Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Daar kan ik het wel op
29 JUN 2015 • Door Faye Heijnis • Meer blogs over Expo

Daar kan ik het wel op

Waar de ene single Tinder als een lieftallige datingapp ziet, vindt de ander het een vulgair ik-wil-seks-en-wel-nú-hulpmiddel. Deze creatievelingen kijken verder dan het daten en de seks en slaan er een kunstzinnig slaatje uit.

Marieke de Bra

‘Oké, ik wil je wel naar rechts swipen. Maar dan moet je met me op de foto.’ Zal Marieke haar dates zo strikken voor de fotocollectie Mannen Met Potentie? Wat de Amsterdamse fotografe ook zegt of doet: ze willen mooi wel. De meesten vinden het zelfs hartstikke leuk. Zo leuk, dat ze de Tindermatches op de schaatsbaan, al bierdrinkend op een bankje of zelfs naakt in bed vastlegt.

Marieke is acht jaar vrijgezel en sloeg dankzij een vriendin aan het tinderen. Haar vinger jeukte om steeds naar links te swipen. Geen man was zo goed en knap als haar ex. Om wat minder streng te worden en het daten leuk te houden, besloot ze dus zelfportretten te maken. Daar gaat de blondine net zo lang mee door, tot ze een relatie heeft. Zegt ze nu. Misschien spotten we de winnaar al op één van de foto’s.

Of ze ook echt van bil zijn gegaan, wil Marieke niet zeggen.

Tender – it’s how people meat

Nee, het is geen typefout. Vier mediastudenten van de Leidse Universiteit benadrukken met hun kunstproject Tender – it’s how people meat de vleeskeuring op Tinder. Cors Brinkman, Jeroen van Oorschot, Marcello Maureira en Matei Szabo maakten een robot met een rauwe lap vlees eraan, die permanent naar rechts swipet. Om vervolgens een lekker vleessausje op het telefoonscherm achter te laten. Uggh. ‘Tender is een makkelijke manier om in contact te komen met nieuw en interessant vlees om je heen’, aldus de beschrijving. De Tinderrobot gaat gigantisch viral. Na de aankondiging van de expositie in Radion Amsterdam eind mei bereikte de Nederlandse Tindercritici zelfs China.

Vlees swipet als een malle.

Anna Gensler

Deze tekenende Tinderkoningin heeft ballen. In zes maanden tijd wierpen mannen op Tinder de verschrikkelijkste openingszinnen naar haar toe. We zullen je de walgelijkheid besparen, maar natuurlijk is het allemaal seksgerelateerd. In plaats van naar de wc te rennen en haar gruwel eruit te gooien, besloot Anna de viespeuken te schetsen. En dan net wat lelijker en vadsiger, met de foute tekst ernaast. Het begon met posten op Instagram, maar al snel besloot ze de creaties ook naar de heren te sturen. De één snapte niet dat ze de uitspraken zo onbeschoft vond, de ander reageerde toegeeflijk. Sommigen zagen het als reden om nog meer sekspraat erin te gooien.

‘Ik ben een artiest, dus ik gebruik kunst als wapen’, legde Anna uit aan BuzzFeed. ‘Ik wilde deze mannen ook een gevoel geven van hoe het is als je als een object wordt behandeld. Precies het gevoel dat zij ook aan vrouwen geven.’ Check zeker even haar Instagram, als je nieuwsgierig bent hoe dat er verder uitziet.

Echt nog maar een heel bescheiden voorbeeld uit de collectie.

ARTtinder

Waarom alleen vlees keuren als er ook kunst is om meedogenloos naar links of recht te swipen? Precies wat de breinen achter ARTtinder dachten. Bij de expo Design Derby: Nederland-België (1815-2015) in Museum Boijmans van Beuningen introduceren ze een installatie, waar je kunt ontdekken van welk kunstwerk jouw hart sneller gaat kloppen. In het geval van deze tentoonstelling ontdek jij of je je meer aangetrokken voelt tot de sierlijke Belgische of strakke Nederlandse kunst en vormgeving. Aan jou de Judge Judy-taak om een winnaar te kiezen. Loop jij bijvoorbeeld warm voor het NS-logo, of kijk je toch liever naar dat van de Brusselse Metro? 

Na deze expo reist ARTtinder verder langs andere musea. Je kunstdatingprofiel kan dus nóg uitgebreider. In ieder museum wordt de inhoud van de kunstkoppelaar aangepast aan de werken in de tentoonstelling.

Sexy Senseo of Sensuele Samsonite Cosmolite?

Wil jij ook een potje kunsttinderen? Kan, met korting! Als CJP'er boek je € 2,50 winst op de entree in Museum Boijmans van Beuningen. Misschien ben jij ook wel een wandelende Tinderartiest die zijn/haar matches creatief vastlegt of met de mooiste proza verleidt. Schroom niet en laat het ons weten: wij zien er de kunst wel van in.    

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.