Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Deze boeken kun je blind kopen
28 JUL 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Lezen

Deze boeken kun je blind kopen

En dat is dan ook precies wat we hebben gedaan.

We komen graag en vaak bij de boekhandels van The American Bookcenter (ABC). Met name het filiaal aan het Spui in Amsterdam kennen we inmiddels uit het hoofd. Tenminste, zo pochte één van onze redacteuren aan de lunchtafel. Daarom dropten we hem geblinddoekt in de boekenwinkel, met een vrij gemakkelijke opdracht: kom naar buiten met drie boeken die het waard zijn om weg te geven aan een gelukkige CJP’er. Je leest het goed: jij kunt een pakket winnen met de drie gevonden boeken!

‘Te-ring. Met je grote bek.’ Denk ik, als we bij ABC naar binnen stappen. Het is kwart voor twaalf  ’s ochtends en drukker dan ik had verwacht. Boekencrisis, schmoekencrisis: dit wordt gegarandeerd botsen. Met een lichte zucht schuif ik een slaapmasker over mijn ogen en laat ik me door de fotografe naar de lift leiden. De lift, ja. We beginnen op de tweede verdieping en werken naar beneden, op elke verdieping pak ik één boek. Zo coveren we de hele winkel en is de kans kleiner dat ik een tree mis en al mijn tanden uit mijn bek val. Want één van de voorwaardes van de hoofdredacteur was wel dat de fotografe me niet mocht helpen of waarschuwen. Leuk idee; het gaat binnen een minuut al mis.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Dit is lachen als een boer met hoofdpijn.

Klang! De paar mensen die rondschuifelen op de afdelingen wetenschap, esoterie en (andere) fictie moeten verschrikt op hebben gekeken, want ik klap met behoorlijk veel kabaal tegen het eerste boekenrek dat ik tegenkom. Top. Geluk bij een ongeluk; het is een rek vol literaire grootmeesters uit Amerika. Het eerste boek dat ik trek is dus zowaar een verzameling korte verhalen van niemand minder dan Ernest Hemingway. Sterker, het is een verzameling van álle korte verhalen van Ernest Hemingway, ‘de grootste Amerikaanse schrijver van de 20e eeuw’. Jackpot. Graag gedaan, gelukkige CJP’er.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Prima vangst! Helaas was het boek minder dik dan gedacht en moest ik één van de twee Hemingways weer terugleggen.

De blinddoek gaat weer om, ik draai een paar rondjes om mijn as en probeer de trap naar de eerste verdieping te vinden. De ‘fun’-verdieping, zoals Karin van ABC me later zal uitleggen. Ze bedoelt: niet alleen literatuur, maar ook manga, kookboeken, bordspellen en boxsets met de volledige serie boeken van A Song Of Ice And Fire (de boekenserie waar Game of Thrones op is gebaseerd). Had ik dat laatste eerder geweten, dan was ik waarschijnlijk nu nog steeds op zoek naar een langwerpig, zwaar item, beste lezers.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Zie je hoe vuil die pubers allemaal naar me kijken?!

Goed, de trap is gevonden. Nu nog een fun boek. Op rechts hoor ik een kassa bliepen, op links fluisteren jonge stemmen. Ongetwijfeld tikken ze elkaar verwachtingsvol aan en staan ze naar me te wijzen, want ABC heeft per verdieping ook nog een paar venijnige trapjes van twee tredes. Zo leer ik een paar seconden later. Mijn waardigheid kan het raam uit en ik schakel over naar een halve kruipmodus. Terwijl mijn zwaartepunt over de vloer schraapt, tast ik de verdieping af tot ik een boekenrek vind. Er prikken ogen in mijn rug, dus ik pak zo snel mogelijk een boek uit het schap. Het is een klein, maar erg cool fotoboek: COSPLAY, the fantasy world of role play door Lauren Orsini.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Sorry allemaal, ik greep nét naast He-Man.

Ik blader een tijdje in het boek, grinnik bewonderend om de moeite die sommige mensen nemen om er goed uit te zien in spandex  en neem stiekem van de gelegenheid gebruik om de omgeving in me op te nemen. Waar zit die laatste trap? Ik kan de trap niet zien, maar het lijkt er wel op dat ik weer langs dat stel pubers moet. Oké, let’s go. ‘Ho, ho’, roept de fotografe dan. ‘Eerst even tien rondjes draaien.’ Damn! Ik doe er zes, maar struikel desondanks duizelig tegen het keukentrapje dat ik heel graag had willen ontwijken. (Heeft iemand ooit zo’n trap in de keuken gebruikt?) Met enige moeite lokaliseer ik de juiste trap en begin ik met onzekere pas aan de afdaling. Geïrriteerde bezoekers snellen aan alle kanten voorbij.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Een zenuwachtige glimlach; ik heb al mijn tanden nog.

Ik begin hier handig in te worden, de trap kost me weinig moeite. Of tanden. Op de drukste verdieping is navigeren echter een ander verhaal dan bij de vorige twee. Bij binnenkomst heb ik even om me heen kunnen kijken, dus ik weet dat ik niet te ver naar links moet afdwalen: daar staan de tijdschriften en ik wil een mooie, waardevolle buit binnenslepen voor jullie. Een boek van minstens dertig euro. Ik vind een kast en schuifel erlangs, op zoek naar een zo groot mogelijk boek. Of beter nog; naar een tafel waarop grote, dure koffietafelboeken liggen. Die gaan namelijk vaak over kunst en liggen meestal plat, zodat je de cover goed kunt zien. Maar overal is geluid en dat maakt het lastig om te oriënteren. Het enige dat geen geluid maakt is de man tegen wie ik aanbots. Zelfs als ik ‘sorry’ mompel, blijft hij stil. Bovendien verroert hij geen vin. Ik moet maar om hem heen, hoor ik hem denken. Zo geschiedt en dat is maar goed ook, want twee passen naar rechts stoot ik mijn knie tegen een lage tafel. Bingo.

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
Oh, hoi.

Ik betast elk boek dat er ligt. Zachte kaften, kaften met reliëf, kaften waarvan je voelt dat ze mat zijn gemaakt: dit zijn zeker weten de kunstboeken waar ik naar op zoek ben. Ik til er een paar op en kies de zwaarste en grootste die ik ben tegengekomen: The Great Wide Open, new outdoor and landscape photography. Als de blinddoek eindelijk af gaat, gil ik zachtjes. Dit fotoboek is zó mooi dat je er in zou willen wonen. Ik twijfel even of ik het zelf zal kopen. Maar al gaat er nog 10% CJP-korting af, € 49,90 is iets te veel om op een maandag in het festivalseizoen spontaan uit de mouw te schudden. 

American Book Center ABC blinddoek 10 boeken winnen korting CJP Amsterdam Spui
'Koop mij!'

De opdracht van de hoofdredacteur bleek te simpel: in ABC is het bijna onmogelijk om oninteressante boeken uit het rek te trekken. Gelukkig maar, want zo hebben we een prijzenpakket bij elkaar gesprokkeld waar je U tegen zegt. Kans maken op de drie boeken, plus een kekke ‘Book Lover’-tas? Klik snel door naar de winactie en doe mee!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.