Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Anne Frank is springlevend
30 JUN 2015 • Door Ruud Vos • Meer blogs over Expo

Anne Frank is springlevend

Elke dag staan er hele volksstammen in de rij om het Anne Frank Huis in te mogen. Het verhaal van de joodse onderduikster blijft mateloos populair. Maar er zijn méér manieren om haar (verhaal) te leren kennen.

Anne Frank (1929-1945) haalt zeventig jaar na haar dood nog vaak het nieuws. Wordt er niet gerept over haar eerste Duitstalige filmbiografie, dan horen we wel weer dat de theatervoorstelling over haar leven wordt verlengd. Voor het stuk Anne moest zelfs een compleet nieuw theater uit de grond worden gestampt, om aan de technische ambities van de regisseur tegemoet te komen. Met draaiende sets en rondrennende acteurs wordt haar verhaal uitgebeeld.
Justin Bieber schreef in 2013 in het gastenboek van het Anne Frank Huis: ‘Anne was a great girl. Hopefully she would have been a belieber.’ De laatste jaren is zij ook steeds vaker kanonnenvoer voor de politiek incorrecte grappen van Family Guy en Robot Chicken. Anne Frank duikt op de vreemdste plekken op.

She’s alive!

Dat Anne Frank nog ‘leeft’, wordt soms iets letterlijker genomen dan andere keren. Zo werd er ter ere van haar verjaardag in 2009 een foto bewerkt, in opdracht van het Anne Frank Trust UK. Daar wilden ze zien hoe Anne eruit had gezien als ze wél tot haar tachtigste had geleefd. ‘Ongepast!’, zo klonken boze geluiden.
Ook in de literatuur en op de beeldbuis duiken volwassen versies van Anne Frank op. Philip Roth pende in 1979 al het boek The Ghost Writer, waarin ze een incognito leven lijdt in de V.S. als schrijfster Amy Bellette. Ook in het tweede seizoen van de griezelserie American Horror Story is in 2012 een volwassen Anne Frank te zien, gespeeld door Franka Potente (The Bourne Identity). Althans, iemand die zich voordoet als de dagboekschrijfster. Dit seizoen speelt zich af in een gekkenhuis. Enough said.

Begeisterung

Ook kunstenaars worden blijvend geïnspireerd door Anne Frank. Marlene Dumas en Lita Caballut (zie boven) schilderden haar, Ryan Adams schreef het liedje Dear Anne en over de hele wereld schieten standbeelden uit de grond.
Zanger Jeff Magnum van de indie-rockband Neutral Milk Hotel las het dagboek en raakte zelfs compleet in de ban van verdriet. Misschien een tikkeltje beschamend voor een stoere rocker, maar hij wist zijn pijn gelukkig wel om te zetten in inspiratie. In 1998 bracht de band het album In An Aeroplane Over The Sea uit, waarop sommige liedjes letterlijk naar Anne Frank verwijzen. Met schelle stem en scheurende basgitaar smeedde Magnum een droomachtig eerbetoon. Een voorproefje, met tekst:

Neutral Milk Hotel - Holland, 1945

The only girl I ever loved
Was born with roses in her eyes
But then they buried her alive
One evening 1945
With just her sister at her side
And only weeks before the guns all came and rained on everyone

Stairway to Heaven

Als je dat al vreemd vond; het kan nog veel gekker. Leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beter bekend als Mormonen, hebben haar gedoopt. Na haar dood. Geen grapje: ze geloven dat voorouders alsnog in de hemel komen, als je ze postuum doopt.
Verschillende kerkgemeenschappen zouden minstens tot negen keer toe een doopceremonie voor Anne Frank hebben gehouden. Niet alleen zij, maar allerlei Holocaustslachtoffers kregen op deze manier hun ticket to Heaven. Ze bevinden zich in uitstekend gezelschap: Gandhi, Lady Di, Elvis Presley, Prins Bernard en Steve ‘Crocodile Hunter’ Irwin kwamen allemaal dankzij dit doopritueel in de Mormonen-hemel. Maar naast Anne Frank flaneert daar bizar genoeg ook Adolf Hitler. De Mormonengekkies waanden zich zo vroom dat ze de grootste schurk uit de geschiedenis konden redden van de verdoemenis. Wat kan grootheidswaanzin toch mooi zijn.

Vrolijk weerzien

Terwijl de Engelsen benieuwd waren hoe Anne Frank er op haar tachtigste zou hebben uitgezien, werd er in Nederland gewerkt aan een invulling die in betere aarde viel. In het KRO-programma De Reünie bracht Rob Kamphues haar nog levende klasgenoten bij elkaar. 1,6 miljoen Nederlanders zagen de uitzending, die in 2010 net naast een Emmy Award greep.
De reünie van Anne’s klas bracht nog wat interessante verrassingen met zich mee. Ze had namelijk in de schoolbanken gezeten met Theo Coster. Dacht je hem niet te kennen? Hij is de man die het bordspel Wie Is Het? heeft bedacht. Sommige anderen in de klas werden zelfs nog genoemd in het Dagboek: Appie en Sally, twee neefjes van Anne Frank.

‘Appy was een knappe, slanke, donkere jongen die later een toonbeeld van filmheldigheid geworden is, en die steeds meer bewondering opwekte dan de kleine dikke blonde gezelligaard, met o zoveel humor, die Sally was. Maar ik keek niet naar knapheid, maar hield jarenlang erg veel van Sally. Een tijd lang waren wij veel samen, maar overigens bleef m'n liefde onbeantwoord.’

Tot de verbazing van presentator Kamphues gaven de klasgenoten hun leven een dikke 9. Zo kreeg dit eerbetoon aan Anne Frank een finale met een glimlach. Het is echter bij lange na niet het laatste voorbeeld dat we kunnen noemen, want de reeks voorbeelden is bijna eindeloos. Zo is er nog astroïde 5535 annefrank, een Amerikaanse punkband genaamd Anne Frank on Crank, en Time riep haar uit tot een van de 100 belangrijkste personen van de twintigste eeuw. Kortom: Anne Frank is op veel manieren nog springlevend, en dat is stiekem heel mooi.

Wil je een kijkje nemen in het Achterhuis, de plek waar Anne ruim twee jaar ondergedoken zat? Je CJP-pas halveert de prijs van € 9,- naar €4,50. Maar de rij is lang, dus breng krentenbollen en een tijdschrift mee voor tijdens het wachten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.