Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 23
04 JUN 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Likkebaardend Lekkere Luisterlijst week 23

Wij van CJP weten wel wat lekker is. Luister daarom voor de laatste tracks iedere week naar de Likkebaardend Lekkere Luisterlijst. Deze week o.a. Fresku, A$AP Rocky, SOAK en Birth Of Joy.

Fresku ft. Shirma Rouse - Ik Wil (single)

Twee weken geleden huilde heel Nederland mee bij Ali B.'s emotionele liedje over zijn kinderen, deze week krijgen we een brok in de keel bij Fresku's ontroerende hommage aan zijn kroost. Bij dezen willen we graag even een oproep doen aan alle rappers die nog van plan zijn eenzelfde nummer uit te brengen: doe het niet. Niet omdat we een huilbui meer of minder on stegen de borst stuit. Niet omdat we vinden dat rappers het real moeten keepen. Maar puur omdat Fresku de lat op een plek heeft gelegd waar maar weinigen in Nederland bij kunnen. Dat belooft wat voor het album Nooit Meer Terug, dat op 4 september uitkomt.

SOAK – Before We Forgot How To Dream (album)

Zelfs als je de top 5 niet haalt en 'slechts' strandt op de longlist van BBC's prestigieuze Sound Of...-lijst, zijn de verwachtingen hooggespannen wanneer dan eindelijk je debuutalbum uitkomt. Bridie Monds-Watson (18 jaar) maakt ze waar op Before We Forgot How To Dream. De Ierse singer-songwriterartiestennaam SOAK, heeft een heel knappe plaat gemaakt. Bij vlagen (Reckless Behaviour, Sea Creatures) doen haar teksten en de manier waarop ze die praatzingt denken aan Courtney Barnett, maar haar muziek is dan weer een stuk dramatischer en minder staccato dan die van de Australische. Dromeriger ook, vooral wanneer er strijkers aan te pas komen. In combinatie met haar aparte accent en die prachtig hese, uit-duizenden-herkenbare stem, dringt dan ineens Björk je gedachten binnen. Of misschien is teenangsty SOAK toch meer 'Lorde voor op de slaapkamer'. Dat zijn grote vergelijkingen, maar we zeiden het al: BWFHTD is een knappe plaat geworden. Je zult meer dan één luisterbeurt nodig hebben om hem helemaal te plaatsen. Gelukkig is nog een keer luisteren precies wat je wil als het laatste nummer afgelopen is.

A$AP Rocky – At.Long.Last.A$AP (album)

A.L.L.A. staat inmiddels een kleine week op Spotify. Het tweede solo-album van A$AP Rocky zou eigenlijk pas op 2 juni verschijnen, maar werd online gelekt en in allerijl ook online gezet op de officiële kanalen. Zo haastig als dat release-proces moet zijn gegaan, zo laidback is Rocky's flow op A.L.L.A.. Hij rapt beheerst en trefzeker over slome, soms soulvolle, maar altijd donkere beats. De jongen is een man geworden. Ook al zitten de teksten nog vol bitches die eh... van alles over zich heen krijgen. Met een bijzondere vermelding voor Rita Ora, die flink onder handen wordt genomen op Better Things. Op de storm van kritiek die vervolgens online over A$AP werd uitgestort reageerde hij: 'Jaren geleden bedroog ik mijn vriendin met Rita. Rita heeft alles doorverteld en dus kreeg ik ruzie met mijn chick. Ze heeft mij in problemen gebracht.' Right, misschien moeten we zijn schijnbare volwassenheid toch even heroverwegen. 

Birth Of Joy – Live At Ubu (album)

Technisch gezien is Live At Ubu geen 'nieuwe muziek', want alle nummers op de plaat stonden eerder al in een studio-versie op de albums Make It Happen, Life In Babalou en Prisoner. Toch hoort hij in deze lijst, want dit is de eerste keer dat je Birth Of Joy kunt horen zoals het moet. De beste live-band die we in Nederland hebben, live in je fucking huiskamer.

Sarah Jane – Letter To The Moon (single)

Eén van de acts waarbij je ons 11 juli vooraan zult zien staan op North Sea Jazz is de Amsterdamse zangeres Sarah-Jane. Ze was lange tijd achtergrondzangeres (voor o.a. Glennis Grace, Zwart Licht en Sabrina Starke), maar timmert sinds een jaar echt goed aan de weg van haar solo-carrière. In mei 2014 werd ze tot Radio 6-talent gebombardeerd vanwege haar single Psychedelic Love en je zou haar kunnen kennen van de soulvolle optredens die ze bij DWDD gaf. Ze blies ons bijna omver met de cover van Curtis Mayfields People Get Ready die ze daar deed en geeft nu het laatste zetje met Letter To The Moon. Wij zijn fan.

Leon Bridges  - Smooth Sailin’ (single) 

Het wordt een mooie dag, die 11 juli. Ook Leon Bridges maakt dan zijn opwachting op North Sea Jazz en hoezee, hij staat niet tegelijkertijd geprogrammeerd met Sarah-Jane. Een jaar geleden was Leon nog gewoon afwasser. Hij trad af en toe voor de lol op op een open mic-avond met zijn retro R&B/soulliedjes die net zo goed in de jaren vijftig geschreven hadden kunnen zijn. Toevallig zien een paar muzikanten hem spelen en een paar weken later nemen ze samen wat demo's op. Het nummer Coming Home ontploft op het internet en al snel staan tientallen labels in de rij om een platencontract met Leon te tekenen. Columbia Records had blijkbaar het beste aanbod en brengt 19 juni het debuut van Leon uit. Dat betekent dat je dan nog ongeveer twee weken hebt om alle lyrics uit je hoofd te leren. Te beginnen met die van Smooth Sailin', zijn nieuwste nummer.

Abonneer je op onze Likkebaardend Lekkere Luisterlijst-playlist op Spotify. We updaten deze wekelijks met de nieuwste, tofste of opvallendste muziek. Als CJP’er krijg je korting op albums bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.