Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Het kind van Oerol en de Parade
29 JUN 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Theater

Het kind van Oerol en de Parade

Achttien jaar lang woonde redacteur Martine in Flevoland, voordat ze naar Amsterdam verhuisde. Nú pas ontdekt ze dat er meer cultureels is in de rurale polder dan bier gooien en naar schuurfeesten gaan: locatietheater Vis à vis.

Ondergetekende is een ontzettend cultureel type, maar de omgeving waar ik in opgroeide - de diepe krochten van Flevoland - hebben op cultureel vlak niet tot nauwelijks bijgedragen aan mijn ontwikkeling. Om een beetje een beeld te krijgen: de groep acht musical was het theaterspektakel van het jaar in Zeewolde. Al heb ik door schuurfeesten in het bos wel op de bar dansen én onderhandse beker-gooi-technieken geleerd.

Gelukkig mag ik soms met de CJP-redactie op uitje. Zo ook naar de jubileumvoorstelling Exit van Vis à vis. Een theatergezelschap dat al vijfentwintig jaar voorstellingen maakt en sinds 2007 IN FLEVOLAND is gevestigd. Wat? Ja! Bij het Almeerderstrand (daar waar ook de Libelle-zomerweken zijn) bestaat cultuur! Zo dichtbij en nooit geweten.

Robuuste natuur

Almere bezoeken voelt een beetje als naar de tandarts gaan. Je kijkt er ontzettend tegenop, tijdens de rit zit je met knikkende knieën een tijdschrift te lezen, maar uiteindelijk boort het bezoek heel wat emoties in je los. Zoals in dit geval de emotie dat ik de treinreis naar Almere Poort kan missen als kiespijn in mijn dagelijkse routine. 

Vanaf het station, via velden met bloemen en nieuwbouw, lopen we richting het theaterterrein. Een verrassend coole plek waar je je binnen de hekken meteen in festivalmodus voelt. Vis à vis maakt buitentheater: je geniet dus tegelijkertijd van een voorstelling, eten en het weer. Een beetje onwennig staan we bij te komen van de wandeltocht in al het natuurgeweld. Met witbier en verantwoorde frisdrank nemen we plaats aan een met gras-ingelegde tafel. Een oase van rust. Denk: Oerol en de Parade die kinderen krijgen beneden zeeniveau.

Het terrein. Een verademing in de Polder. Foto: Anna van Kooij.

Wanhopige overlevingsstrijd

Het onderliggende gevoel van Vis à vis-voorstellingen is over het algemeen ‘een hilarische wanhopige overlevingsstrijd van gestrande mensen op een desolate locatie’. Niet geheel toevallig de perfecte weerspiegeling van je tienerjaren doorbrengen in Flevoland. Het terrein is een mix van oude Kevers, gepimpte keten en een hijskraan. Er is ook een heerlijk buffet waar je naar hartenlust je bord kan volscheppen. In festivalsferen prikken we in onze pulled pork, salade, friet, inktvisringen en gebarbecuede varkensmedaillons. Een divers aanbod waar zowel vegetariërs, flexitariërs als carnivoren los op gaan.

Boven het restaurant is een ruimte met een tentoonstelling over 25 jaar Vis à vis en je kunt filmbeelden bekijken van voorgaande voorstellingen. Als iedereen culinair is verzadigd, gaan we naar een gigantische tribune waar maar liefst zevenhonderd mensen op passen. Warm gehouden door fleecedekens en gewapend tegen de zon met kekke zonnekleppen. Wat het groepsgevoel aanwakkert; een eigen identiteit is ook maar zo saai. De zonneklep heb je trouwens echt nodig, want in deze zomerse tijden gaat de zon pas laat onder en die verblind je dode hoek als je op het puntje van je stoel zit. Het is niet alleen een imago-dingetje dus.

Vrolijke freelancer Judith en duckface redacteur Martine met #zonnekleppenforlife.

Kweekvlees

Tijd voor het spektakel! Exit is een voorstelling over kweekvlees, manipulatie van leven en dood en de nabije toekomst. Altijd leuk. Het verhaal is ietwat warrig maar we proberen het aan je uit te leggen: er fietst een ET look-a-like door de lucht, die de allerlaatste kip op aarde meeneemt. We zien de fabriek van twee broers, Dick en Barrie van Rees, in 2020. Een tijd waarin normaal vlees niet meer bestaat, maar wordt gekweekt. In die fabriek dus. Dan komen er Chinezen die interesse hebben in de genetisch gemanipuleerde haaienvinnen en Dick wil de fabriek aan hen verkopen, maar Barry niet. Ondertussen komen we erachter dat broer Dick bezig is met een kloon maken van zichzelf.

I hate my family-begrafenis

Dan gaat het hard. Ninja’s nemen het podium over en de fabriek schuift uit elkaar. Ik ben zo verbaast door de plottwist, dat het even duurt voordat ik door heb dat we nu op een kerkhof staan. We worden geheimzinnig geïntroduceerd in de diepere laag van het plot die voor het spoiler alert nu niet wordt verklapt, maar die je zelf kunt gaan zien met CJP-korting.

Foto: Anna van Kooij.

We zijn getuigen van een I hate my family- begrafenis en een hilarische dans van begrafenisondernemers en poppen, waardoor het publiek een gezamenlijke schaterlach vormt. Dit is by far mijn lievelingsmoment. Zonnekleppen gaan af om het schouwspel beter te bekijken. Via nieuw geïntroduceerde karakters gaan we van schaterlach naar scharrelkip. Een levend dier dus dat ook participeert. Voor dierenvrienden is dit niet zo leuk, maar het grootste gedeelte van het publiek voelt zich er wel kiplekker bij.

Spektakel, dat is het woord dat in je achterhoofd blijft zoemen. Vooral als het verhaal wordt afgetopt met een gigantische hand van God die uit de lucht komt vallen, de energie van de acteurs en het intrigerende decor dat mij maar bleef verbazen. Plus al dat badass vuur! Zei ik al dat het spectaculair was?

Vurige discussies

Na afloop evalueren we de voorstelling bij een kampvuur en zijn we getuige van een prachtige zonsondergang boven de weilanden van Almere. We bespreken hoe de wereld eruit ziet over honderd jaar, wat voor begrafenis we willen en wat er gebeurt als klonen wordt geperfectioneerd. Diepe bonding dus, voor de CJP’ers. Wat een goed in je maag gemikt biertje in je maag al niet kan veroorzaken.

Wil je op uitje naar Flevoland? Tot 19 september kun je ook getuige zijn van dit immense spektakel. CJP’ers krijgen dikke korting: maar liefst € 12,-, dat is 40% die je van de toegangsprijs kunt aftrekken! Naast de tickets zijn er ook CJP-diners. Zij krijgen € 2,- korting op het diner en betalen dan € 21,50 i.p.v. € 23,50.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.