Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Jurassic Park zal nooit meer hetzelfde zijn
10 JUN 2015 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Jurassic Park zal nooit meer hetzelfde zijn

Vandaag gaat de vierde Jurassic-film in première: Jurassic World. We keken met heel veel plezier nog eens naar Jurassic Park (1993) en doken daarna behind de meest epische scenes. Pas op, na het lezen van deze Jurassic Park-feiten kun je nooit meer op dezelfde manier naar je favoriete dinofilm kijken.

Eén van de moeilijkste effecten was de kring in het glas water 

Steven Spielberg zit op een dag in zijn auto keihard mee te blèren met Earth, Wind & Fire (gokje: Fantasy). Vanuit zijn ooghoek ziet hij de auteruitkijkspiegel trillen bij een bepaalde bastoon. Dat leek hem perfect om de komst van een T-Rex mee aan te kondigen. Maar Spielberg zou Spielberg niet zijn als hij niet direct iets zou bedenken dat visueel nog dramatischer was: een perfecte kring in een glaasje water op het dashboard. Zo gezegd, zo gedaan, zou je denken. Maar nee. Michael Lantieri, die verantwoordelijk was voor alle 'special dinosaur effects', heeft er weken over gedaan om dit perfecte kringetje te maken. Hij ging bij allerlei geluidsexperts langs, maar niks werkte. Op de avond voordat de scène wordt opgenomen, pakt hij thuis een gitaar, zet er een glas op en speelt een paar noten. Voilá. De volgende dag boort Michael een gat in de auto, tot onder het dashboard, trekt er een gitaarsnaar doorheen en laat een gast onder de auto een paar keer pingelen.

De T-Rex brult als een pinguïn

Jurassic Park geluid roep van een t-rex
De glamour van Hollywood in één beeld: geluidsassistent Chris Boyes op jacht naar de stem van een T-rex.

Eén ding dat we niet weten van dino's is hoe ze klinken: stembanden rotten weg voordat ze fossiel kunnen worden. Spielberg gaf zijn geluidsmensen de opdracht zo natuurlijk mogelijk klinkende beesten te maken. Het hoofd van de geluidsafdeling voegde daar nog aan toe dat de geluiden nooit eerder gebruikt mochten zijn. En dus sjokte de arme geluidsassistent Chris Boyes wekenlang met zijn microfoon langs koeien, ratten, havikken enzovoort. De roep van de velociraptors is een 'doodgewone' kruising tussen de schrille schreeuw van een dolfijn onder water en het basgeluid van een walrus. Voor de Tyrannosaurus werd een combinatie van hond, pinguïn, tijger, alligator en olifant gebruikt. (Als je écht de diepte in wil wat betreft dino-geluiden, kun je ook nog even dit interview lezen met Gary Rydstrom. Hij stuurde Chris Boyes steeds op pad.)

Bedenk je bij elke scène even wat Spielberg buiten beeld doet

Jurassic Park world feiten raptors spielberg geluid hoe gemaakt korting CJP
Geluidsassistent Chris Boyes deed al zijn werk voor niks; geef Spielberg een megafoon en hij maakt zijn eigen raptorgeluiden.

Zoals gezegd, hebben we geen idee hoe dinosaurussen echt klinken. Maar Spielberg is een verrassend overtuigend stemacteur. In de scène waar een stel (koppel, kudde?) velociraptors wordt gevoed met een levende koe, zien de acteurs alleen wat struiken bewegen. Om ze enige houvast te geven tijdens het acteren, schreeuwde Spielberg achter hun rug raptorgeluiden in een megafoon. En stond die andere dude er goedkeurende gebaren bij te maken. 

Stop-motion makers dachten dat Jurassic Park het einde van hun carrière was en Spielberg stopte dat in de film

Begin jaren negentig worden special effects steeds vaker met de computer gemaakt. Deze Computer Generated Images waren vaak best wel ruk, dus aanvankelijk wilde Spielberg uitgaan van good ol' stopmotion voor zijn dino's. Hij investeerde veel tijd en geld in onderzoek naar hoe je dat er het best uit kon laten zien. Terwijl de poppen in elkaar werden gezet, was Spielberg toch wel benieuwd naar wat er kon met CGI. Hij liet een klein team wat testbeelden maken en bekeek deze beelden vervolgens samen met zijn stopmotionmaker Phil. Na het filmpje kijkt Phil Spielberg aan en geeft toe: ‘I think I am extinct’. De stopmotion werd geschrapt en Jurassic Park betekende de doorbraak van CGI. Maar Phil bleef werken bij de film: hij had de bewegingen van dinosaurussen zo minutieus bestudeerd aan de hand van zijn modellen, dat hij werd ingehuurd als bewegingsexpert die de CGI-beelden moest beoordelen. Bij wijze van eerbetoon heeft Spielberg Phils zinnetje in het script geschreven.

Maar niet alles in Jurassic Park is CGI

Het team achter Jurassic Park maakte enorme sprongen qua CGI. Maar voor een aantal scènes moesten ze toch gebruik maken van ouderwetse technieken. Waarschijnlijk omdat CGI nog niet geavanceerd genoeg was om de dino's er in close-up geloofwaardig uit te laten zien. Voor onder andere de raptorscène in de keuken mocht daarom ene John Rosengrant in een raptor suit klimmen. Wij zijn jaloers op John. Heel erg jaloers. OMFG, WAAR HAAL JE ZO'N RAPTOR SUIT?!? 

Ook een T-rex bibbert als hij het koud heeft

jurassic world park korting bioscoop t-rex bibberen van de kou CJP
Een pre-historische #FML.

Naast de raptors, stonden er ook twee levensgrote T-Rex modellen van negen ton op de set. Hier zaten geen mensen in, het waren bestuurbare robots. Het probleem met robots is echter dat er nogal wat electronica aan te pas komt om ze te laten bewegen en electronica kan niet zo goed tegen water. Maar in vrijwel elke scène met een Tyrannosaurus regent het pijpestelen. Daardoor kwamen de modellen soms op de meest onverwachte momenten tot leven. Als je net een broodje zalm naar binnen zat te werken bijvoorbeeld, de crew is zich een aantal keer wild geschrokken. Bij robots is het bovendien heel belangrijk dat alle onderdelen staan ingesteld op de juiste kracht. Anders draait je dinosaurus bijvoorbeeld zijn nek onnatuurlijk snel voor een beest van die grootte. De huid van de T-Rex zoog echter al die regen op als een malle en werd zo elke keer veel zwaarder dan berekend. De metalen diva moest dus na een paar takes steeds met handoekjes worden afgedroogd door het hele team. Anders stond ze er maar wat te bibberen.

Met een CJP-pas krijg je tot € 2,- korting op Jurassic World in de bioscoop en kun je kans maken op een Jurassic World-pakket. Daarin zitten niet alleen twee kaartjes voor de nieuwe film, maar ook een dvd van de eerste drie. Zoals een pinguïn zou zeggen: WHROAAAAAAWHRRR!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.