Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
10 x dit wist je waarschijnlijk niet over Kurt Cobain
04 JUN 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Muziek

10 x dit wist je waarschijnlijk niet over Kurt Cobain

Je bent een voyeur. Hun lippen raken elkaar terwijl jij meekijkt. Zij rijdt paardje op zijn rug. Hij knipt de lokken van z’n dochter, terwijl hij in slaap valt. Het is schaamteloos, nooit eerder vertoond en daarom echt. Het leven van Kurt Cobain en zijn liefde Courtney Love in Montage of Heck. Maar er is meer: deze feiten wist je waarschijnlijk nog niet over het leven van de Nirvana-frontman.

De documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck geeft een intiem kijkje in het privéleven van Kurt Cobain. Het is de eerste geautoriseerde documentaire over zijn leven, geproduceerd door zijn dochter Frances Bean (die freaky erg lijkt op haar moeder -lippen- en vader -rookstijl-). De film zit vol interviews met Nirvana-bandleden, Kurt’s ouders en Courtney Love herself. Dagboekpassages, geluidsfragmenten en animaties sleuren je Kurt’s hoofd in. Zo heftig dat, als je niet zo bang was voor naalden - en drugs - je bijna zelf heroïne had gespoten. Gewoon om in zijn wereld te duiken.

Achter de rauwe vocalen van de cultheld schuilt een intrigerend persoon die de moeite waard is om alsnog te leren kennen. Want ook al rockt hij ondertussen in de muziekhemel met zijn 27 Club-vrienden Janis Joplin en Jimi Hendrix; Kurt’s muziek wordt nog steeds veelvuldig gedraaid.

Dingen die je waarschijnlijk niet wist over Kurt

1) Kurt was als kind al kunstig. Je zou het niet zeggen als je zijn latere werk ziet, maar er zijn tientallen tekeningen gevonden van kleine Kurt die Donald Duck en Mickey Mouse tot leven bracht op papier.

Kurt's latere werk. Zie je ook de roze foetus die op Barbamama lijkt?

2) Op school had Kurt een gay-BFF. Door hun speciale band werd hij vaak uitgescholden voor homoseksueel persoon. Wat hem geen fuck kon schelen, want recalcitrante Kurt haatte mensen anyway. Dus deed hij alsof hij homo was. Hij ging zo ver dat hij zelfs werd gearresteerd in Aberdeen (zijn woonplek) omdat hij God is Gay met graffiti op een vrachtwagen had gespoten. In een van zijn dagboeken staat: ‘I am not gay, although I wish I were, just to piss off homophobes.’ Die quote kun je nu op vrolijke T-shirts kopen.

3) Kurt werd een vervelende pestpuber toen zijn ouders gingen vechtscheiden. Moeder Wendy dwong haar zoon tot therapie en uiteindelijk kon moeders zijn aanwezigheid niet meer aan: ze gooide hem het huis uit en gaf vader Donald officieel het zeggenschap over haar kind. Kurt was verbannen door zijn moeder en voelde zich alsof niemand hem moest. Nu kun je denken: ‘maar, dat heeft voor topmuziek gezorgd!’ Toen was dat best zielig. Helemaal nadat vader Donald hem óók nog het huis uittrapte door zijn terrorgedrag.

Verbannen Kurt

4) Kurt had altijd buikpijn, maar leerde daarmee leven. In zijn dagboek schreef hij dat hij soms bang was dat als de pijn ooit zou wegtrekken, hij niet meer creatief kon zijn. Hij haalde veel inspiratie uit pijn. Als hij nu had geleefd was hij waarschijnlijk gediagnostiseerd met een glutenallergie.

5) Toen Kurt nog een onbekende gast was met een gitaar had hij een vriendinnetje: Tracy Manander. Tijdens hun relatie zat hij de hele dag stoned op de bank, terwijl zij hun inkomen verdiende. Heel independent kun je denken, maar ook heel irritant voor Tracy. In zijn eigen cocon schilderde, schreef en musiceerde Kurt. Of hij deed niets, als dat hem uitkwam. Uiteindelijk raakte Tracy gefrustreerd door zijn ongemotiveerde houding en de relatie liep stuk. Na zijn dood ontdekte ze dat hij het nummer About A Girl over haar had geschreven. Toch aardig.

Me-time voor Kurt

6) Nirvana’s grote hit Smells Like Teen Spirit is ontstaan op de dag dat zijn vriendin Kathleen Hanna en Kurt high werden (is er ook nog een ander begin van een Kurt-verhaal?) en samen gingen rellen tegen een christelijke instelling die tienermoeders in spe afraadde om abortus te plegen. ‘Fake Abortion Clinic Everyone’, spoot Kathleen op het gebouw met graffiti. Geïnspireerd door hun godslasterende vandalisme schreef Kathleen die avond in Kurt’s appartement ‘Kurt Smells Like Teen Spirit’ op zijn muur. Teen Spirit was een deodorantmerk dat Kurt’s ex-liefje Tobi Vail (drumster van de band Bikini Kill) droeg. Kurt dacht dat het een diepere betekenis had, maar het was eigenlijk gewoon de Axe-deo voor vrouwen, die in plaats van hordes vrouwen dus Kurt had aangetrokken.

Teen Spirit ruikt naar aardbeien en niet naar revolutie.

7) Kurt vertelde zijn grote liefde Courtney dat als hij drie miljoen zou bezitten, hij wilde stoppen met werken en zou leven als een junk. Of hij daarbij ook de onder-de-brug-lifestyle had willen aanmeten is onbekend. Dan had hij wel een hele dure kartonnendoos kunnen betalen.

8) Courtney vertelde in 1992 in een Vanity Fair-interview dat ze heroïne gebruikte, maar ze wist tijdens het interview niet dat ze op dat moment zwanger was van Kurt’s baby. Het liefdeskoppel werd belaagd door journalisten en instanties na het verschijnen van het blad, omdat het leek alsof moederlief een heroïneverslaafde had gebaard. Baby Frances Bean werd een maand weggehaald bij haar ouders. Ze kregen haar pas terug toen ze konden bewijzen dat ze clean waren. Waarschijnlijk met wat hulp van acteerlessen.

9) De echofoto waar de ongeboren Frances op staat is gebruikt voor het artwork van de single Lithium van Nirvana. Helemáál niet freaky zo’n bewerkte ongeboren foetus.

Kindsterretje Frances

10) Kurt is misschien wel vermoord door Courtney. Wat? Ja, dat zeggen de makers van de film Soaked in bleach. Nóg een docu over Kurt. Zijn dood werd door de politie bestempeld als zelfmoord door grote hoeveelheid heroïne in zijn bloed en een schotwond in zijn hoofd. Maar er gaan ook verhalen dat hij vermoord is. Dit zegt Tom Grant, een privédetective die was ingehuurd door Courtney in 1994 om de dood van Kurt te onderzoeken. Spannend!

Kurt wordt nog steeds gezien als bron van inspiratie en iedere zelfrespecterende muziekliefhebber of Ikea-ganger heeft bovenstaand portret aan de muur hangen. Wil je nog meer ontdekken over een van de grootste muzieklegendes allertijden? Vanaf vandaag is Kurt Cobain: Montage of Heck verkrijgbaar op dvd/blu-ray. Als CJP’er krijg je korting op dvd’s bij je favoriete platenzaak.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.