Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De 12 echte parels van Lowlands 2015
14 JUL 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Festival

De 12 echte parels van Lowlands 2015

The Chemical Brothers, Major Lazer, Ben Howard, Kendrick Lamar, Underworld: de lijst van concerten waar we in de dranghekken willen hangen gaat maar door. Maar stiekem zijn de mooiste momenten van Lowlands altijd de acts die je daar toevallig ontdekt.

Het gebeurt ons elk jaar weer op Lowlands. Queens Of The Stone Age staat op het punt te beginnen, maar de helft van onze vriendengroep heeft honger en even niet zo'n trek in kolkende mensenmassa's. Murw gebeukt van drie dagen festival stemmen we in met een hamburgersessie. Na vijf minuten is het stukje leer verwerkt en zijn we te laat om de headliner nog zonder verrekijker te bekijken. We struinen wat rond en zien dan vanuit een ooghoek opeens dat het zweet regent in de X-Ray of dat een stroom mensen als door een magneet naar het Charlie-podium getrokken wordt. Daar gebeurt iets. Even kijken. Dát zijn de momenten die we ons jaren later nog het meest herinneren, de acts waarvan we cd's kopen, die van ons zijn. Zelf ontdekt en dus extra waardevol. Om jouw Lowlands zo memorabel mogelijk te maken hebben we vast wat acts op een rij gezet, die het in zich hebben op dit soort onbewaakte ogenblikken uit te groeien tot jouw favoriete act van het festival.

Ho99o9

Disclaimer: deze muziek kan je nachtmerries bezorgen.

Punk-rap is niet voor iedereen, maar als je even de behoefte hebt om tot in de krochten van je ziel af te dalen en je ergste nachtmerrie uit te drijven door keihard uit je plaat te gaan dan moet je bij Ho99o9 (spreek uit: horror) wezen. Of je de muziek á la Death Grips en Clipping nu leuk vindt of niet, dit wordt een optreden dat je nooit, maar dan ook nooit meer zult vergeten. Hoe weten we dat zo zeker? Bereid jezelf even voor op frontaal mannelijk naakt en bekijk hier wat foto's en filmpjes van eerdere gigs.

Ben Khan

Ik ben Ben.

Dit jaar staan er maar liefst drie Bens met hun naam op de poster van Lowlands: Ben Howard, Benjamin Clementine en deze Ben Khan. Khan is van de drie de jongste en minst bekende, maar één van die twee dingen zou de komende jaren zomaar eens kunnen veranderen. Perfect als je even zin hebt om met je ogen dicht heel langzaam en sexy te dansen. Voor fans van James Blake en Chet Faker.

Eaves

Wedden dat de Dove In Your Mouth op dit moment aan het huilen is?

Op het moment van schrijven is er nog geen blokkenschema bekend voor Lowlands, maar we hopen dat Eaves ergens tegen het begin van de avond op zondag geprogrammeerd wordt. De laatse concerten van het festival moeten feest zijn, maar de momenten vlak daarvoor zijn het best als je ze doorbrengt met een flinke dosis melancholie en zakdoeken. Het paradijs gaat bijna sluiten en als je dan Eaves hoort, zijn tranen bijna onmogelijk om tegen te houden. Wij moesten al janken tijdens de resaearch voor dit stukje. Nick Mulvey-lovers, dit is jullie nieuwe held.  

Slaves

Ergens in Engeland zitten de Audio Bullys nu goedkeurend mee te headbangen.

Kun je nog wel spreken van een onontdekte parel als een band op de longlist van BBC's sound of 2015 stond? Wij vinden in dit geval van wel. Zo gek veel hebben we in Nederland namelijk niet meegekregen van Slaves en dat is verdomde jammer. Deze combinatie van Audio Bullys met Arctic Monkeys, Sleaford Mods en The Streets is perfect als je flink uit je after dinner-dip geschud moet worden. Vuisten in de lucht!

Tsepo

Tsepo kan heel mellow draaien, maar spoel vooral even door naar minuut 33.

2014 was het jaar waarin technotalent De Sluwe Vos zijn definitieve doorbraak beleefde. Met een beetje mazzel zal 2016 dat doen voor een ander aanstormend Nederlands technogenie: Tsepo. Hoe vet is het dan als jij hem al op Lowlands hebt gezien?  

The Bohicas

Probeer deze video af te kijken zonder met je hoofd op en neer te knikken.

Ze speelden vorig jaar al een overtuigende set op London Calling, maar de kans is nog altijd groot dat je nooit van The Bohicas hebt gehoord. We gaan je één argument geven om deze band niet links te laten liggen: de beste liveband van vorig jaar, Franz Ferdinand (dûh), liet ze op hun tour het publiek opwarmen.

DMA's

Dat de DMA's zelf niet voorkomen in deze clip is misschien een teken dat ze aardiger zijn dan de gebroeders Gallagher. Aan de andere kant: iedereen is aardiger dan de gebroeders Gallagher.

Ook DMA's is een naam die je als echte muziekfan al zou moeten kennen; we stopten ze een paar weken geleden immers al eens in onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Maar mocht je dat even gemist hebben en op Lowlands een ontzettende hang naar de jaren negentig krijgen, dan is dit de band die je parelketting vervolmaakt. Lijkt op: Oasis in de tijd dat we hun opgeheven middelvingers nog serieus namen. 

Low Roar

Even je rust pakken is ook belangrijk op zo'n festival.

Heel even waren we in de war bij het refrein van Dreamer. Is dit nu een langzame cover van Becoming a jackal van de Villagers? Nee, net niet. Maar dat het zou kunnen is misschien wel de beste typering die er is voor Low Roar. Wil je uitrusten op Lowlands? Ga naar deze IJsland-Amerika combinatie, dan kun je dromen zonder te slapen en heb je die tijd toch nog goed besteed. Niet geheel toevallig waren we erbij toen Low Roar begin dit jaar in Utrecht optrad en toen liep het kippenvel ons over de rug.

Tchakatakapam Duo

Suck on this Safri Duo

Simpel spatiegebruik maakt het een stuk gemakkelijker om tegen je vrienden te zeggen welke band CJP nu ook alweer tipte als onontdekte parel. Probeer dit maar eens: tchaka taka pam. Duo. Zo weten je vrienden ook meteen wat voor muziek het is: precies zoals je bij zo'n ritmische naam mag verwachten zijn dit twee op elkaar inspelende drummers. Een soort Safri Duo, maar dan minder corny. Tchakatakapam mag dan geen melodielijnen hebben, ze zullen je op Lowlands met elke drumbreak dieper een trance in trekken waar je pas na een uur weer uitkomt.  

18+

Nooit geweten dat een krijsende kraai zo sexy kon zijn.

Deze band is alleen toegankelijk voor de mensen die de CJP-gerechtigde leeftijd bereikt hebben. Voornamelijk wegens hun soms erg expliciete teksten, maar misschien nog meer omdat je van deze muziek onherroepelijk zin krijgt in seks. Met wie dan ook. Zelfs als de beat, zoals in het nummer hierboven, voornamelijk bestaat uit een krijsende kraai. Het gerucht gaat dat filmen daarom verboden is tijdens dit concert en Lowlands extra beveiligers inhuurt om bezoekers te controleren op geboortejaar.

OT VINTA

Please OT VINTA, laat dit ook de podiumopstelling zijn.

We kunnen er niet helemaal de vinger opleggen waarom, maar 'wereldmuziek' is dit jaar zeer goed vertegenwoordigd op Lowlands. En dan met name de wereldmuziek van het opzwepende soort. OT VINTA heeft daar al twintig jaar ervaring in en maakt in ieder geval geniale video's. Omdat Oekraïne bovendien wel weer eens een opsteker kan gebruiken, lichten we deze vier tekenfilmfiguren graag extra uit. 

Courtney Barnett

De beste single van het jaar. Punt.

Ja. Sorry. Natuurlijk ken je Courtney Barnett al. We willen gewoon zeker weten dat je dit niet overslaat op Lowlands. Want hallo, zij maakte het beste album van het jaar tot nu toe. In ieder geval qua teksten. Ondanks haar crazy tourschema is Courtney in ieder geval tot december niet meer in Nederland te zien. Dus ja, wie er ook tegelijkertijd op een ander podium staat, wij zijn hier. Zelfs als dat betekent dat we Limp Bizkit, Roots Manuva, Underworld of The Chemical Brothers moeten missen.

Bereid je alvast goed voor en beluister de échte parels van Lowlands in onze handige Spotify-lijst. Op één CJP-pas kun je dit jaar twee weekendkaarten kopen voor Lowlands met elk € 10,- korting. Grijp die kans. En mochten we nog parels gemist hebben, laat het ons weten!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.