Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een dyke van een expo
02 JUN 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Expo

Een dyke van een expo

Is het een Fruit Joy e-sigaret? Oh, nee. Wacht. Het is een anti-LGBT-haat kunstuitspatting uit China.

Het Tropenmuseum hangt tot 13 september vol met progressieve kunst om homoacceptatie in China te stimuleren. Wij zijn fan, al verwarden we de bedoeling van de kunstenaar soms met onze eigen interpretaties.

Een recap. De afgelopen jaren is China toleranter geworden ten opzichte van LGBT-liefde. Zo was tot 1997 homoseksualiteit een criminele activiteit. (Toch van de pot gerukt? Erger nog: er zijn nog steeds – anno 2015! - tientallen landen waar homoseksualiteit strafbaar is of zelfs doodstrafwaardig.) En is vallen op hetzelfde geslacht pas sinds 2001 officieel geen psychische aandoening meer. Het wereldwijde web heeft een rol in gespeeld dat homoseksualiteit steeds meer wordt geaccepteerd. De expo Secret Love schetst een beeld van de huidige situatie rondom gays en L, B, en T’s  in China. Tien gerenommeerde Chinese kunstenaars gaan de strijd aan voor bewustwording. Ofwel: flink aanpoten om seksuele diversiteit in China bespreekbaar te maken.

Post-80s Dense fog

Lijkt op: een commercial voor een Fruit Joy e-sigaret (‘hey, nu is ie weer rood!’) waar je ook mee kunt schrijven en heel hysterisch haar van krijgt.
Het verhaal: Een reflectie van de Chinese jeugd. Fotograaf Yang Guowei is naast kunstenaar ook modefotograaf, waardoor zijn zo in een magazine kan. De serie Post-80 laat de nieuwe generatie Chinezen zien: kinderen uit een eenoudergezin die na 1970 zijn geboren. Deze generatie is verwend met hun internet en games. Ze verloochenen hun tradities, zijn egocentrisch ingesteld en gedragen zich provocerend met hun geverfde haren, tattoos en liefde voor manga. Het rookelement komt terug in veel van Yang’s foto’s. Het staat voor twijfel, kritiek en reflectie. Dit is de generatie die opgroeit in een tolerantere maatschappij.

Post-80s Dense fog

Sprinting forward 2

Lijkt op: een actie van gerenommeerde lowbudgetvliegtuigmaatschappij. Doel? Je frequent flyer-punten te verdubbelen, met als voorwaarden dat je meedoet met the naked run for freedom op de Zwarte Cross.
Het verhaal: De homoseksuele fotograaf Chi Peng botviert zijn geaardheid op fotografie en Photoshop. Het is de kunstenaar himself die in zijn blootje op straat rent, achtervolgt door rode vliegtuigen in een woonwijk. Chi voelde zich altijd verward, alsof hij moest wegrennen uit zijn situatie, maar eindigdee dan uiteindelijk toch weer met zichzelf. Sprinting forward 2 (het vervolg op het indrukwekkende Sprinting forward 1) staat voor zelfreflectie: jezelf zoeken en vinden. Het kan Chi niet meer schelen wat mensen van hem denken. Dapper, want het is redelijk zeldzaam dat kunstenaars in China uit de (porseleinen) kast komen.

Sprinting forward 2

Joy 3

Lijkt op: een tafelkleed met etnische print. Gekocht tijdens je vakantie in Azië. Waarvan je zeker wist dat het fantastisch boven je bed zou staan. Of dat je het veelvuldig ging gebruiken tijdens Aziatische kookfeestjes. Leuk als sfeerversterker tijdens een ‘kook de perfecte rijstkorrel-wedstrijd’ in huiselijke sferen. Een terugkerend thema dat je vanaf toen wilde initiëren in je vriendengroep. Toch kom je er vijf jaar later achter dat je het kleed nooit hebt gebruikt als op de IJhallen staat met je rotzooicollectie. Dat. Zo’n kleed. Maar dan met naakte karakters die same sex love uitstralen.
Het verhaal: De kunstenaar Xiyadie maakt traditionele Chinese kunstwerken. Een ritueel dat al 1500 jaar bestaat in China. Denk: versiering voor trouwdagen, om deurposten op te leuken en voor goed geluk. Alleen creëert Xiyadie zijn eigen interpretatie, hij schets het verhaal van mensen die uit de kast komen. Zelf is Xiyadie met een vrouw getrouwd, ondanks het feit dat hij op mannen valt. Net als 90% van de homoseksuele mannen in China. Zijn vrouw weet van niets. Scheiden is geen optie, want dat is een schande. Misschien dat vrouwlief er ondertussen achter komt na het lezen van deze blog trouwens, op Google Translate, ofwel: 谷歌翻译 (FYI: Dit is Google Translate in het Chinees.)

Joy 3

Noise Prohibited

Lijkt op: een aankondiging van een nieuw seizoen Say yes to the dress goes China. De ongelukkige variant dan, want er zijn tranen. Nee, niet van geluk.
Het verhaal: Li Guangxin portretteert een verdrietig, onschuldig meisje dat graag iets wil zeggen, maar dit niet kan. Althans: dat symboliseert het universele fluistergebaar van haar vinger. Het kunstwerk laat zien dat homoseksualiteit nog steeds een taboe is en dat er vaak wordt gekozen voor zwijgen in plaats van, nou ja, hijgen (met je geliefde van hetzelfde geslacht).

Noise Prohibited

Hello Comrades 2

Lijkt op: de inzending van een kleurplaatwedstrijd, maar dan 2.0.  Een jongen heeft zijn hoofd virtueel verdubbeld en aangekleed met matrozenaccessoires. Links onderaan kussen twee sailerboys elkaar stiekem, wat verontrustend lijkt - want het is dezelfde persoon – maar ook eigenliefde weerspiegelt. 
Het verhaal: Wang Zi is heel open over zijn liefdesleven. Hij predikt een wijsheid dat je seksuele voorkeur niet alles zegt over de identiteit van een persoon. Dit vertaalt zich in nuchtere, simpele afbeeldingen die een vrijheid blijheid-gevoel uitstralen. Ook gays moeten een normaal leven kunnen leven.

Hello Comrades 2

Secret Love is een taboedoorbrekende expo over de situatie rondom LGBT’s (lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders) in China. Deze kunst gaat de strijd aan tegen vooroordelen. Tot 13 september is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum. CJP’ers krijgen € 1,- korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.