Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Young learned old done
27 MEI 2015 • Door Martine Bakker • Meer blogs over Lifestyle

Young learned old done

Waarom Engels leren in de regen, op vierentwintig uur vliegafstand of in je troosteloze kamer, als je ook op een magnifiek eiland kunt studeren: Malta.

Engels spreken: je kunt het écht wel. Maar omdat je zelden oefent en het alleen hoort - door de platen van Drake of de bloederige dialogen in Game of Thrones - klink je als Louis van Gaal wanneer je de route naar het Anne Frank Huis uitlegt aan toeristen. Een cursus Engels kan dan ook geen kwaad. Maar het laatste waar je zin in hebt is vertoeven in een regenachtig land zoals Engeland, of langer dan drie uur in het vliegtuig zitten om naar Amerika, Australië of Canada te vliegen. De oplossing? Ga. Naar. Malta.

Wij leggen je uit waarom.

Lekker bakken

Even een topografische opfrisser. Malta hoort niet bij Italië of Griekenland, maar ligt ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië in de Middellandse zee. Dat betekent: een kustlijn! Lekker aan het strand liggen, jezelf invetten met olie en wachten tot je bruin ziet in plaats van vettig gebakken fish & chips wegwerken, zoals in Engeland.

Independent meezingers

In 1964 werd Malta onafhankelijk van Engeland. Liedjes over vrijheid zijn dan ook heel populair daar. Mocht je vergeten zijn je iPod vol te laden met nieuwe muziek, Independent Women van Destiny’s child en Salt-N-Pepa’s Independent staan vast nog wel ergens in een oude playlist. Meezingen mag! Vrijheid blijheid.

Zo hé, dat is oud

Ken je de mop van die mummies? Ingewikkeld hè. Ja, we know, een hele oude – en slechte - grap. Om de lijn even door te trekken met het slechtste bruggetje ooit: de ruïnes op Malta zijn ook veel ouder dan de piramides (met mummies!) in Egypte en daarmee de alleroudste monumenten ter wereld.

Filmset

Nog meer bruggen! Er is een bizar gevormde rots aan de kust die Azure Window heet. Je kunt deze boogvormige kalksteen vinden op het eiland Gozo. Deze steen is zo populair dat hij is gebruikt als decorstuk in Game of Thrones, The Odyssey, Clash of the Titans en The Count of Monte Cristo. Heb je je altijd al in een psychedelische filmset willen ronddwalen? Go your gang.

Azure Window

Popeye-dorpje

In 1980 werd er op het eiland een pittoresk dorpje uit de grond gestampt als filmset voor de film Popeye. Het dorp staat er nog steeds en is een toeristische, maar bezienswaardige (pop)eyecatcher. Je kunt er op een watertrampoline springen, er staan kleurrijke huisjes en bootje varen is ook een activiteit. Sweethaven heet deze plek, ofwel: Popeye’s Village.

Engeland, zonder paraplu

Als het er niet zo zou regenen, dan was in Engeland studeren ook een optie geweest. Het Engelse straatbeeld heeft zo zijn charme: pubs, rode telefooncellen en linksrijdende auto’s. Oh wacht: dat heeft Malta ook allemaal! Het is de zonovergoten versie van onze westerse buren. Zorg wel even dat je doorhebt dat het stuur dus rechts zit als je in de auto zou belanden.

Party hardy

De EF-school op Malta is in de badplaats Saint Julian’s. Hier vind je geweldige stranden, maar je kunt ook tot in de late uurtjes dansen op Engelstalige muziek (alles voor de educatie), in het Engels een cocktail bestellen (ook een Engels woord!) of de dance floor betreden. Daarnaast kun je je nieuwe Engelse taalskills uittesten op lokale hotties of op andere taalcursisten. En mochten jullie er qua communicatie niet uitkomen: lichaamstaal is universeel.

Maltesers, uh Maltees

De tweede lokale taal, Maltees, klinkt Arabisch met Italiaanse en Engelse invloeden. Een lekker cultureel mengelsmoesje, waar je superleuke woordgrappen mee kunt maken over Maltesers. Hier een foto van ronde chocolaatjes met een leuke Engelse quote. 

Lekker knus

Er wonen maar 400.000 mensen op het eiland en er zijn genoeg plekken waar je niemand tegen komt. Dichter bij het Expeditie Robinson-gevoel kom je bijna niet. In het laagseizoen is het op Malta rustgevend en je komt nog eens een bekende tegen in de supermarkt. In het hoogseizoen leggen grote jachten aan in de haven en ver-drie-dubbelt de bevolking met meer dan een miljoen bezoekers op jaarbasis. Dat  is ook gezellig!

De deur is altijd open

Op Gozo laten locals de sleutels gewoon in de deur zitten en doen ze hun auto niet op slot. Wat een vertrouwen en gemoedelijkheid. Dit komt doordat de vrouwen in de jaren vijftig de deur open lieten voor hun mannen die emigreerden naar Canada, Amerika of Australië. Voor het geval ze terugkwamen. Wat niet altijd gebeurde, maar zo kun je wel lekker bij elkaar met the door in house fallen.

Werelderfgoedlijst

Op Malta vind je culturele en natuurlijke #nofilter plekken waar je ‘U’ tegen zegt. De stad Valletta, het Hal Saflieni Hypogeum en de Megalithic Temples of Malta staan op de Werelderfgoedlijst. Heel bezienswaardig dus. Daarnaast zijn er nog heel veel andere verschijnselen die de moeite waard zijn: St. Paul’s Catacombs, Mdina, Cittadella (Gozo), de kliffen rondom de noordwest en de westkust, Dwejra (Gozo), de grote haven, Victoria Lines en the Great Fault.

Britney bitch

Ben je nu nog niet overtuigd? Britney Spears heeft Maltese voorouders. ‘Wat?’, horen we je denken: precies, de bakermat voor goede muziek dus.

Met CJP krijg je € 100,- korting op taalreizen van EF Education First. Zo leer je een taal door te leven in de cultuur waar hij gesproken wordt. Je kunt kiezen uit zeven talen (van Japans tot Engels) en 44 steden (van Miami Beach tot Sydney) over de hele wereld. Twee weken of een half jaar: je krijgt altijd € 100,- korting. Studeren in het buitenland met EF.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.