Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat ik geleerd heb tijdens een weekend Oerol
16 JUN 2015 • Door Sara Madou • Meer blogs over Festival

Wat ik geleerd heb tijdens een weekend Oerol

Van briljante voorstellingen via vele fietskilometers naar Duralex-glazen: we zaten met CJP-korting op Terschelling en zagen van alles.

1: Op Terschelling hebben ze een cranberry-obsessie. Zoals CJP al eerder signaleerde, houden ze van cranberries op dit eiland. Maar het bleek nog serieuzer dan gedacht. Nu leveren deze bessen een goede dosis energie, die je wel kunt gebruiken tijdens een festival. Cranberry-cheesecake is in het bijzonder aan te raden. Of je kunt een tour du cranberry doen, met in alle etablissementen een vergelijkend cranberry-taart warenonderzoek. Mocht je nu benieuwd zijn naar de reden van deze overweldigende hoeveelheid cranberries? Hebben we voor je! Rond 1860 spoelde er –volgens de legende- een Amerikaans schip aan met kisten cranberries. Men wist niet wat ze ermee aan moesten en de vruchten nestelden zich gemoedelijk in de duinen. Na een paar jaar had de plant het complete eiland overgenomen en gingen de bewoners maar eens kijken wat je allemaal met de cranberry kon doen. Best veel dus.

2: En van Duralex-glazen houden ze zo mogelijk nog meer. Waarschijnlijk is er ook ooit een schip met kisten Duralex-glaasjes aangespoeld. Je krijgt er namelijk al je Terschellinger dranken in. Water, koffie, thee, wijn en natuurlijk cranberrysap. Wel zo overzichtelijk.

duralex glas CJP Oerol
Het enige item dat je op Terschelling meer ziet dan cranberries.

3: De mannen van Young Gangsters zijn koningen. Want god, wat zagen we met hun Guess who’s back? een wervende show. Een gospelpredikant wil het publiek overtuigen om zijn inner-Jezuspower op te roepen, wat resulteert in niet-irritante publieksparticipatie, schaduwgevechten en ultieme meezingers. Ja, dat is net zo geweldig als het klinkt. Met bonus voor de meest sexy Jezus ooit. Als je tijdens deze show niet aan het dansen slaat, heb je geen hart. Of geen benen.

Sexy Jezus in actie.

4: Een festival is leuker wanneer de zon schijnt. Beetje een open deur, maar toch. Op vrijdag genoten we in pure extase van zonnig festivalweer, maar het was bikkelen toen het bij de vrijdagavondvoorstelling Reuzen (knap kunststuk met Gijs Naber op stelten) zwaar afkoelde en slippers plus een kort rokje wat optimistisch bleken. En op zondag was het een dergelijk winderig en regenachtig niveau, dat het bbq-weer een 3 kreeg en de beoogde strandmiddag switchte naar een middag in het cranberrymuseum (Dat bestaat dus! Inclusief opgezette vogels. Geen idee waarom, maar het zag er best gezellig uit). *Piet Paulusma-modus uit*

5: Shakespeariaanse taal is nog steeds briljant. Op een parkeerplaats aan het strand, op een hoge tribune en met een shoarmakar voor de neus, keken we naar Much ado about nothing. Het Amsterdamse Bostheater en Noord Nederlandse Toneel vertellen het beroemde verhaal over liefde, jaloezie, roddels en alle problemen die dingen kunnen opleveren. In deze bewerking was het ontroerend, serieus en grappig tegelijk. Een sterk staaltje acteerkunst, in kostuums die net zo hard swingen als de muziek en een woordenspel dat ondergetekende hoofdredacteur/taalliefhebber zeer bekoorde. Net als een van de hoofdrolspelers Dragan Bakema overigens, maar dat is weer een heel ander verhaal.

CJP Oerol Bostheater Much ado about nothing toneel
Ja, nu lach je nog!

6: Maar vergeet ook vooral de Friese taal niet. Het jonge gezelschap Tryater toont op Oerol met Holes het verhaal van ongeluksvogel Stanley Yelnats. Hij heeft de ene klotedag na de andere en dat doet hem uiteindelijk in een soort strafkamp belanden, middenin de woestijn (voor de gelegenheid de Terschellinger duinen). Elke dag graven hij en zijn lotgenoten kuilen. Om karakter te kweken. Wéér pech, denkt Stanley. Maar komt dat door de vloek die op zijn familie rust, of is de doemdenker verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Het aanstekelijke enthousiasme van de acteurs sleept je mee in het verhaal en de bijpassende muziek, doet het zand letterlijk opstuiven en zet je nog aan het denken over wilsbeschikking ook. Met bonuspunten voor het speels door de voorstelling gewoven Fries, verrassend goed te volgen voor non-Friezen.

7: Het is handig om enige fietstraining in de benen te hebben. Je trapt namelijk nogal wat kilometers weg, van de ene voorstelling naar de andere, via het festivalterrein, terug naar je hotel. Kun je mooi al die cranberrytaart eraf trainen.

cranberry terschelling oerol cjp
We hebben het best vaak over cranberries in dit verhaal. Sorry.

8: Sommige hoeren kunnen mooi zingen. Dat hoorden we bij De Boskat, van Carrie & Co. De Rotterdamse en roodharige Carrie (niet ‘Tefsen’ of ‘die van SATC’, maar gewoon Carrie) presenteert het verhaal van een bordeel op Terschelling, dat plaats moet maken voor een ero-centrum (klinkt Sex voor de Buch-esque). De meeslepende songs, het lekker nuchtere gevoel voor humor en de met vlaggetjes zwaaiende mannen (‘nu zie je hoeveel mannen waarde hechten aan een bordeel’) vormen een lichtzinnige doch entertainende mix.

9: Oerol is méér dan toneel. Film, bijvoorbeeld. Na wat vriendelijk ogende koeien geaaid te hebben, belanden we op zaterdagavond in een weiland voor een enorm scherm. Knus onder dekens, in een opklapbare stoel genesteld, was daar de documentaire An Island, van het Italiaanse kunstenaarscollectief ZimmerFrei. Sfeervolle plaatjes van Terschelling, haar bewoners en plaatselijke gebruiken (waarschuwing: ze doen iets zeer verontrustends met maskers waar die uit The Purge niets bij zijn). Een van de hoofdrolspelers werd de avond erop overigens in het echt gespot, en dat is toch eigenlijk net zoiets als een beroemdheid tegen het lijf lopen. In the pocket.

10: Als je je telefoon kwijt bent, kun je dat het beste doen op een eiland. Verlies in Amsterdam je telefoon, en je ziet een paar nanoseconden later triomfantelijke foto’s van de dief in je Cloud. Verlies op een Waddeneiland je telefoon, en even later krijg je hem door een vriendelijke local weer retour. Na een vergelijkbare ervaring op Ameland vorig jaar, viel dit eerst frustrerende en daarna heuglijke feit ons nu weer ten deel. Een moederziel alleen op het erf (zie 9) achtergelaten iPhone kwam de dag erna ongedeerd terug in ons bezit. Zonder dat er mee naar Australië was gebeld of vindersloon geëist werd. Nice.

11: Het festivalterrein Westerkeyn is de Parade, Best Kept Secret en Solar in één. Maaltijden zo lekker dat je moeder ze nog niet beter kookt, écht goede huiswijn (in Duralex-glaasjes), optredens van artiesten als Typhoon/The Kik/Snowapple, een wijnbar (met glazen op pootjes), biologische friet die zijn weerga niet kent en ultieme vrolijkheid: zelfs een tegenvallende temperatuur kan het humeur van de gemiddelde Oerol-bezoeker niet temperen. Bovendien kun je er lastminute-kaarten kopen als je van spontaniteitsschool bent en bier drinken in schuur. Oftewel: je kunt ook gewoon een compleet weekend op het festivalterrein bivakkeren en het theateraspect beperken tot het bekijken van de bezoekers, waarna je nog steeds een perfect weekend hebt.

Oerol CJP Westerkeyn
Fun met een viool.

12: Neem je rust. CJP’s vrij ambitieuze plan van vier voorstellingen per dag bleek too much. Dan moet je op zijn minst een opgevoerde e-bike bezitten en geen behoefte hebben aan eten, drinken of slaap. Drie is de max, zodat je ook nog wat tijd hebt om desbetreffende voorstellingen te verwerken in je brein. En kies je overnachtingsplek zorgvuldig. Op Camping Terpstra, waar de gelukkigen met een CJP Exclusief-pakket zaten, was het beregezellig: live muziek én genoeg mensen in de buurt om je te helpen bij het kunstig in elkaar vouwen van je uitklaptent. Uw verslaggever verbleef in de Folkshegeskoalle, oftewel Volkshogeschool, dat je tong moeiteloos doet breken op de Friese uitspraak (spreekt uit als ‘skwalle’, naar wij begrepen). Een plek middenin het bos, druipend van de nostalgie en gemoedelijkheid, waar een gezellige post-it met ‘CJP’ op de kamerdeur prijkte en iedereen het aantal genuttigde consumpties in de huiskamer braaf op een formulier noteerde.

13: Het is verslavend. Er is nog net geen behoefte aan een afkickkliniek, maar dat uw CJP-verslaggever een Oerol-verslaving te pakken heeft, is zeker. Een eiland vol blije mensen, cultuur en cranberries: weer of geen weer, wij zijn er volgende keer alvast bij. Mét ebike (of stevigere bovenbeenspieren).

Voor de lastminute-beslissers of al op het eiland aanwezigen: voor CJP Exclusief moet je wachten tot 2016, maar CJP’ers krijgen ook dit jaar nog € 2,50 CJP-korting op Oerol-kaarten. Oerol loopt tot en met 21 juni.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.