Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Eerste Hulp Bij Onwetendheid
15 JUL 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Film

Eerste Hulp Bij Onwetendheid

Een uurtje YouTuben verandert iedere cultuurbarbaar in ‘cultureel type van heb ik jou daar’. Oké, dat rijmt niet echt, maar is wel waar!

Jouw profiel: je bent iemand die vaker neusspray snuift dan cultuur. Je gaat wel eens naar een museum, of nou ja, je bent er vroeger wel eens met je ouders geweest toen jullie naar Frankrijk gingen met de camper. Iets anders. Je stond laatst nog op een concert! Oh, dat was een DJ-set? Nou ja, het was wel iets met muziek in ieder geval. Door de Instagram-galerie van je vrienden scrollen is toch cultuur? Dat is iets met fotografie toch?  

Conclusie: je hebt een probleem. Je bent cultureel onderontwikkeld en beseft opeens hoe erg je dat vindt. Zo kun je nooit eens lekker inhaken als het bij de koffieautomaat gaat over een artikel op CJP.nl. Je hebt geen culturele bagage. Wat te doen?

Geen zorgen. Na het volgen van deze YouTube-tutorial workshop ben jij officieel een cultureel type.

We beginnen het ontwikkelingstraject met een goed gevulde maag, want met honger kan niemand cultureel zijn. Wit brood, bruin, krentenbollen; alles wordt snel en veilig gesneden met de uitvindingen van Ed Baars. Wat een man. Wat een uitstraling. Wat een kadetten!

Nu je verzadigd bent op het gebied van koolhydraten in je lichaam is het tijd voor je eerste culturele missie: Wolverine-klauwen maken! Lekker kartonnendozen in elkaar choppen. Filmisch. Op rockmuziek!

Oh, je danst liever op een hipstertrack? Klap je handen, schrijf een tekst over een mislukte relatie en zeg een paar keer ‘hey’. Het is geen raketkunde.

Nu je een hipstermuziek-expert bent, leren we je gelijk even hoe je een ALT-J nummer schrijft. Dit is upperclass indie-cultuur. Wist je trouwens dat rijstwafels een goede vervanger zijn voor bolletjes? Mocht je nog trek hebben; rijstwafels kun je gewoon happen, die hoef je niet te snijden.

Wat maakt een liedje eigenlijk zo goed? Dat weet Chilly Gonzales. Hij is een ‘musical genius’, althans, zo noemt hij zichzelf. Wij vallen op onze knieën voor dat statement. Hier legt hij uit waarom Taylor Swift’s Shake it off eigenlijk een oorworm is. Bottom line: herhaling werkt. Herhaling werkt.

Nu je een razendsnelle broodjessnijder bent met wolfklauwen en een rugzak vol muziekkennis, willen we je ook wat kunstige skills aanleren. Teken realistische ogen! (Wel even je klauwen afdoen.) Een vet handige skill.

Nu je kunt tekenen, wil je vast ook origami masteren. Yoda-origami! Zodat je ook in de filmsferen blijft. Tip: zet zelf even muziek op (hierboven tips), want anders hoor je een half uur vouwgeluiden. Als je denkt dat je nu een half uur naar yoga gaat kijken, omdat je niet weet wie Yoda is en denkt dat wij een spelfout maken; ga jij maar op een mat liggen in de foetushouding. 

Moeilijk. Duurt toch iets langer dan een half uur.

Oké, we kunnen niet altijd in alles uitblinken.

De pijn in je handen van het vouwen, tekenen en choppen, gaat weg door dat lichaam even lekker los te twerken. Nee, niet op een Miley-manier, maar met klasse zoals de koningin van de lichaamsbeweging: Beyoncé. Deze moves zijn inzetbaar voor iedere beat. Ook voor jongens.

Je nieuwe culturele leven moet je wel vastleggen natuurlijk. Types als jij hebben een eigen Instragram-account om te laten zien wat voor coole dingen ze allemaal doen. Maar wil je de #filter verslaan? Deze boy met beugel legt uit hoe je zelf awesome foto’s maakt en bewerkt.  

De laatste stap die je moet doorstaan is mensen laten denken dat je knap bent. Culturele mensen zijn namelijk knap. Dat doe je door menselijk gezichtsbedrog van jezelf te maken. Jenna Marbles, de koningin der YouTube-tutorials, leert je dat het doel is ‘to make yourself look nothing like yourself’. Succes, je bent nu al een ander mens!

Zo, nu je bent klaargestoomd als cultureel type is het tijd dat je de wijde wereld ingaat. Je kunt jouw culturele kennis ook buiten de krochten van YouTube verder ontwikkelen. CJP helpt je daarbij. Met onze blauwe pas krijg je dikke korting op culturele plekken in heel Nederland. TOT JE DERTIGSTE! Als je nú lid wordt krijg je gratis oordoppen. Hoe je die inbrengt? Even YouTuben, wacht even.

Nou, zo dus. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.