Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
9 filmsoundtracks die je leven veranderden
08 JUL 2015 • Door Ruud Vos • Meer blogs over Muziek

9 filmsoundtracks die je leven veranderden

Zie je een groep mannen over straat lopen in pak, dan hoor je in je achterhoofd Little Green Bag van George Baker. Zo'n invloed kunnen filmsoundtracks hebben. CJP zocht en vond de exemplaren die in je hersens gebrand zijn.

Bij de Robeco SummerNights kun je in het Concertgebouw luisteren naar bekende filmmuziek, een genre waar iedereen wat mee heeft. We ontkomen er niet aan om situaties in ons achterhoofd te koppelen aan passende filmmuziek. Zo krachtig zijn filmbeelden en de muziek die daarbij hoort soms. Onderstaande titels zijn het bewijs.

1) Trainspotting (1996)

Een klein Schots drugsfilmpje maakte furore halverwege de jaren negentig. Het publiek blijft vaker weg bij films die door critici op handen worden gedragen, maar zelden bereiken zulke films alsnog een cultstatus. Hoe stijlvol regisseur Danny Boyle ook filmt, dit was nooit gebeurd zonder de soundtrack. Iggy Pop en Lou Reed aan de ene kant van het spectrum, moderne ravemuziek aan de andere. Toen Born Slippy van Underworld explodeerde in de hitlijsten, vond de oranje-witte cd-hoes razendsnel zijn weg naar de platencollectie van menige filmgeek. Uiteindelijk kreeg de soundtrack van Trainspotting eerder een vervolg kreeg dan de film zelf. 
Nederlandse filmproducenten probeerden het trucje te imiteren met de soundtrack van Naar de klote. Good To Go van Flamman & Abraxas werd een hit, de rest van de songs (en de film zelf) zijn inmiddels vergeten.

Underworld - Born Slippy

2) Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino lijkt te regisseren met een staafmixer en een kom vol genres en filmcitaten. Dankzij hem kunnen filmgangers sinds 1992 niet meer naar Stuck In The Middle With You luisteren, zonder een afgesneden oor voor zich te zien. Wat hij in dat jaar met Reservoir Dogs deed, perfectioneerde de regisseur in 1996 met Pulp Fiction. Doorspekt met filmcitaten barst die score los met de surfplaat Misirlou van Dick Dale. Een vergeten klassieker, afgestoft en wereldberoemd gemaakt. Eigenhandig blies Tarantino de hoogtijdagen van de filmsoundtrack in, en bleef met onder ander Kill Bill en Death Proof de grootmeester van het genre. 

Dick Dale and his Deltones - Misirlou

3) Requiem for a Dream (2000)

Meezinghits zorgen meestal voor een catchy soundtrack, maar harten stelen met instrumentale composities is een kunst op zich. Clint Mansell deed het gewoon. Vanaf 2000 vond het zilveren schijfje met de bombastische filmmuziek van Requiem for a Dream zijn weg naar veel platenkasten. Een heftige compositie, voor bij horrorbeelden van junks die naar de klote gaan. Het belangrijkste deuntje, Lux Aeterna, dook later ook op in een trailer van The Lord of the Rings. Daarna neuriede iedereen het mee.

Clint Mansell - Lux Aeterna

4) O Brother, Where Art Thou? (2000)

Waar Tarantino vergeten classics van zijn jeugd nieuw leven inblies, gingen de broertjes Coen nog een flinke stap verder. Met producer T-Bone Burnett stelden ze een lijst stokoude gospel, bluegrass en folk samen, om hun Mississippi-avontuur van de juiste sound te voorzien. Nieuwe artiesten speelden krakerig oude volksmuziek. Wat daarna gebeurde, verbaasde ook henzelf. Het regende Grammy’s en de concerten die volgden leverden zelfs hun eigen documentairefilm op, Down The Mountain.

The Soggy Bottom Boys - Man of Constant Sorrow

5) Amélie (2001)

Studentenkamers kleurden in de 00’s een stuk groener dankzij twee dingen: de poster en de rondslingerende soundtrack-cd van Amélie. Net toen iedereen dacht dat een accordeon weinig meer te bieden had, was daar Yann Tiersen. Je ruikt de sprookjesachtig zoete straatgeur van de film bijna, wanneer je naar zijn songs luistert. Binnen de kortste keren werd deze soundtrack een cliché. Overal hoorde je 'm: tijdens etentjes bij je tante, in reclames en terwijl je zat te wachten bij de tandarts.

Yann Tiersen - Les Jours Tristes

6) The Bodyguard (1992)

Een buitenbeentje in de hippe shit van de rest van de lijst, maar The Bodyguard heeft nog steeds de bestverkochte soundtrack uit de filmgeschiedenis. De film zelf, een vehikel voor Whitney Houston, trok massaal huisvrouwen met dozen tissues de filmzaal in. Een cover van Dolly Parton werd de eerste single. Ondanks dit copy/paste-werk wist hij toch negen weken lang de hitlijsten te domineren. Wees eerlijk: bij plotselinge stiltes, al dan niet in het echte leven, verwachten we  stiekem nog altijd een drumslag, gevolgd door: 'And Iiiiiiiiiiii-e-yay! Will always love you…!'

Whitney Houston - I Will Always Love You

7) Office Space (1999)

Drie kantoorsullen met swag is op zichzelf al hilarisch. Zet er de raptekst ‘Damn, it feels good to be a gangster’ onder, en je hebt het ronduit briljante Office Space. Zoals Debiteuren, Crediteuren en Dilbert werd deze film juist omarmd door de subcultuur waarmee de draak wordt gestoken. Kantoorpikkies over de hele wereld wilden ook wel zo´n soundtrack met de Geto Boys en Ice Cube onder hun eigen leven. Zonder Office Space had een Lonely Island vast nooit bestaan.

Geto Boys - Still

8) The Lion King (1994)

Cheesy en sentimenteel, dat zijn de meeste Disney-soundtracks. De gouden greep bij The Lion King was dat Elton John werd gevraagd voor de belangrijkste songs, want die weet dat soort muziek juist uitstekend naar zijn hand te zetten. De Britse popster greep zijn kans met de grootse liefdesballad Can You Feel The Love Tonight. In een kladversie van de film wilden de makers het laten zingen door Timon en Pumbaa, de komische bijfiguren van het verhaal. Elton John moest er niks van hebben; het was romantisch, niet lachwekkend. Uiteindelijk kreeg de liedjesschrijver gelijk. Wie denkt aan Disney-romantiek, denkt aan dit nummer.

Elton John - Can You Feel The Love Tonight?

9) Drive (2011)

Misschien zijn we verzadigd, misschien komt het door de gekelderde cd-markt, maar soundtracks zijn tegenwoordig niet meer zo populair. Soms is er een klein origineel meesterwerkje dat dapper weerstand biedt tegen de teloorgang. Zo maakte de film Drive electro bijna mythisch. Mannen die stiekem ook een beetje Ryan Gosling willen zijn, gingen non-stop naar deze plaat luisteren en zilveren bomberjacks dragen. Er staan artiesten op de plaat van wie niemand misschien ooit had gehoord, als hun muziek niet zo naadloos aansloot op de sfeervolle neonbeelden van de film. Drive betekende een doorbraak voor onder andere David Grellier (alias College) en Kavinsky.

College feat. Electric Youth - A Real Hero

Dat bombastische klassieke filmscores ook verdomde hip kunnen zijn, bewijst het orkest Philharmonie Zuid-Nederland. In Summer Nights at the Movies komen op 11 juni grote klassiekers voorbij uit West Side Story, The Kings’s Speech en Shrek. En Hadewijch Minis praat de avond aan elkaar. En… actie!: met je CJP-pas krijg je € 7,- korting op de tweederangs-plekken. That’s a wrap.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.