Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
A little something for The Weeknd
08 JUL 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Muziek

A little something for The Weeknd

The Weeknd gaf nog nooit een soloconcert in Nederland. CJP-stagiair Faye is fan en start een campagne via Live on Demand om dat te realiseren. Jij kunt met korting één van de eerste tickets scoren!

Een stem die je van je stoel laat glijden, rauwe lyrics en het creatiefste dreadlockkapsel ooit. Abel Tesfaye, oftewel The Weeknd, is een rijzende ster en dropt binnenkort zijn derde album. Inmiddels verdient-ie toch zeker een soloconcert in Nederland. Hallo, de man vulde dit jaar in zijn eentje Coachella’s main stage! Daarom start ondergetekende via Live on Demand een campagne om het eerste soloconcert van The Weeknd in Nederland te realiseren. Daar is jouw hulp bij nodig, mét CJP-korting.

Geen geduld om een heel verhaal te lezen en ben je al fan? Scoor dan direct je kaart(en)! Let er als CJP'er op dat je de CJP-golden tickets selecteert, niet de reguliere. 

Nou... Overtuig me eerst maar eens
Dat sommige leeftijdsgenoten denken dat ik doel op vrijdag, zaterdag en zondag als ik het over The Weeknd heb, vind ik op z’n zachtst gezegd eigenaardig. Stelletje letterlijk nemende onwetenden! Oké, hij is slechts twee keer in Nederland geweest: vorig jaar in het voorprogramma van Drake en in 2012 op het PITCH festival. Maar met alle hysterie rond Fifty Shades of Grey kán zijn nummer Earned It je toch niet zijn ontgaan?

Regisseur Sam Taylor-Johnson zou ook gek zijn als ze hem niet gevraagd had om een soundtrack te leveren voor de film. Als iémand ongegeneerd over De Daad zingt, is dat The Weeknd wel. Bij deze wil ik direct wat doen aan de matige kennis over zijn verdere muziekrepertoire en achtergrond. Kan ik ook weer met een gerust hart slapen.

Als die eerste uithaal alleen al je geen kippenvel geeft, moet je je oren laten checken. 

Recap
De Canadees-Ethiopische Abel (25) besloot op zijn zeventiende uit huis te gaan en te stoppen met school. ‘We pakten de matrassen van onze ouders, gooiden ze in het shitty busje van een vriend, vertrokken in een weekend en bleven lang weg van huis’, vertelde hij tijdens een zeldzaam Q&A. Dit beruchte weekend heeft hem zijn artiestennaam opgeleverd. Wegens copyright van een Canadese band die al The Weekend heette, liet-ie de ‘-e’ weg.

The Weeknd bouwt sinds 2010 zijn muziekrepertoire op. Met de mixtape House of Balloons wist hij een kleine schare fans op te bouwen. Hij bleef nog lang een mysterieuze zanger, verschuild onder het YouTube-account ‘xoxxxoooxo’. Abel deed de dingen op zijn eigen manier, onder de mainstream door.

Ballonnen en een naakte dame in bad. Where it all started.

In 2012 verscheen zijn debuutalbum Trilogy (2012), bestaande uit – zoals de naam al doet vermoeden – een drietal albums. Muziekspotters kregen aandacht voor The Weeknd en het succes kwam snel. In 2013 verscheen zijn tweede album Kiss Land. Verder bracht hij enkele singles uit, zoals Wicked Games, Often, Love Me Harder en het onlangs gedropte The Hills en Can’t Feel My Face. Samenwerkingen met o.a. Drake, Wiz Khalifa, Rick Ross, Kanye West en Ariana Grande kan The Weeknd van zijn lijstje afstrepen.

Rauwe misleider
Rauwe teksten zijn The Weeknds specialiteit. De zanger misleidde me in het begin eigenlijk een beetje. Alleen hij mag dat. Want Abel weet als geen ander voor elkaar te krijgen om dirty lyrics zo te laten klinken alsof het de meest romantische, sensationele proza is. ‘I can make that pussy rain’ en ‘do you like the way I flick my tongue or nah?’ zijn slechts twee bescheiden voorbeelden uit zijn vocabulaire. Die ik keihard meebrul, overigens. Mij had-ie vooral te pakken met Twenty Eight. Klinkt super romantisch, maar gaat uiteindelijk om een onenightstand die hem tot zijn grote ergernis blijft stalken.

The Hills: één van de nummers op z'n nieuwe album.

How dare you
De sound van de zanggoeroe weet mij altijd weer mee te slepen. Sexy, gevoelig, duister, soms een vrolijke uitschieter zoals Can’t Feel My Face: er is haast geen vinger op te leggen. Moet je ook niet willen. Enkele muziekjournalisten geven het beestje toch een naam en plakken het label PBR&B – arrgghh – op The Weeknds muziek. Een opkomend hipster R&B-genre waar onder anderen ook Miguel en Frank Ocean onder geschaard worden. PBR is een afkorting van Pabst Blue Ribbon, een biersoort die naar verluidt vooral studenten en hipsters drinken. Aangezien deze term vluchtig en als grapje is bedacht, hang ik deze echt niet aan. How dare you.

Ik hoor sporen van R&B, hiphop, electro en rock in The Weeknds muziek, maar vooral een dijk van een stem. Hij haalt loepzuivere hoge tonen en maakt de lekkerste uithalen. Van luieren op de bank tot feesten in de late uurtjes en vervolgens met een dikke kater bijkomen: The Weeknd staat bij mij altijd op repeat, shuffle en volumestand nog-nét-lief-voor-m’n-oren-terror.

Often knalt eh, often uit m'n speakers. Ook een lust voor het oog: de clip werd alom geprezen bij de Much Music Video Awards. 

XO
The Weeknds concerten zijn intiem, ondanks de steeds groter wordende concertzalen waar-ie in optreedt. Hij heeft het niet nodig om á la Usher een dame op het podium te roepen en vervolgens te dry humpen. Abel overspoelt je vanaf het podium al met zijn charme en sterke teksten. Hoe ik dat weet? Avonden lang zielig vanachter m’n laptop naar zijn optredens kijken. Abel trakteert zijn fans door regelmatig ‘XO ‘till we overdose’ naar ze te jodelen en zingt ook zijn allereerste singles zoals The Morning nog. Dat doen veel artiesten niet hoor. Die verdommen het, omdat ze het zat zijn om ze zo vaak te zingen.

Ananas
Oké, het haar. We moeten het er tot slot even over hebben. Vergelijkingen met een cactus, Spongebobs ananas en een joker zijn al voor je gemaakt. Wat nou echt het idee erachter is? Dat antwoord blijf ook ik je schuldig. Lijkt erop dat-ie gewoon dreadlocks aan het groeien is en lekker anders wil zijn. Want ‘normaal is lelijk’, aldus Abel. Ik durf te wedden dat als hij moet kiezen tussen een vriendin en zijn haar, de schaar ver achterwege blijft. Dát is wat ik zo heerlijk aan The Weeknd vind. Hij doet wat hij wil.

De mysterieuze aankondiging van zijn nieuwste album. Rumour has it dat-ie de studio is ingedoken met Kanye West en Ed Sheeran.

Nu ook hongerig naar een ticket voor The Weeknds eerste Nederlandse soloconcert? Verzeker jezelf van een goede plek door één van de eerste kaartjes met 10% CJP-korting te kopen. Jij betaalt dan dus € 27,-. Wanneer er honderd zijn verkocht, neemt Live on Demand contact op met The Weeknd en zijn team en wordt alles op alles gezet om het concert te realiseren. Als het om de een of andere reden toch niet lukt om ‘m naar Amsterdam te halen, krijg jij je geld gegarandeerd terug. Simple as that.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.