Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
It's a jungle out there
22 JUN 2015 • Door Tekst: Martine Bakker. Beeld: Martine Bakker. • Meer blogs over Festival

It's a jungle out there

Festivals: het zijn net safari’s. Hier aanschouw je beesten in hun natuurlijke habitat. Speels vechtend in de cirkelpit, levend van eetmoment naar power nap en op jacht naar een prooi om de paringsdans mee te doen. CJP was bij een viering van het dierlijke instinct: Best Kept Secret Festival.

Het is al lang geen geheim meer (oh no she didn’t) dat Best Kept Secret te gekke bands programmeert en daarnaast een culinaire ervaring is. Een muziek- en voedselhemel in Hilvarenbeek. Mocht je het even gehad hebben met culinair en muzikaal zijn, dan kun je op safari in de Beekse Bergen. CJP neemt je mee op safari langs de highlights van BKS. 

Zaterdag

Mocht je ooit hebben gedacht: ‘Zo’n extremistische pelgrimstocht, dat lijkt me prachtig mooi’, dan is de tocht van de hoofdingang naar de camping echt iets voor jou. Aangezien die lijdenswegambitie bij ons ontbreekt, is die afstand killing. Wat was het fijn geweest als er een kameel had gestaan om op mee te rijden. Of een busje. Gelukkig is beveiliging onderweg extreem vriendelijk en mogen we sangria mee naar binnen de pijn dan weer verzacht. 

Dit brengt de stappenteller op hol. 

De tent staat en we komen uitgehongerd aan op het terrein. Dan beseffen we weer waarom dit festival zo uniek is. Ecologische scharrelfoodies kunnen hun hart ophalen, het is hier namelijk onmogelijk om smakeloos of onverantwoord te eten. Ieder Nederlands spreekwoord dat een voedingsmiddel bevat is te bewonderen in de vorm van een foodtruck. Bij ‘vleesch noch visch’ haal je een broodje vegetarische gyros en kaasfondue wordt verkocht onder de noemer ‘kaas in het bakkie’. We misten alleen nog ‘het hele eieren eten’ voor al uw uitsmijters, eierkoeken en eierstok-georiënteerde producten.

Biologische uithangborden.

Zwerm Belgen

Tijd voor muziek. Na het ‘rocker vangt biertje-incident’ is het logisch dat hordes mensen aapjes komen kijken bij John Coffey. Leadzanger David Achter de Molen polst even wie er nou echt geïnteresseerd is in zijn muziek: ‘Hoeveel mensen zijn er gekomen om te kijken of ik nog een keer een biertje kan vangen?’ ‘Yeeeaah’, klinkt er uit het publiek. Een verwachte bierdouche blijft uit. We gaan in het springgeweld mee en worden verpletterd door een zwerm Belgen. Na deze beestachtige dansmoves, zoeken we verkoeling bij de beek naast het hoofdpodium met de moody blues van Temples.

Inenting halen

Een safari is onverantwoord zonder inentingen, dus spreken we af met gitarist Freddie Cowan en drummer Pete Robertson van The Vaccines. De mannen zijn die ochtend in de Beekse Bergen geweest en Pete heeft een leuk feitje: ‘Mannetjesleeuwen doen het zo’n zestig keer per dag.’ Wauw. Ondergetekende heeft ooit gelezen dat er haken aan het geslachtsdeel van mannelijke leeuwen zitten, waarmee ze zich vasthaken in het vrouwtje. Ze deelt haar kennis. ‘Wat? Hoe bruut is dat voor de vrouwtjes,’ reageert Pete. ‘God works in mysterious ways.’ Hij vervolgt: ‘Mensen op festivals zijn ook net dieren, vind je niet? Al dat vechten en seksen.’ ‘Ja, al lijkt het hier meer op Notting Hill met al die eetkraampjes dan op een festival,’ vult Freddie aan. (Het complete interview met meer, eer, eeeeer quotes is binnenkort te lezen op CJP.nl.)

Er zijn ook kemphanen. 

Alfamannetje

Naast de vele Britse rockbands is er qua programmering ook aan hiphop gedacht: A$ap Rocky. De tent stroomt vol en lekker stylish te laat komt de rapper het podium op. As soon as possible vlucht een roedel rockers de tent weer uit. Reden? Een hiphopbaseline die je op de schaal van Richter kunt aanwijzen. Terwijl de crowd meezingt over de vraag 'waar de hoeren zijn', staan The Vaccines achter ons mee te dansen. Zij kunnen een potje hiphop blijkbaar ook waarderen. Ieder nummer wordt afgekapt met een intense bang en op zijn nieuwe track L$D (een dollarteken moet je doorvoeren in je gehele branding), grinden we mee. Dan vraagt de rapper het publiek om ontblote titties. Helaas hebben we zoveel laagjes kleding aan door het afwisselende weer, dat het wat lastig wordt om onze voorgevel te bevrijden.  

Vliegende vogels 

Fans van Britse culthelden kunnen wel hun borst natmaken op BKS met vrijdag The Libertines en zaterdag Noel Gallagher’s High Flying Birds. Wat blijkt? Noel kijkt helemaal niet boos terug op het verleden, want speelt gewoon Oasis' Don’t look back in anger! Na de nostalgie gaat het los bij Larry Gus, een vreemde vogel die een mix van hiphop en gekke stemmetjes kwettert in zijn microfoon. Vanaf hier wordt de party doorgezet richting podium vier: een plek in het zand waar wordt gedanst op Beyoncé-remixes tot iedereen terug kruipt naar zijn of haar hol.  

Zondag: The Big Five

We hebben onze stappenteller even geraadpleegd, maar het blijkt dat we op één dag 27 kilometer hebben gewandeld. Heftig toch!? Toegeven: dansen en springen telt ook als stap, dus onze prestaties links vooraan hebben er ook ingehakt. Maar het kost op dag twee toch wat moeite om weer naar het terrein te gaan. Om het lekker in de thematiek te houden gaan we in de namiddag voor The Big Five: Future Islands, Typhoon, Royal Blood, SOHN en Alt-J.

Schommels voor als je je wil voelen als een vogel in een kooitje.

Sprinkhanen eten

De zon breekt door en we zijn net op tijd voor Future Islands. Liggend in het zand wanen we ons op een futuristisch eiland, daar op de zandvlakte. We eten een gefrituurde sprinkhaan, zoals culinaire types dat doen. Seasons wordt ingezet en als we wegdromen over de verandering van de seizoenen, klinkt er uit het niets een grunt waardoor we wakker schieten. ‘We are Future Islands and you guys are fucking beautiful.’  Na een muzikaal intermezzo rent de zanger van het podium, zet een houten pallet tegen een dranghek, lanceert zichzelf over het hek en verdwijnt backstage. De beste afgang ooit.

Hier is een paringsdans gaande. 

The kill

Typhoon viert dat het een jaar geleden is dat Lobi Da Basi uitkwam. Het blijft een feestje. We voelen ons koningen, keizers en mother fucking admiralen, terwijl de stappenteller blijft doorratelen. Dan klinken de eerste harde rocktonen van Royal Blood over het terrein, wat een oerbehoefte aan vlees opwekt. Na alle vegetarische eco-voeding is het tijd voor een pulled pork-burger. Maken we toch nog een kill mee. Nou ja, we zien een bebaarde jongen wat vlees in stukjes snijden.

Circle of life

De set van SOHN doet onze emoties vervolgens schommelen. Orgels staan centraal. Het begint zwaar door de langzame beats en de dramatische uithalen en wekt de behoefte op om je verdriet weg te drinken als een drankorgel. Dan eindigt de set met The Wheel, wat klinkt als de elektronische variant van draaiorgels die je in de Kalverstraat kunt vinden. Wij zijn fan van de combinatie van hiphop, de androgyne stem en SOHN’s computerskills.

SOHN grote lichtshow was het.

Dan is toch echt nummer vijf van de vijf in zicht. Terwijl het Alt-J-publiek van hun handen driehoeken maakt (als je op je Mac-toetsenbord alt… en j.. oh, dat wist je al) en leadzanger Joe Newman zingt over alle sadistische activiteiten die je met een bezemsteel kunt doen, lopen we nog één keer de savanne af. Tijd om de tent af te breken: the circle of the festival life.

Wil je ook het dier in je naar boven halen? CJP’ers krijgen beestachtig veel korting op (bijna alle) festivals in Nederland zoals Best Kept Secret, Lowlands, Woo Hah! en Welcome To The Village.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.