Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Deze kunstenaars maken het wel erg bont
13 JUL 2015 • Door Koen van Bommel • Meer blogs over Expo

Deze kunstenaars maken het wel erg bont

Prikkelen, aan het denken zetten, een statement maken: kunst kan het allemaal. Maar het kan ook écht gek. Deze zes kunstenaars laten je gegarandeerd achter met een ongemakkelijk gevoel.

 

Atelier Van Lieshout

SlaveCity van Atelier van Lieshout (2005)
Male Slave University, SlaveCity. Atelier van Lieshout (2005)

Op het eerste gezicht is er niks vreemds aan de hand met het werk op de foto hierboven. Het idee erachter is daarentegen enorm naargeestig. SlaveCity werd gemaakt door het kunstenaarscollectief AVL, opgericht door Joep van Lieshout. In deze 'stad' draait alles om efficiëntie en dit levert een vrij onsmakelijke dystopie op. Toegegeven, het is volledig klimaatneutraal, maar er zijn kampen waar mensen als slaaf in callcenters werken. Niet oké.

L.A. Raeven

L.A. Raeven
L.A. Raeven

Tweelingzusjes Liesbeth en Angelique zijn de bedenkers van de term ‘anorexiakunst’. Het werk van de zussen gaat over schoonheid, het menselijk lichaam en de ziekelijke eisen die daaraan gesteld worden door bijvoorbeeld de mode-industrie. In hun performance Wild Zone 1 uit 2001 zaten de graatmagere zussen verveeld op een rommelige vloer en voerden ze elkaar af en toe een crackertje. Bon appetit.

Hermann Nitsch

Hermann Nitsch
Hermann Nitsch

Deze Oostenrijkse kunstenaar ziet eruit als een kruising tussen de Kerstman en hoe God vaak afgebeeld wordt. Nitsch maakt deel uit van het Weens Aktionisme, een stroming die vooral gekenmerkt wordt door performancekunst. In het geval van Nitsch houdt dit in dat er religieuze rituelen uitgevoerd worden door een grote groep mensen en een indrukwekkende hoeveelheid varkensingewanden. Nitsch is te gek voor Hermann.

Jake & Dinos Chapman

Fucking With Nature, Jake & Dinos Chapman (2013)
Fucking With Nature, Jake & Dinos Chapman (2013)

De kunst van de broertjes Chapman is luguber, maar er valt gelukkig ook wat te lachen. Het lijken uitvoeringen van ideeën die de twee als puber hadden, uitgewerkt met veel aandacht en oog voor detail. Vier opgezette dieren die elkaar van achteren nemen? Check. Een stel aan elkaar gegroeide meisjes met piemels als neuzen? Jawel hoor. Enorme maquettes van slachtvelden met nazi’s, skeletten en een overdaad aan gekruisigde Ronald McDonald’s-poppetjes? Tsja, waarom ook niet?

Tinkebell

Tinkebell
Tinkebell

Als er iemand niet mag ontbreken in dit lijstje, dan is het wel Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell. Sinds ze haar eigen kat omtoverde tot handtasje, kwam er een onophoudelijke stroom haatmail en dreigbrieven bij haar binnen. Toen er kuikentjes in een shredder dreigden te verdwijnen, zaaide ze nog meer kwaad bloed. Met haar werk wil ze een dubbele moraal in de maatschappij laten zien: we eten zonder problemen een koe of een varken, maar zodra een huisdier wat overkomt, is het huis te klein. Recentelijk probeerde ze nog iets ingewikkelds te bereiken rondom Afghanistan, wat niemand begreep.

Ryan Trecartin

Still uit Any Ever (2009-2010) van Ryan Trecartin
Still uit Any Ever (2009-2010) van Ryan Trecartin

Het werk van videokunstenaar Ryan Trecartin is niet zozeer onsmakelijk of naargeestig, maar wel erg verontrustend. Zijn films zitten vol met rare personages, verknipte teksten en onnavolgbare scenes. Altijd al benieuwd geweest hoe een koortsdroom van een paddo met ADHD eruitziet? Probeer dit maar eens langer dan tien minuten te kijken. 

Nog niet genoeg radicale kunst gezien? Tot en met 8 november kun je in het Stedelijk naar de tentoonstelling ZERO, over de gelijknamige internationale avant-gardistengroep uit de jaren vijftig en zestig. Weliswaar een stuk subtieler dan wat hierboven te zien is, maar in z’n tijd baanbrekend. Klik hier voor een overzicht van alle exposities waar je met korting heen kunt. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.