Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP’s tour du jour: Den Bosch
24 JUN 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lifestyle

CJP’s tour du jour: Den Bosch

Wij van CJP reizen het hele land door om de cultureelste hotspots voor jou te onderzoeken. Dit keer: Den Bosch. Echt zo’n plek waar er op elke hoek van de straat wel wat te snuiven valt.  Cultuur welteverstaan. En de geur van Bosschebollen.

De zomer is officieel gestart en dat betekent: met-zonder-jas naar buiten! Swipe met ontblote armen die OV-chipkaart langs de check-in-paal en ga een dagje naar Den Bosch. En nu je toch in de weer bent met passen; je CJP-pas zorgt voor genoeg korting om met je uitgespaarde centen extra lang van de Brabantse hoofdstad te genieten.

De planning is misschien ietwat strak en volgepropt, maar we zijn benieuwd hoeveel van deze spots jij in één dag kunt krijgen.

Dag één

10:00 – Soundtrack

Je grande entree op het treinstation. Om een impressie te maken bij aankomst, heb je een soundtrack nodig waarop je in slow-motion de binnenstad bereikt. Klik hier voor jouw geluid. 

Grapje! Deze natuurlijk.

10:04 – Loeisnelle straat

Oké, je staat in het centrum van Den Bosch. Dé cultuurstad. Althans, als we Den Bosch Cultuurstad moeten geloven. Wat we doen, want alles op het internet is waar. Voor een Chai latte en zuurdesembroodje als ontbijt vlieg je even langs Creme Coffee and Pastry op Snellestraat 47. Nu je toch in de Snellestraat bent, schiet dan rap ook even langs de Vintage Room op nummer 30. Een te gek vintagewinkeltje waar je ook legotafels, kekke lampen en spelletjes van vroeger vindt. Ben je een creatief type? Hier kun je je eigen lamp samenstellen. Misschien niet zo handig om je nieuwe interieur mee te sjouwen door Den Bosch, maar je weet nooit wanneer een lamp van pas komt.

11:00 - Architectuurliefhebbers

Wandel langs de Sint-Janskathedraal en werp een blik op de Binnendieze. Twee termen die je als toerist hier moet onthouden. De Binnendieze zijn verschillende stromen die door de stad lopen, waar huizen overheen zijn gebouwd. Vrij uniek, want veel steden kennen alleen grachten die door de straat lopen. Je kunt ook een rondvaart doen als je van bejaarden en mensen met een camera om hun nek houdt. Of je kun door-door-door met de planning.

12:00 - Het museumkwartier

Locals noemen het Stedelijk Museum SM’s, maar dat heeft in theorie niets te maken met Fifty Shades of Grey-achtige praktijken. Je ziet hier vooral moderne kunst met een specialisatie in sieraden. Bling bling all over the place. Plus beeldende kunst en design van helden als Pablo Picasso, Alessandro Mendini en veel Nederlandse talenten. Bij het museumkwartier hoort ook het Noordbrabants Museum. Hier vind je kunst en cultuur uit de streek, zoals Zuid-Nederlandse meesters als Pieter Brueghel en Jheronimus Bosch. Op beide krijg je CJP-korting. In het kader van het museumkwartier, blijf je hier precies vijftien minuten.

12:15 - Uit je Bosschebol gaan

Tijd voor een calorieënbom, na al die schilderijen van dode schilders. (Spreek de volgende zin uit als een stem die je normaliter hoort onder een natuurdocumentaire). ‘De Bosschebol bestaat uit soezenbeslag, gevuld met slagroom en afgetopt met pure chocolade.’ Wil je je trouwens als plaatselijke bewoner gedragen of slagen voor je inburgeringscursus? Noem het dan ‘sjekladebol’. Schijnbaar zijn ze bij Jan de Groot op Stationsweg 24 het lekkerst, maar die van de Appie zijn ook prima te doen.

13:00 - Artistieke koekjesfabriek

Chocolade blijft een thema. Voor écht een leuke middag ga je naar de Verkadefabriek. Als je denkt dat je nu Sjakie En De Chocoladefabriek-stijl van Oempa Loempa’s een gouden ticket krijgt, dan kom je misschien een beetje bedrogen uit, maar niet getreurd! In plaats van in een ketel chocolade zwemmen, kun je je onderdompelen een groots aanbod van arthousefilms. Er is ook een theater en je kunt hier super lekker eten. Denk aan Marokkaanse lamsburgers en geitenkaas met rodepeper-citroenvinaigrette. Je vindt de Verkadefabriek op de Boschdijkstraat 45. CJP’ers krijgen korting op het culturele aanbod.

In deze levensgrote Rubiks cube werden vroeger koekjes gebakken.

19:00 - Bandjes in een poptempel

Na verzadiging door films en voedsel hoef je letterlijk maar dertig seconden te lopen naar de volgende locatie: het Willem 2 Podium. Dit was vroeger een sigarenfabriek, maar de enige die hier nu nog de sigaar is, zijn de mensen in de cirkelpit. W2 is vandaag de dag een poptempel met een groot hart voor talentontwikkeling. Regionale bands mogen hier oefenen en er staan ook bands als Orgel Vreten, The Death, zZz en Mister and Mississippi.

23:30 - Bedtijd

Nadat je het record hebt gebroken van ‘meeste culturele activiteiten in een dag’ is het tijd om met je gebroken lichaam in bed te liggen. CJP’ers krijgen maar liefst € 10,- korting op een overnachting bij weekendjeweg.nl. Slaap zacht, welterusten, tot morgen.

Dag twee

10:00 - Een frisse start

Eetbar Dit is de hipste plek voor een uitgebalanceerd ontbijt. Ga bijvoorbeeld voor de Turkse munt/yoghurt/dadelnotenreep. Of voor tutti frutti. Oh, en heb je je gister iets te loops en hysterisch gedragen tijdens het dansen op hippe bands? Dan verkopen ze hier paracetamol voor vijftig cent en/of de morning-afterpil voor een variabele dagprijs. Een glas cava kan ook helpen. Eetbar dit organiseert trouwens geblinddoekte etentjes. Voor als de persoon voor wie je de morning-after hebt genomen of gekocht toch tegenvalt in het licht.

11:30 Theater Aan de Parade

We eindigen de emotionele rollercoaster op een plek waar je met CJP-korting de hele dag kunt rondhangen zonder dat je FOMO (fear-of-missing-out) krijgt voor buitenlucht en zonnestralen: Theater Aan De Parade. Het theater ligt ongeveer tegen de Sint Janskerk aan en er is een cultureel aanbod bestaande uit toneel, dans, opera, komedie, klassieke muziek en film. Allemaal in één gebouw. Naast alle toffe cultuursnuifels kun je heerlijk lunchen en dineren in het theatercafé met uitzicht op de Parade. (Dat is een plein en in dit geval geen rondreizend festival met een fonteinbar.)

Het paradepaardje van Den Bosch. 

Tijdstip naar keuze – Een tijd van gaan

Uitgeput en voldaan kom je aan bij de schuifdeuren van je gele vriend die je weer naar huis treint. Je pols vol bandjes, je handen vol stempels, je tas uitpuilend van de entreekaarten en een overkill aan Bosschebollen die door je bloed raast. Voor iedereen die het haat als een stad, festival of eiland als een persoon wordt aangesproken, doe nu even je ogen dicht.

DEN BOSCH, WAT WAS JE HEERLIJK! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.