs over Muziek Festival

Hiphoppen in een hittegolf

Want: rappers zeggen ‘ja’ tegen Woo oo oo… Hah.

Een natte handdoek onder je pet, spraakwatervallen en publiekelijk de verhoging van je lichaamstemperatuur bespreken. CJP ging de hort op tijdens het heetste festivalweekend van het jaar. Verrassend genoeg scheen de zon.

Keuzestress was weer volop aanwezig afgelopen weekend. Koekeloeren naar de Tour de France of tussen het elektrotalent op Pitch staan? Swingen op Roots Festival of paraderen op de Parade? Gelukkig wisten alle hiphoppers waar ze moesten representen: op WOO HAH! Festival in Tilburg. Als diehard rapliefhebber ging redacteur Martine ook naar het zuiden met als missie: hoe overleef je hiphoppen in een hittegolf?

1) Watertandende line-up

Voldoende water drinken is belangrijk tijdens warme dagen. Je omringen met andere water-georiënteerde zaken, zoals een watertandend lekkere line-up, ook. WOO HAH! is hiervoor perfect. Alleen maar loeihete artiesten zoals: Joey Bada$$, Big Sean, Run The Jewels, Cypress Hill en Travis Scott. Als we het terrein oplopen, horen we achter ons: ‘Die vier tientjes voor een kaartje zijn het echt zó waard. De line-up is dik! Bijna net zo dik als de belly van Killer Mike!’ We rest our case.

Run The Jewels. Killer Mike (links), EL-P (rechts).

2) Warme sfeer

Een goede sfeer is óók belangrijk. Het kan nog zo heet zijn; als de mensen zich koud gedragen is het festivalgevoel niet aan. Ondanks het feit dat je veel gangstertaferelen zou verwachten, omdat je aan de lopende band gunshots uit de speakers hoort, is de sfeer gemoedelijk. De enige opstootjes die wij zien zijn watergevechten. En iemand wordt met een opblaaskrokodil neergemaaid.   

Waterpistolen in de lucht, say whaaaaat?!

3) Cool gedrag

Je op toffe wijze gedragen werkt ook verfrissend. Tussen twee acts door lopen we op de maat van Kendrick Lamar’s King Kunta over het terrein. Alsof we in een muziekvideo zitten. We schokken met de schouders en planten onze Nike’s stoer in de aarde. Dan nemen we plaats op een grashelling om Fresku te zien. Synchroon op het geluid van het luchtalarm dat rond het terrein gonst, schieten we met onze waterpistolen.

4) Hollandse held

Niet alleen zijn naam klinkt als het geluid van een ijskoud bierblikje dat je opent, ook zijn muziek laat een frisse wind over het terrein waaien: Fresku. Met zijn nieuwe hit Ik Wil zorgt hij voor een kippenvelmomentje. Huh, kippenvel? Het is toch warm? Juist. Knap hè?

5) Watersproeiers

Even onze hete lichamen afspoelen onder de watersproeier. Aan een wagen die tijdens culinaire festivals ‘foodtruck’ wordt genoemd, maar hier simpelweg pussywagon heet, zijn verfrissende sproeiers gemonteerd. 'Lekker onderdompeluuuh', zou Def Rhymz zeggen. Als hij een nummer over watersproeiers had gemaakt tenminste.

Waterballet. 

6) Verkoelende gear

Cultuurfeit: de oversized broeken, die je doorgaans veel ziet op hiphopevenementen, vinden hun oorsprong in the hood. Jonge jongens krijgen de kleding van hun grotere broers als deze uit hun kloffie zijn gegroeid. Hoe groter je broeken, hoe groter je broers. Hoe groter je broers, hoe meer street cred. Hoe meer… Oké, soms is het te heet voor street cred. Mensen dragen vandaag shorts en hebben shirtloze bovenlichamen. ‘Creatief met handdoek’ lijkt ook een hype. Badstof siert schouders alsof we in het zwembad zijn. Handdoeken worden gebruikt als haarimitatie. Ook een overhemd, zo’n theedoek die bij je ouders in de keuken hangt of een Louis Vuitton-sjaal zijn opties om onder je pet te dragen.

De handdoek in de ring, uh, over je hoofd gooien.

7) Waterpistolen en opblaaspeelgoed

Zeiden we al dat je op elke hoek van het festival oog in oog staat met een Super Soaker? Watergun-shots, what up! Het subtropisch zwemgevoel gaat verder. Opblaaskrokodillen, -zwembanden, -luchtbedden, -dolfijnen… je kunt het zo gek niet verzinnen of het vliegt over je hoofd. Of zit aan iemands rug gebonden. Of wordt gebruikt in een poging om letterlijk over de crowd te surfen.

8) Een brandje van binnen

Je hoort weleens dat je tijdens hitte thee moet drinken om je innerlijke kachel uit te schakelen. Misschien helpt roken óók om van binnenuit af te koelen. Daar denken we aan als we Cannibal OX’s diepe hersenspinsel horen: ‘What up Netherlands, If you drive a couple of hours from here, you are in Amsterdam. There you can smoke! I respect any country where you can smoke pot.’  Kleine kanttekening: daar hoef je niet voor naar Amsterdam hoor, Cannibal OX. Overal waar je kijkt zie je hier ook kids met joints. Waarschijnlijk als warmtepreventie.

Als deze bitches willen chillen is dat geen probleem.

9) Vlaamse kleinkunstrap

We houden van boze rappers tot op het bot, maar af een toe is het ook lekker om iets anders te horen dan het reverse-minderwaardigheidscomplex van hiphopartiesten. Dus gaan we wat verder van het hoofdpodium vandaan en stuitten op Tourist LeMC. Een Vlaamse artiest met een kleinkunstgevoel en een klarinettist. Het publiek beweegt ontspannen mee op de muziek, terwijl de zon op zijn hoogtepunt staat.

De Vlaamse Tourist LeMC.

10) Koele rappers

Muziek is geen wedstrijd, maar toch zijn onze grote winnaars Run The Jewels en Cypress Hill. Killer Mike en EL-P vormen samen Run The Jewels en zijn twee rotten in het vak die elkaar in 2011 hebben gevonden en waar we God nog steeds voor danken op blote knieën. De twee komen op met een remix van Queens’ We Are The Champions en kappen dit af met de legendarische woorden: ‘Let’s fuck this shit up’. Killer Mike is trouwens behalve fysiek een grote jongen, ook mentaal volumineus ontwikkeld. Zo spit hij het liefst politieke boodschappen. ‘Lie, cheat, steal, kill and win. Everybody’s doing it.’ Ook legende Cypress Hill bouwt een feestje. Hij stimuleert het publiek te inhaleren en te exhaleren met zijn klassieker Roll It. Was WOO HAH! niet de warmste dag van je leven? Dan heb je waarschijnlijk gemist dat Jump Around werd ingezet.

Springen maar. 

Afgekoeld en uitgeblust. Al met al was de coolheid van WOO HAH! de perfecte remedie voor de heetste dag van het jaar. Ja ja. Zo zie je maar weer: CJP geeft korting op de heetste festivals. Zo ga je met dikke korting naar Welcome to the Village, Zwarte Cross en 22Fest 2015, om maar een paar namen op je te droppen.

Foto's: Fatima Elmi & Martine Bakker

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.