Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Quiz: hoeveel samples herken jij?
09 JUN 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Quiz: hoeveel samples herken jij?

Oké muziekfreaks, tijd voor een serieuze test. Kun jij de originele artiest noemen van de samples in deze tien recente hits?

Gisterochtend zei Jeroen van den Boom sorry tegen Claudia de Breij, omdat hij zonder het te vragen een cover uit wilde brengen van haar Mag ik dan bij jou?. Inmiddels is alles weer koek en ei tussen de twee, want laten we wel wezen: het is best een eer als iemand je muziek zo mooi vindt dat ze er zelf geld mee willen verdienen. De samples in onderstaande hits zijn vaak zó kort, dat het de vraag is of er ooit toestemming voor is gevraagd. Let dus goed op, je luistert er zo overheen. Het antwoord op alle vragen, hoor je in onze Herken De Sample-playlist op Spotify.

1. Jamie xx - Gosh

Het gaat om de drumsample op o.a. seconde 0:06 (hij komt in het hele nummer terug).

Deze sample heb je eerder gehoord. Heel vaak zelfs. Meer dan 1200 artiesten gebruikten het stukje drums namelijk al, onder wie een hoop prominenten: Kanye West (meerdere malen), Nicki Minaj, Snoop Dogg en zelfs de Bomfunk MC's. Het origineel stamt echter uit 1972 en de uitvoerend artiest is een vrouw. 

2. Tame Impala - Eventually

Opnieuw een 'sample' van drums, op 4:49.

Misschien geen sample in de originele zin van het woord, want deze drumpartij is gewoon live in de studio opgenomen, maar de aparte 'drumbreak' op 4:49 is onmiskenbaar een exacte kopie van een bepaald nummer. Dat weten we zo zeker, omdat Tame Impala niet de eerste is die dit loopje heeft gebruikt: het is een heel bekend motief in de funk. Uiteraard heeft Kanye West het gerecycled, maar het leent zich blijkbaar ook goed voor wat agressievere muziek: het geluid staat ook op albums van Prodigy en Linkin' Park. We zoeken een plaat uit 1973, met schedels op de voorkant.

3. Wiz Khalifa ft. Charlie Puth - See You Again

Deze hele clip is een eerbetoon. Daarom gaan we er even vanuit dat de zin die Wiz Khalifa op 0:41 rapt geen jatwerk, maar een hommage is. Aan de Grootste Man In Hiphop Ooit. Duidelijker kunnen we niet zijn.

4. Kovacs - My Love

Vanaf seconde 9 gaat deze sample helemaal los.

Eén van de originelere samples uit deze lijst. In de zin dat het geen oude soulplaat is, maar een nummer uit een wereldberoemde opera. De opera heeft een vrouwennaam, de componist is een man.

5. Kendrick Lamar - King Kunta

De tekst op seconde 0:48 is al meer dan veertig jaar oud.

Kendrick Lamar houdt van samplen. In King Kunta alleen al zitten minstens zes andere nummers verstopt. Hallo, Curtis Mayfield, Jay Z en Michael Jackson! Wij zijn echter op zoek naar het nummer waar Kendrick naar verwijst met de zinsnede 'I can dig rappin''. Die zin is al 42 jaar oud (uit 1973, jawel) en afkomstig van de man die zich zeer waarschijnlijk de meest gesamplede artiest allertijden mag noemen. 

6. DJ Fresh ft. Ella Eyre - Gravity

Vanaf 0:43 moet je de sample op zijn minst herkennen

De enige artiest die qua aantallen in de buurt zou kunnen komen van de man achter de vorige sample, is de band die we nu zoeken. Het was in 1969 slechts een b-kantje waar de drummer er even lekker op los mocht rammen, maar inmiddels ken jij het als de Amen Break. Oftewel: 'hét drum 'n bass ritme'. 

7. Hot Chip - Need You Now

De vrouwenstem vanaf seconde 0:17.

We zijn er niet helemaal achter gekomen of de vrouw die je vanaf seconde 0:17 op de tv ziet, ook degene is die het originele nummer inzingt. Dat geeft al wel aan dat de originele artiest niet bepaald bekend was. Daarom geven we een kleine fonetische hint: denk aan een Nederlandse dj waarvan je geen hele lepel in je mond kunt steken en doorslikken.

8. Macklemore & Ryan Lewis - Thrift Shop

Waar komt de scratch op seconde 2:00 vandaan?

Deze hit is beduidend ouder dan de andere nummers op de lijst en dat heeft een reden. We wilden per se deze scratch erin, omdat we ons al jaren afvroegen waar 'ie nou vandaan kwam. We zijn in dit geval op zoek naar de naam van het nummer, omdat er een mannelijke en een vrouwelijke versie van het origineel is en die zijn door twee verschillende artiesten gemaakt.

9. Shamir - Darker

De sample vanaf seconde 0:01 is zó lang, dat je bijna van plagiaat kunt spreken.

Van een hiphopnummer waar een soulsample in zit, kijken we niet heel erg op. Maar de afstand tussen deze slaapkamerdance en het origineel, een noise rockplaat uit 1991, is ongeveer even groot als de woestijn in de clip. Mooi, wat een beetje vertraging al niet kan doen. De titel van het originele nummer is overigens Owner's Lament, wat zich vrij laat vertalen in de toepasselijke titel Geweeklaag van de eigenaar.

10. Rae Sremmurd - This Could Be Us

Het pianootje vanaf seconde 1:02 is vrijwel exact gekopieerd.

1973 was een goed jaar, sample-gewijs. Ook het pianootje onder This Could Be Us is afkomstig van een soulalbum uit die tijdspanne. Helaas is het origineel het enige nummer dat we niet op Spotify konden vinden. Hij staat dus niet in onze playlist met alle antwoorden. Voor deze verwijzen we je dus even naar YouTube.

Zo. Willen de echte kenners zich even melden, wie had er meer dan één antwoord goed? De rest mag om te oefenen nog even in de bakken van hun favoriete platenzaak graaien, met CJP-korting uiteraard.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.