Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Had nou maar geluisterd
30 JUN 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Muziek Festival

Had nou maar geluisterd

Muziek op standje zelfmoord, dreunende bas, schelle toeters en tetterende vrienden. Niet zo gek dat steeds meer jongeren gehoorschade hebben. Ook May Blanken (21) liep na een avondje uit een oorverdovende *pieeep* op. CJP heeft nu dé oplossing om dit te voorkomen. 

‘Vier jaar geleden. Ik was zestien of zeventien’, begint May. We lopen door Rotterdam, waar ze haar gehoorschade opliep. Ze wijst: ‘Met vrienden ging ik uit in deze undergroundtent, waar een technofeest was. Toen ik weer buiten kwam, dacht ik direct: wow, die piep in m’n oren is wel héél hard. Ik was al een poos niet wezen stappen en vergeten dat je altijd wel zo’n piep hebt na het uitgaan. Maar zo bizar luid had ik het nog nooit gehad. Ik ging gewoon naar huis en verwachtte dat het zou minderen. Niet dus. De volgende dag niet, de dagen daarna ook niet. Toen begon er een belletje te rinkelen: ik heb echt schade opgelopen.’

Droge cijfers en abracadabra-termen besparen we je, maar wat achtergrondinfo is nooit mis. May’s verhaal is dat van veel jongeren die gehoorschade oplopen. Herkennen we niet allemaal die piep na het uitgaan, die vervolgens weggewuifd wordt met de woorden 'dat hoort er nou eenmaal bij'? Tijd om daar minder laconiek over te doen, niet langer non-stop knetterharde muziek door je oordopjes te beuken en vooral gehoorbeschermers in te pluggen.

Je oren beschermen is toch echt jouw pakkie-an. Uitgaansgelegenheden en het festivalbestuur hebben namelijk geen regels waar ze zich aan moeten houden om gehoorschade bij bezoekers te voorkomen. Alleen hinder voor omwonenden en werknemers voorkomen ligt vast in de wet. Gemiddeld is de geluidssterkte op festivals 105 decibel. Ter vergelijking: als 85 decibel wordt overschreven, is het voor personeel al verplicht om gehoorbescherming te dragen.

May naast de club waar haar oren een opdonder kregen.

Eigen schuld 
‘Zeker drie maanden heb ik met die piep in m’n oren rondgelopen’, vertelt May. ‘Ik schaamde me er een beetje voor en was bang dat mensen dachten: oh, jij bent er zo een die alleen maar van die onverantwoorde feestjes pakt. Alsof het mijn eigen schuld was. Uiteindelijk ben ik toch naar de dokter gegaan. Hij wilde me eigenlijk niet doorverwijzen naar de KNO-arts, omdat er volgens hem niks aan te doen was en ik in het ziekenhuis precies hetzelfde te horen zou krijgen.’ Red flag, red flag: als je dokter dát tegen je zegt, moet je hem misschien niet zo serieus nemen. De schade kan altijd nog erger worden dus je kunt zeker weten wel wat doen, benadrukt De Nationale Hoorstichting.

Gelukkig ging May toch nog naar de KNO-arts. Ze had geen ernstige schade opgelopen, maar wel een permanente piep. ‘Ik moest voortaan gehoorbescherming dragen. De piep is daardoor zelfs wat afgenomen. In normale omstandigheden, zoals nu, merk ik er niks meer van. Als ik ga slapen of het doodstil is zoals bij een tentamen wel. Ook in rumoerige kamers hoor ik iemand minder goed. Ik kan de geluiden moeilijk onderscheiden. Achtergrondgeluiden komen meer naar voren. En als ik te lang naar m’n mp3-speler luister, gaan m’n oren zeer doen.’

Kanariegeel
Earplugs zijn niet alleen veilig en slim, maar ook een trend. Waar het een tijd geleden misschien een beetje nerdy en overdreven werd gevonden, ben je nu juist niet wijs als je zónder earplugs komt opdraven op een festival waar de decibellen je om de oren vliegen. Applaus voor o.a. Defqon, A Day at the Park, Lowlands en Milkshake Festival, die aan de aanwezige muziekliefhebbers oordoppen verkopen. Dat gebeurt steeds meer, ook in clubs. Kanariegeel, zuurstokroze, knalblauw: het is gewoon je nieuwe feestaccessoire.

CJP is fan van earplugs.

Earplug-maagd
Ondergetekende kijkt tijdens het schrijven van deze blog dan wel over haar strenge juffenbril, maar was ook nog earplug-maagd. Daarom bestormde ik afgelopen weekend het uitgaansleven met mijn blauwe CJP-oordoppen, om te testen of het silicoon in m'n oren tijdens het uitgaan niet bloedirritant is. Eerlijk is eerlijk: ik moest even wennen. Ja, de muziek is iets gedempter en je hoort je stem twee keer zo hard. Maar ik wende er snel aan. Hoge piepgeluiden in de muziek, sirenes en andere zaken die normaal gesproken irritant zijn voor je oren, kwamen nu als draagbare geluidsprikkels naar binnen. De muziekfilter kaatst de scherpe tonen weg. Ik kon iedereen prima horen en moest vrienden zelfs wijzen op m’n charmante doppies. Ze vallen amper op. Het belangrijkste van alles: eenmaal thuis in bed genoot ik van een heerlijke, niet oorverdovende stilte. Dat verdien jij ook!

Onderschat die piep na een avondje stappen of een festival niet. Als je een CJP-pas koopt of cadeau doet, ben je lief voor je oren. Je krijgt er nu namelijk gratis earplugs bij, mét een kokertje om ze in te bewaren. Plug de dag, voordat het te laat is. Koop hier een CJP-pas en voorkom gehoorschade, bij jou en/of een ander!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.