Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zes prangende vragen aan Spotify
01 MEI 2015 • Door Annebel Wouters • Meer blogs over Muziek

Zes prangende vragen aan Spotify

Spotify dook op ons verzoek de statistieken in en gaf antwoord op prangende vragen als: hebben vrouwen meer geduld dan mannen? En: luisteren ook vrouwen naar heavy metal?

Wie hebben er meer geduld bij het luisteren van muziek: mannen of vrouwen? 

We wisten al dat een man geen twee dingen tegelijk kan. Nu blijkt dat hij ook geen geduld heeft als het gaat om het afluisteren van nummers. Mannen shuffelen vaker tussen nummers en luisteren over het algemeen minder nummers af. Vooral jongens onder de 24 jaar hebben last van ongeduld. Ze krijgen het voor elkaar om niet tientallen, maar honderden nummers binnen een uur te luisteren. Press forward is dan ook hun motto. Vrouwen en mannen tussen de 25 en 34 jaar luisteren meestal wel het einde van een nummer af. Ach ja, die worden ook een dagje ouder, en hebben geleerd dat geduld een schone zaak is.

Hoeveel lijstjes bestaan er met het woord liefde?

Je komt er al vroeg in je tienerjaren achter dat muziek belangrijk is voor je liefdesleven. Je gaat samen naar concerten, deelt dezelfde beltoon en gaat samen naar festivals. Het delen van dezelfde muzieksmaak is voor velen een pre en een zelf gefabriceerd album een veel gegeven cadeau. Is dat in het Spotify tijdperk ook nog zo? Daarom vroegen wij ons af hoeveel lijstjes er bestaan met het woord love. Veel, bleek uit de statistieken. Maar liefst 15,6 miljoen playlists bestaan er met dit woord. Even een vergelijking: het woord sun komt 1,8 miljoen keer voor.

Welke artiest is het beste voor je nachtrust?

Kun jij ook altijd zo moeilijk in slaap vallen? Je wordt alsmaar afgeleid door WhatsAppjes en Facebook en schaapjes tellen is nou niet echt jouw ding. Luister dan naar Ed Sheeran. Hij is de artiest op Spotify naar wie men luistert om te ontspannen en/of in slaap te vallen. Bij Spotify bleek dat deze artiest het meest voorkomt in playlists om te ontspannen. Het nummer Thinking Out Loud scoorde het hoogst. Nu hoef je geen vieze theetjes te drinken en naar slaapverwekkende YouTube-filmpjes te kijken, alleen maar het plaatje van Ed op te zetten.

Wat is het meest populaire nummer van afgelopen maand? 

Op de radio en als andermans telefoon afging hoorden we maar één ding: 'Blow a kiss, fire a gun. We need someone to lean on. Blow a kiss, fire a gun. All we need is somebody to lean on.’ Het bleek inderdaad te kloppen dat het nummer Lean On van Major Lazer featuring MØ & DJ Snake bij iedereen op nummer 1 stond. Vooral luisteraars van 0 tot 35 jaar streamden dit nummer het meest. Luisteraars tussen de 35 en 44 jaar gaven echter de voorkeur aan Cheerleader van Omi. De reden hierachter? Wij gokken erop dat deze 35-plussers het liedje een beetje vergelijken met George Bakers Una Paloma Blanca. Zo lekker zomers ook.

Luisteren we ook naar de muziek van onze ouders?

Alhoewel CJP’ers stiekem echt wel eens naar Fleetwood Mac luisteren, Cat Stevens of Crosby Stills Nash and Young blijkt uit cijfers van Spotify dat hun luisteraars zich strikt houden aan muziek uit hun eigen jaren. 55-plussers luisteren vooral naar muziek vanaf de jaren zestig en 35 tot 55-jarigen zetten nog regelmatig een plaatje op uit de jaren zeventig en tachtig. En tsja, onze generatie houdt ook voet bij stuk. Wij luisteren voornamelijk naar muziek vanaf de jaren negentig en hoger. Blijkbaar beïnvloeden onze ouders ons dan toch minder dan dat we dachten.

Luisteren alleen maar mannen naar heavy metal? 

Het stereotype wil dat heavy metal alleen maar door mannen beluisterd wordt, maar is dat ook zo? Jazeker, blijkt uit cijfers van Spotify. In Nederland luisteren 600 000 mannen naar deze harde muziekstijl, daartegenover staan slechts 205 000 vrouwen. Dat zijn 2,9 keer meer mannen dan vrouwen. Geschreeuw, luid gitaarspel en een keiharde drum. Standaard gooien mannen hun haar los en schudden het alle kanten op. Wij houden het er maar op dat vrouwen teveel gesteld zijn op hun haar dat ze niet graag heavy metal luisteren. Headbangen staat namelijk gelijk aan bodybuilden of iets dergelijks. 

Met onze Spotify Playlist Likkebaardend Lekkere Luisterlijst zul je niet in slaap vallen en ook geen generatiekloof ervaren. Zelf suggesties voor likkebaardend lekkere muziekjes of gekke feitjes? Schroom niet en laat het ons weten!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.